Samsun İklim Buluşmaları gerçekleştirildi!

Türkiye genelinde düzenlenen iklim buluşmalarının 5’incisi, Samsun’un Atakum Belediyesi ev sahipliğinde Ata Sahne’de gerçekleştirildi.
Samsun İklim Buluşmaları gerçekleştirildi!

Türkiye genelinde düzenlenen ve toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlayan İklim Buluşmalarının beşincisi, Samsun’un Atakum ilçesinde gerçekleştirildi. Atakum Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası ile Ülke Politikaları Vakfı iş birliğiyle düzenlenen panel, Ata Sahne Sanat Merkezi’nde yapıldı.

“Samsun İklim Buluşmaları” başlığıyla organize edilen panelde, uzmanlar iklim değişikliğinin su, tarım ve gıda politikalarına etkileri ile enerji ilişkisini çok yönlü olarak ele aldı.

“İklim Krizi Küresel Bir Tehdit”

Programın açılış konuşmasını yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz, iklim krizinin tüm dünyayı tehdit ettiğine dikkat çekti. Korkmaz, iklim değişikliği nedeniyle gıda ve su kıtlıkları, aşırı sıcaklıklar, sel felaketleri, hastalıklar ve ekonomik kayıpların arttığını vurguladı.

2015 Paris Antlaşması kapsamında ülkelerin küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmayı taahhüt ettiğini hatırlatan Korkmaz, “2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşılması gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için, fosil yakıtlar yerine düşük karbonlu enerji kaynaklarına yönelmek şart. Yenilenebilir enerji kaynakları hem iklim değişikliğiyle mücadelede hem de enerji üretiminde dışa bağımlılığı azaltmada kritik rol oynuyor” dedi.

“Yerellerde Ortak Hassasiyet Oluşuyor”

Ülke Politikaları Vakfı Başkanı İsmail Doğan Subaşı ise konuşmasında, iklim buluşmalarının su, gıda ve enerji konularında toplumsal farkındalık yarattığını söyledi. Subaşı, “Bu buluşmalar, her ilin ve ilçenin kendi potansiyelini ortaya koymasına olanak sağlıyor. Yerelde su, gıda ve enerji konularında ortak bir hassasiyet geliştirilmesine katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.

“Sektörel Değil Bütüncül Politikalar Geliştirilmeli”

Atakum Kent Konseyi Başkanı Tuncay Seven, iklim değişikliğinin artık geleceğin değil, şimdinin sorunu olduğunu belirtti. Seven, “Suya erişimi planlarken gıdayı, gıdayı planlarken enerjiyi, enerjiyi planlarken doğayı birlikte düşünmeliyiz. Bu yaklaşımları yerelden merkezi yönetime kadar her düzeyde geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

iklim1.webp

“Acil Eylem Planına Geçilmeli”

Atakum Belediye Meclisi Üyesi ve Elektrik Mühendisi Suat Yılmaz, iklim değişikliğinin dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük meydan okumalar arasında yer aldığını söyledi. Yılmaz, artan sera gazı emisyonları, buzulların erimesi, kuraklık ve sellerin etkisiyle yaşanan krizin gıda ve suya erişimi zorlaştırdığını ve hastalıkları artırdığını vurguladı.

Yılmaz, “Bu küresel sorunla mücadelede acil eylem planına geçilmeli, kalıcı ve sürdürülebilir politikalar üretilmeli” çağrısında bulundu.

“Tarım Arazileri Azalıyor, Tehlike Kapıda”

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan da panelde yaptığı konuşmada, son 18 yılda Türkiye’de 3 milyon 484 bin hektar tarım arazisinin kaybedildiğini söyledi. Samsun’un iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkilendiğini belirten Çan, “Bu günlerde hava çok soğuk, yarın eksilere düşmesi bekleniyor. Ardından her yıl olduğu gibi Samsun’u sel baskınları vuracak. Bafra’da tarımsal üretimde yüzde 20-25 oranında katma değer kaybı yaşandı. Tarıma sahip çıkmazsak iklim değişikliği tarımı, turizmi ve istihdamı olumsuz etkilemeye devam edecek” dedi.

İlk Oturumda Su, Tarım ve Gıda Politikaları Tartışıldı

Panelin ilk oturumu Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Oturumda şu sunumlar yapıldı:

Prof. Dr. Hatice Bozoğlu: “İklim Değişikliğinin Tarımsal Üretime Etkileri”

Prof. Dr. Ö. Hakan Muğlalı: “İklim Değişikliği ve Hayvancılık”

Prof. Dr. Levent Bat: “İklim Değişikliğinin Karadeniz Ekosistemi Üzerindeki Etkileri”

Prof. Dr. Doğanay Tolunay: “Ormanların Ekosistem Hizmetleri ve İnsanlığa Sağladığı Ürünler”

Prof. Dr. Cumali Kınacı: “Suyun Etkin Kullanımı - Su Yönetimi”

İkinci Oturumda Enerji Politikaları Ele Alındı

İkinci oturum, Ülke Politikaları Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bilgin Akbal’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu bölümde enerji politikaları ve iklim değişikliği ilişkisi değerlendirildi.

Bülent Damar: “İklim Değişikliği ve Enerji Politikası”

A. Naci Işıklı: “Enerjinin Etkin Kullanımı ve Yönetimi”

Sena Serhadlıoğlu: “Türkiye Elektrik Sektörü için Yol Haritası”

Arif Kunar: “Yerel Yönetimler ve Sürdürülebilir Şehirler”

Üçüncü Oturumda Uygulanabilir Politika Önerileri Sunuldu

EMO Enerji Daimi Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Suat Yılmaz’ın yönettiği üçüncü oturumda, yerel sorunlar ve uygulanması gereken politikalar üzerine konuşmalar yapıldı.

Baki Remzi Suiçmez: “Tarım Politikalarının Sürdürülebilirliği”

Özlem Katısöz: “Dünya’da ve Türkiye’de İklim Politikaları”

Adnan Korkmaz: “Enerji Yatırımlarının Çevreye Etkileri”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • Boş işler / 13 Nisan 2025 23:01

    Eeee, somut bir sonuç var mı? Tabii ki yok. Konuşmacılar konuştular, kendileri dışında herkes kabahatlı. Bundan sonra iki aracı olan tek araç kullanacak, su tüketimini yarı yarıya azaltacağız, doğalgaz tüketimini azaltacağız var mı? Yok. İşte bizim ülkemizin temel sorunu, ben yapmam, yapamam, o yapsın. O kim, belli degil. Sonuçta kimse üstüne sorumluluk almaz ve mutlak başarısızlık.

    Yanıtla (0) (0)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir