Samsun’da melezleme yöntemiyle yeni kenevir çeşitleri elde ediliyor!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından kurulan kenevir kabinlerinde, yerli kenevir çeşitlerinin lif oranını artırılması için yüksek lif oranına sahip yabancı çeşitler ile melezleme yapılarak yeni çeşitler elde edilmeye çalışıyor.
Samsun’da melezleme yöntemiyle yeni kenevir çeşitleri elde ediliyor!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), kenevir üretiminde katma değeri yüksek ürünler elde etmek ve yerli kenevir çeşitlerinin lif oranını artırmak için önemli bir çalışmaya imza atıyor. OMÜ bünyesindeki kenevir kabinlerinde, yüksek lif oranına sahip yabancı çeşitlerle melezleme yapılarak yeni kenevir genotipleri geliştirilmesi hedefleniyor.

Kenevir Araştırmaları Enstitüsü: Yeni Çeşitler ve Katma Değerli Ürünler

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü, yıllardır kenevir çeşitlerinin geliştirilmesi ve bu bitkiden yüksek katma değerli ürünler elde edilmesi üzerine çalışıyor. Enstitüye bağlı seralarda yürütülen akademik çalışmalarda, yerli ve yabancı genotiplerden melezleme çalışmalarıyla yeni kenevir çeşitleri oluşturuluyor.

kenevir1.webp

Melezleme Kabinleri: Yeni Genotipler için Yoğun Çalışma

Kenevir kabinlerinde yapılan melezleme çalışmalarını anlatan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, şu bilgileri verdi:
"Bu kabinler, kenevir genotiplerini melezlemek için tasarlandı. Kabinler polen geçirmeyen örtülerle kaplıdır ve dışarıdan polen almazlar. Aynı şekilde dışarıya da polen veremezler. Bu sayede, yalnızca seçtiğimiz ebeveynler arasında toz alışverişi sağlanır. Kabinlerde yılda birden fazla jenerasyon üretebiliyoruz. Böylece 32 veya daha fazla kombinasyonla yeni melezler oluşturuyoruz. Bu genotipler, daha sonra gözlem bahçelerinde detaylı incelemelerden geçirilerek yeni çeşit adayları belirleniyor."

kenevir2.webp

Kabinlerde yapılan çalışmalarda özellikle lif oranı, verimlilik ve tohum üretimi gibi kriterler ön planda tutuluyor. Ayrıca ilaç etkin maddesi üretimi için de laboratuvar ve kabin ortamında çalışmalar devam ediyor.

Dünyanın İlk Kenevir Gen Bankası Hedefleniyor

OMÜ’nün bir diğer büyük hedefi ise dünyadaki tüm kenevir genotiplerinin toplandığı bir gen bankası oluşturmak. Bu konuda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Selim Aytaç şunları söyledi:
"Amacımız, dünyadaki bütün kenevir genotiplerini üniversitemiz bünyesinde bir araya getirmektir. Farklı genetik varyasyonlar oluşturarak kısa boylu, uzun boylu, dallı, dalsız, iri tohumlu veya küçük tohumlu gibi birçok farklı tür elde etmek istiyoruz. Böyle bir gen bankası, kenevirin genetik çeşitliliğini koruma ve geliştirme açısından çok önemli."

kenevir3.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir