Ordu’da arılara kış bakımı başladı

Ordu’da arıcılar rekolte kaybının önüne geçebilmek için kış bakımlarını gerçekleştirmeye başladı.

Ordu’da arılara kış bakımı başladı

Türkiye’nin en fazla bal üretimi yapılan şehri Ordu’da arıcılar, kış mevsimi öncesinde kolonilerini korumak ve rekolte kayıplarını önlemek için kışlık bakım çalışmalarına başladı. Ordu, 20 bin ton yıllık bal üretimiyle Türkiye’nin lider bal üretim şehri olarak dikkat çekiyor.

Ordu’da 10 Bin Aile Arıcılıkla Geçimini Sağlıyor

Ordu’da yaklaşık 3 bin 500 kayıtlı arıcı bulunuyor ve bu sektörden geçimini sağlayan ailelerin sayısı 10 bini buluyor. Ordulu arıcılar tarafından üretilen ballar, Türkiye’nin 50’den fazla ilinde satışa sunulmanın yanı sıra Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.

ari1.webp

Bahar Sezonunun Ardından Kışlık Bakım Çalışmaları Başladı

Ordu’da arıcılar, bahar bakımlarının ardından 5 ay süren bal sezonunu tamamladı. Şimdi ise arı kolonilerinin sağlığını korumak ve bal üretiminde verimliliği artırmak için kışlık bakım çalışmalarına yoğunlaştılar. Bu bakım çalışmaları kapsamında varroa hastalığıyla mücadele, eksik yiyeceklerin tamamlanması ve kolonilerin sağlıklı şekilde kışa hazırlanması hedefleniyor.

ari2.webp

Koloni ve Rekolte Kayıplarını Önlemek İçin Sonbahar Bakımı Şart”

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, sonbahar bakımlarının önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Arılarımızı kış mevsimine ne kadar sağlıklı sokabilirsek, önümüzdeki sezona o kadar iyi hazırlanmış oluruz. Eğer bu süreçte varroa ile mücadele edilmezse ve arılar yeterince yavrulatılmazsa, koloni kayıpları ve rekolte düşüşleri yaşanabilir. Arıcılarımız bu bilinçle çalışmalara devam ediyor.”

ari3.webp

35 Yıllık Tecrübeli Arıcı: “Kışlık Bakım Hayati Önem Taşıyor”

Ordu’da 35 yıldır arıcılık yapan Ercan Yıldız, kışlık bakımın aşamalarını şu şekilde anlattı:

“Bal sezonu Nisan 15 ile Eylül 15 arasında sürüyor. Sezonun ardından arılarımızı kışa hazırlıyoruz. Eksik yiyecekleri tamamlıyoruz, fazla çerçeveleri topluyor ve arıları sıkıştırıyoruz. Varroa ilaçlamalarını yapıyoruz. Kışlık bakımı tamamladıktan sonra şubat ayına kadar arılara dokunmuyor, sadece gerekli kontrolleri sağlıyoruz.”

ari4.webp

ari5.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler