Onlar Trabzon'u konuştular

Trabzon Valisi Nuri Okutan, Trabzon'a yatırım yapacak olan yatırımcıların önündeki bürokratik engellerin aşılması konusunda her türlü yardıma açık olduklarını söyledi. Vali Okutan, Trabzon'da bir otelde düzenlenen Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tan

Onlar Trabzon'u konuştular

Trabzon Valisi Nuri Okutan, Trabzon'a yatırım yapacak olan yatırımcıların önündeki bürokratik engellerin aşılması konusunda her türlü yardıma açık olduklarını söyledi.

Vali Okutan, Trabzon'da bir otelde düzenlenen Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı toplantısında yaptığı konuşmada, Trabzon'un 4 bin yıllık geçmişe sahip ticaret ve kültür kenti olduğunu ifade etti.
Coğrafi konumu itibariyle Trabzon'un tarihin her döneminde önemli bir merkez konumunda bulunduğunu belirten Okutan, şöyle devam etti:
''Trabzon, Tebriz, Bakü, Batum, Tiflis ve Sochi ile bağlantısı olan bir şehirdir. Bu yerlerle sürekli olarak günlük seferler düzenleniyor. Trabzon lojistik kolaylık bakımından çok önemli özelliklere sahiptir. Kara yolu, hava yolu, deniz yolu bağlantıları son derece gelişmiş. Yörede demir yolu getirilmesi için ise proje çalışmaları ise sürdürülüyor. Trabzonlu iş adamlarının, tüccarların bölge ülkelerdeki iş adamlarıyla çok yakın diyalogları bulunuyor. Bölge turizm açısından bakir bir alandır. Bunun da çok iyi değerlendirilmesi lazım. Bölgedeki illerle işbirliği içerisinde çalışmalar yapılıyor. Bu illere Batum'un da eklenmesini planlıyoruz. Böylelikle bir tur iki ülke projesini hayata geçirebiliriz.''
Okutan, Doğu Karadeniz'de son yıllarda enerji üretimine yönelik bir çok projenin hayata geçirildiğini anımsatarak, ''Bu projelerin büyük bölümü tamamlandı, devam eden çalışmalar da mevcut. Türkiye'de üretilebilecek enerjinin önemli bir bölümünü bu bölge karşılayacak duruma gelecek'' dedi.

 
Trabzon'u tekrar tarihi misyonunun mecbur kıldığı uluslararası boyuta taşımak arzusunda olduklarını kaydeden Vali Okutan, ''Biz yatırımcıların önünü açmak istiyoruz. Bunun için de çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Yatırımcılara hizmet için Valilik bünyesinde büro kuruyoruz. Trabzon'da yatırım yapacak olan yatırımcıların önündeki bürokratik engellerin aşılması konusunda her türlü yardıma açığız. Bu konuda en asgari bürokrasi sözü veriyoruz. Yatırım yapmak isteyen yatırımcılar varsa onlar adına işlemleri takip edip sonuçları kendilerine bildireceğiz'' diye konuştu.
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz, Doğu Karadeniz'de ağırlıklı olarak eğitim ve stratejik amaçlı yatırım olanaklarını değerlendirmek için toplantıyı düzenlediklerini belirterek, ''Alternatif turizm, tarım ve gıda işleme, çevre teknolojileri, altyapı ve lojistik sektörlerine ilişkin yatırımların olasılıklarını değerlendirmek, dünyadan bölgeye gelebilecek yatırım ve istihdam planları konusunda stratejiler belirlemek amacıyla toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Toplantıda orta vadede son derece verimli sonuçlar alınacağına inanıyorum'' dedi.
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise Trabzon'un Türkiye'nin uzak bir köşesi olarak görülmemesi gerektiğini ifade ederek, ''Ankara'dan İstanbul'a uçakla bir saatte gidiliyor. Trabzon'dan da 1.5 saatte. Trabzon'un çok gelişmiş kara yolu ve deniz yolu bağlantıları var'' diye konuştu.

Trabzon'un yeşil ile mavinin buluştuğu bir kent olduğunu dile getiren Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:
''Trabzon uygarlıkların buluştuğu bir kent. Binlerce yıllık ticari ve kültürel geçmişi var. Trabzon geleceğin zirvedeki kentlerinden biri olacak. Bu tarihi kentin dokusuna uygun günlük yaşam standardını yükseltmeye gayret ediyoruz. Trabzon turizm yatırımları açısından önemli bir nokta. Belediye olarak yatırımcılar için bürokrasiyi azaltmaya hazırız. Hiçbir yardımdan kaçınmayız. Sağlık ve eğitim yönünde de ilimiz bir merkez konumunda. Kentimizin insanları girişimci, güler yüzlü, yardımsever ve çalışkandır.''

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğu da Avrupa'nın Asya'ya, Kafkaslara ve Orta Doğu'ya ulaşım seçeneklerinde Doğu Karadeniz'in ve Trabzon'un öncelikli bir konumda olduğunu vurguladı.
Hacısalihoğlu, Trabzon'da 229 firmanın ihracat yaptığını kaydederek, şöyle konuştu:
''Trabzon'dan yaklaşık 96 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Trabzon'dan yapılan ihracat 2008 yılında yaklaşık 911 milyon dolar olarak gerçekleşti. Canlı, dinamik ve bir milyon nüfuslu bir metropol kent kimliğinde olan Trabzon bugün çevresindeki ülkelere ve şehirlere ticaretin yanında, sağlık, turizm, eğitim ve hizmet sektörlerinde çağın son teknolojik imkanları ile katkı vermektedir.

Trabzon'un teşvik kapsamına alınmasından sonra, bugüne değin Rusya Federasyonu, Ukrayna, Kafkasya ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri pazarına dönük üretim yapan imalat sanayi tesisleri gelişmiş ve ilimiz turizm ve sanayi alanlarında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara sunacağı hizmet potansiyelini çok daha üst seviyelere taşımıştır.
Yüksek ticaret hacmi, bir çok sektörde önemli ölçüde katma değer yaratan ve büyümeye açık yapısı ile yerli ve yabancı yatırımcılar açısından çok önemli bir cazibe merkezi olan Doğu Karadeniz ve Trabzon'un bu mevcut potansiyellerinin değerlendirilmesine yönelik olarak çalışmalarımız sürüyor.''
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler