Rize'de film gibi kurtarma çalışması
Rize'nin Güneysu ilçesinde yolu kardan kapanan dağda mahsur kalan 2 çoban ile 300 koyunun kurtarılması için jandarma, AFAD ve RİKE ekiplerinin iş makinesi desteğinde 3 gün süreyle yaptığı kurtarma çalışması filmleri aratmadı. Bir iş makinesinin yuvarlanma
Rize'nin Güneysu ilçesinde yolu kardan kapanan dağda mahsur kalan 2 çoban ile 300 koyunun kurtarılması için jandarma, AFAD ve RİKE ekiplerinin iş makinesi desteğinde 3 gün süreyle yaptığı kurtarma çalışması filmleri aratmadı. Bir iş makinesinin yuvarlanması yüzünden operatörünün son anda kurtulduğu, ekiplerin çökme tehlikesi bulunun HES tünelini kullandığı ve patika yolda 5 saat yürüyerek gece saatlerinde ulaştığı çobanlar, koyunların yürüyemeyeceği gerekçesiyle geri dönmek istememesi üzerine ekiplerce "mahkemeye veririz" tehdidiyle ikna edilerek kurtarılabildi.
İlçenin Ballıdere köyünde yaşayan 52 yaşındaki Osman Güney, il genelinde etkili olan kar yağışı sebebiyle kardeşi Sabit Güney ve 300 küçükbaş hayvanı ile on gün önce geldikleri 2 bin 50 rakımlı Başçeşme mevkisindeki dağda mahsur kaldı. Hava şartlarının gittikçe zorlaşması üzerine 3 gün önce, Sabit Güney bulundukları bölgede cep telefonunun çektiği yüksek bir bölgeye çıkarak köylülerden yardım istedi.
Köylülerin haber vermesi üzerine de 10 kişilik Rize Arama Kurtarma Ekibi (RİKE), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile jandarma, iş makinesi desteğinde Güney kardeşler ile koyunlarını kurtarmak için harekete geçti. Araçları ile yolun kapalı olduğu bölüme kadar gelen ekipler, ardından yolu açan iş makinelerinin arkasından yaya olarak yürüyerek Güney kardeşlere ulaşmaya çalıştı.
Yol açma çalışmaları sırasında bir iş makinesi 100 metrelik uçuruma yuvarlandı. Bu sırada iş makinesinin operatörü son anda iş makinesinden atlayarak kurtuldu. Bunun üzerine yol açma çalışmalarına ara verildi ancak AFAD, RİKE ve jandarmadan oluşan arama kurtarma ekipleri yaya olarak Güney kardeşlere ulaşmaya çalıştı.
Ekipler, bu süreçte bir an önce Güney kardeşlere ulaşmak için yolun daha kısa olduğu ancak çökme riski bulunun yapım aşamasındaki 500 metrelik bir hidroelektrik santrali (HES) tünelinin içinden de geçti. Ekipler bu tünelden geçtikten sonra büyük bir kısmı karla kaplı olan patika yoldaki 5 saatlik yürüyüş sonrası dün gece saatlerinde çobanlar Sabit Güney ve kardeşi Osman Güney ile otun az olması yüzünden ağaç kabuğu yedikleri gözlenen koyunlara ulaştı.
- Ekipleri şaşırtan cevap
Güney kardeşler ve koyunlarını dağdan indirmek isteyen ekipler, Güney kardeşlerin, saatin geç olduğunu ve kar yağışı sebebiyle koyunların yürüyemeyeceğini gerekçe gösterip bu sabah saatlerinde dönmek istemesi üzerine kurtarma ekipleri şaşkınlık yaşadı.
Osman Güney, kurtarma ekiplerine "Bu saatten sonra ne yaparız. Hayvanlarımız küçükbaş, vakit geç. Patika yol da siz yürüdüğünüz için açıldı. Sabah döneriz" deyince kurtarma ekibindeki görevliler "Tekrar kar yağabilir, sizi burada bırakamayız. Devlet bizi buraya boşuna mı gönderdi" yanıtını verdi. Osman Güney ise bunun üzerine "Koyunlara ot verdik, bu geceyi atlatır yarın sabah döneriz" diyerek dönmek istemedi.
Ekiplerin yaklaşık bir saatlik ikna çabalarına rağmen Güney kardeşlerin dönmemekte ısrar etmesi üzerine kurtarma ekipleri, "Dönmeniz lazım aksi takdirde tutanak tutar mahkemeye veririz" diyerek Güney kardeşleri dönmeye ikna etti. Ardından Güney kardeşler, beraberindeki koyunları ile dağdan sahil kesimine doğru yürüyüşe geçti.
Dönüşte yaklaşık 3 saatlik yürüyüşle yolda bıraktıkları araçlarının yanına ulaşan kurtarma ekipleri, kar yağışı nedeniyle kara saplanan araçlarıyla kendileri de bir süre mahsur kaldı. Yaklaşık bir saatlik çalışmanın ardından araçlarını kardan kurtaran ekipler geri dönebildi.
Kurtarma ekiplerinin yürüdükleri yoldan dönüşe geçen Güney kardeşler ise gece olması sebebiyle yürümekte güçlük çekince bir süre yolda ateş yakıp konakladıktan sonra yoluna devam etti. Güney kardeşler sabah saatlerinde koyunları ile ekiplerin açtığı yoldan yürüyüp Ballıdere köyüne inerek kurtuldu.