O kazada ihmal mı vardı?

Trabzon'un Çaykara ilçesi'ne bağlı turizm beldesi Uzungöl’de 18-20 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenen 2. Uluslararası Havacılık Festivali kapsamında yamaç paraşütü ile atlayış yaptığı esnada Uzungöl'e düşerek hayatını kaybeden Mehmet Yıldız'ın (22

O kazada ihmal mı vardı?

Trabzon'un Çaykara ilçesi'ne bağlı turizm beldesi Uzungöl’de 18-20 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenen 2. Uluslararası Havacılık Festivali kapsamında yamaç paraşütü ile atlayış yaptığı esnada Uzungöl'e düşerek hayatını kaybeden Mehmet Yıldız'ın (22) ölümünde ihmal olup olmadığını araştıran Çaykara Cumhuriyet Savcılığı'nca yapılan incelemede 2 görevli kusurlu bulunurken, 12 şüpheli hakkında ise "Kamu adına kovuşturmaya yer olmadığı" yönünde karar çıktı.

Trabzon'da 2. Uluslararası Uzungöl Havacılık Festivali kapsamında yamaç paraşütü ile uçuş yapmak isterken paraşütünün rüzgar nedeniyle dolanması ve 2. paraşütünün da geç açılması nedeniyle Uzungöl'e düşerek ağır şekilde yaralanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden genç paraşütçünün ölümü sonrası ihmal iddiaları araştırılıyor. Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl Beldesi Karaster Tepesi'nden 20 Haziran 2010 günü sabah saatlerinde yamaç paraşütü ile Uzungöl'e doğru uçuşa geçen Trabzonlu yamaç paraşütçüsü Mehmet Yıldız (22), Uzungöl'ün üzerine geldiği sırada ters rüzgar nedeniyle paraşütü dolandı. Yedek paraşütünü açmasına rağmen Uzungöl'e düşen Yıldız, ağır şekilde yaralandı. Tedbir amaçlı olarak göl kenarında bekletilen ve Gümüşhane Sivil Savunma Müdürlüğü'ne ait olduğu öğrenilen bot çalıştırıldıktan bir süre sonra benzini bitince gencin düştüğü bölgeye ulaşılamadı. Çevredeki vatandaşlar göle atlayarak genci sudan çıkartmaya çalışırken, genç uzun uğraşlar sonrasında 15 dakika sonra sudan çıkartılabildi. Ambulansa konulan Yıldız'ın duran kalbi yapılan ilk müdahalenin ardından tekrar çalıştırılırken, kaldırıldığı Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Mehmet Yıldız'ın ölümünün ardından organizasyondaki tüm uçuşlar iptal edilirken, ölümünün üzerinden geçen bir yıllık zaman zarfında ihmal olup olmadığı araştırıldı.

Çaykara Cumhuriyet Savcılığı konuyla ilgili olarak bilir kişi araştırması isterken, hazırlanan iki ayrı rapor arasında kısmı çelişkiler bulunduğu gerekçesiyle dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Burada yamaç paraşütünden anlayan teknik bilir kişi ve hukukçu, iş müfettişi ve iş güvenliği uzmanından oluşan bilir kişiler tarafından rapor alınması talebinde bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da konuyla ilgili olarak hazırladığı kanaat raporunda, ölen Mehmet Yıldız için uçuş izni almadan havalanarak suya iniş prosedürüne uygun olarak inmediğinden asli kusurlu, 2 görevli şüpheli hakkında ise tali kusurlarının bulunduğu ve 12 şüpheli hakkında ise "Kamu adına kovuşturmaya yer olmadığı" yönünde görüş bildirdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma dosyalarını, yamaç paraşütü öğretmeni pilot Hakan Cici, hukukçu iş müfettişi Davut Seyhan, iş müfettişi, iş güvenliği uzmanı inşaat yüksek mühendisi Erdem Tosun'dan oluşan 3 kişi tarafından rapor hazırlattı.

 

Hazırlanan kanaat raporuna göre, "Uçuşun başlayıp başlamadığı konusunda organizasyon yetkilileri ile yeterli derecede koordineli hareket etmemesi, diğer arama kurtarma ekibinin görev yerinde olup olmadığını kontrol ederek organizasyon yetkililerini bilgilendirmemesi nedeniyle Trabzon Arama ve Kurtarma Şube Müdür Vekili Ö.K.'nın tali kusurlu; festival organizatörleri ve diğer arama kurtarma ekibi ile koordineli bir şekilde hareket edilmemesi, uçuşların başlamadan önce göl kenarında bulunan botun çalışmaya hazır vaziyette tutulmaması, ekibinde bulunan teknisyenlerin görev yerine geçmesini sağlamaması nedeniyle Gümüşhane İl Afet ve Acil Durum Müdürü M.B.'nin tali kusurlu; olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuşlara ara verilmesi sonucu yetkililerden uçuş izni almadan havalanması, suya iniş prosedürlerini uygulamaması, can güvenliğini koruyacak şekilde dikkatli ve tedbirli davranmaması nedeniyle Mehmet Yıldız'ın asli derece kusurlu bulunduğu başka da kimsenin kusurlu bulunduğu tespit edilmiştir. Bilirkişi raporları arasında her ne kadar çelişki olmuşsa da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bilirkişiler Hakan Cici, Davit Seyhan ve Ertem Tosun'dan oluşan 3 kişilik bilirkişi kurulundan almış olduğu raporun gerekçeli, yeterli ve doyurucu olduğu anlaşıldığından Cumhuriyet Başsavcılığı'mızca bu rapora itibar edilmiştir" yönünde kanaat bildirdi.

Konuyla ilgili olarak Çaykara Cumhuriyet Başsavcılığı da hazırladığı soruşturma evrakında Mehmet Yıldız'ın suda boğulması olayında kusurları olmadığı anlaşılan aralarında İl Gençlik ve Spor İl Müdürü Şerif Özgür, Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün’ün de aralarında bulunduğu 12 şüpheli hakkında "Kamu adına kovuşturmaya yer olmadığı" yönünde karar verdi.

Ölen Mehmet Yıldız'ın babası Hüseyin Yıldız, olayda ihmalleri bulunanların cezasını çekmesini isterken, sonuna kadar hukuk mücadelesini sürdüreceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler