KTÜ'de çok ilginç uygulama!
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binası çatısına güvercinlerin yuva yapmasından ve oluşturdukları kirlilikten şikayetçi olan dekanlık, güvercinleri uzaklaştırmak için çatıya atmaca sesi çıkaran bir cihaz yerleştirdi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binası çatısına güvercinlerin yuva yapmasından ve oluşturdukları kirlilikten şikayetçi olan dekanlık, güvercinleri uzaklaştırmak için çatıya atmaca sesi çıkaran bir cihaz yerleştirdi, ancak henüz istediği sonucu alamadı.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Kamil Yazıcı, yaptığı açıklamada, binanın saçaklarına yuva yapan, fakülte ve dekanlığın kapı, cam ve önlerine sürekli pisleyen kuşlardan kurtulmak için çeşitli yöntemler denediklerini vurguladı.
Yazıcı, amaçlarının fakülte ve dekanlık binasının saçaklarına doluşan güvercinlerin meydana getirdiği pislikten kurtulmak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Bu kuşlar inanılmaz bir pislik yapıyorlar. Binanın camları, kapıları ve etrafı pislikten geçilmiyor. Zaman zaman Trabzon belediyesinin itfaiyesi gelip binanın kapı ve camlarını temizliyor. Bu kuşlar buldukları yerden odalara ve sınıflara bile giriyor. Bir türlü baş edemedik. Bizim fakültenin olduğu alan bu kuşların en yoğun olarak bulundukları alan.''
-''YAPTIĞIMIZ SİSTEMİN FARKINA VARDILAR SANKİ''-
Çatılara kedi bırakarak çözüm yoluna gitmeyi düşündüklerini vurgulayan Yazıcı, ''sonradan bunun doğru bir yol olmayacağına karar verdik. Sonuçta onlar da hayvan. Bu katliam gibi bir şey olurdu. Bu nedenle bu yolu seçtik. Birçok kuruluş bu yolla iyi sonuç almışlar. Fakat güvercinler yuvalarını en zor terk eden kuşların başında geliyormuş.
10 gün oldu azalma olmasına rağmen birçoğu hala yerlerinde. Bunlar sadık oldukları kadar akıllı bir kuş. Yaptığımız bu sistemin farkına vardılar sanki'' diye kaydetti.
Yazıcı, "kuşsavar" denilen ve atmaca sesi çıkaran cihazı fakülte çatısına yerleştirdiklerini kaydederek, şunları söyledi:
''Cihaz 3 dakikada bir 3 kez atmaca kuşunun ötüşünü andıran ses çıkarıyor.
Bu ses güvercinlerin yanında öğretim görevlileri ve öğrencileri de rahatsız etti. Bunun üzerine 10 günlük deneme süresi dolan cihazın sesi kısıldı. Bir kısım güvercin sesten etkilenip yuvalarını terk ederken, birçoğu ise cihazın sesinin sırrını çözmüş olacak ki yuvalarında kalmayı tercih ettiler. Kuşsavarlar en çok etrafta bulunan serçe ve ötücü kuşların ortadan kaybolmasına neden oldu.''
Dekanlık binasına kurulan ve 5 bin metrekarelik alanda etkili olan cihaz, deneme amaçlı olarak kullanılıyor.
Cihazdan istenilen verim sağlanırsa satın alınacak. Fiyatı 2 bin 500 euro civarında olan cihazın daha sonra üniversitenin diğer alanlarına da kurulması gündeme gelecek.