Ordu'nun Perşembe ilçesi Okçulu Mahallesi'nde bir araya gelen kadınlar, Ramazan Bayramı için özel olarak Ordu fındıklı burma tatlısı hazırlıyorlar. Bu geleneksel tatlı, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret alarak tescillenmiş bir üründür ve özellikle bayramlarda yerel halk tarafından yoğun ilgi görüyor.
Bölgedeki kadınlar, bayrama günler kala ikramlıkların hazırlanmasında birbirlerine yardım ediyorlar. Ev hanımı Sabire Yar, yıllardır devam eden bu geleneğin, aileler arasındaki bağları güçlendirdiğini ve birlikte yemek yapmanın önemini vurguladı.
Yar, "Biz burada ailecek bir araya geliriz. Genellikle 4-5 kişi oluyoruz, ama bazen daha kalabalık olabiliyoruz. Yemekleri birlikte yaparak hem bir arada olmanın keyfini çıkarıyoruz hem de bayram için gerekli hazırlıkları tamamlıyoruz," diye anlattı.
Ayşe Yar ise bu tatlı hazırlama geleneğinin, annelerinden öğrendikleri bir uygulama olduğunu belirtti. Bayram öncesinde komşularıyla bir araya gelerek börek ve tatlılar hazırladıklarını anlattı. Bu geleneğin kuşaktan kuşağa aktarıldığını ve topluluk içindeki dayanışmanın bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Yar, "İstanbul'dan oğlum gelecek. Ona hazırlık yapıyorum. Böreği, tatlıyı çok seviyor. Annem de burma tatlısını yapardı, bayramlarda hazırlardı. Annem yoğururdu, babam şekil verirdi, birlikte yaparlardı. Biz de onlardan alıştık, öyle yapıyoruz. Çocukluğumda da burma tatlısı yapılırdı." dedi.
Nejla Yar, 50 yılı aşkın süredir devam eden bu geleneksel tatlı yapma geleneğinin kökenlerine değinerek ve geçmişte büyük düğünlerde ve bayramlarda bu tatlıların nasıl yapıldığını anlattı.
Yar, "Annelerimizden öğrendik. Annem 50 senelik aşçıydı. Düğünlerde burma tatlısı meşhurdu. 15-20 kadın bir araya gelirdik. Düğünlerde, bayramlarda hazırlardık. Hemen evde 2-3 sini açılırdı. Oradan bu zamana geldi. Eskiden ev önünde kuzineler yanıyordu. Güzel güzel açılıyordu. Börekler büyük tavalarda kızarıyordu. Annelerimiz bize öyle öğretti. Biz aynı bildiğimizi yapıyoruz." dedi.
Kaynak: