Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi’nin son 8-10 yılın en yoğun kar yağışını aldığını belirtti. Demir, kar yağışının bölgedeki tarım açısından olumlu etkileri olduğunu vurgularken, diğer bölgelerde şiddetli kuraklık riskinin devam ettiğine dikkat çekti.
"Karadeniz Bölgesi’ni Rahatlattı, Ancak Rehavete Kapılmamalıyız"
Son günlerde Karadeniz’i etkisi altına alan Sibirya soğukları ve Altay kar fırtınası, bölgeye uzun zamandır görülmeyen bir kar yağışı getirdi. Karadeniz sahil şeridini vuran bu kar yağışı, denizin ısınmasıyla oluşan buharın kara dönüşmesi ve dağlara çarpmasıyla meydana geldi.
Prof. Dr. Yusuf Demir, bu durumun Bafra ve Çarşamba Ovaları ile fındık ve çay tarımı açısından önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Ancak yağışların düzenli devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Demir, şu ifadeleri kullandı:
"Karın yavaş yağması ve sıcaklığın düşük olması, karın uzun süre yerde kalmasını ve yavaş yavaş toprağa süzülmesini sağlıyor. Bu, toprak neminin korunması açısından olumlu bir gelişme. Ancak rehavete kapılmamalıyız. İlkbahar yağışları devam ederse, tarımsal üretim açısından büyük bir avantaj sağlar."
Türkiye Genelinde Kuraklık Devam Ediyor
Kar yağışı Karadeniz Bölgesi için olumlu bir gelişme olsa da, Türkiye genelinde kuraklık tehlikesi sürüyor. Son 3 ve 6 aylık meteorolojik verilere göre Türkiye’nin yarısından fazlasının kurak geçtiğini belirten Prof. Dr. Demir, Ocak ayındaki yağışların geçen yılın ortalamasına göre yüzde 65 daha düşük olduğunu ifade etti.
Özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yağış miktarının önemli derecede düştüğünü ve bu bölgelerde çiftçilerin kuraklığa karşı önlem alması gerektiğini vurgulayan Demir, şu uyarılarda bulundu:
"Tarım açısından en kritik dönemlerden birindeyiz. Karadeniz Bölgesi için Nisan ve Mayıs aylarında alınacak yağışlar üretimi olumlu etkileyebilir. Ancak İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde çiftçilerimizin gerekli tedbirleri alması gerekiyor. İstanbul’da kar yağışı baraj seviyelerini biraz yükseltebilir, ancak tarımsal üretim açısından yeterli bir rahatlama sağlamaz."
Kar Yağışı Kahverengi Kokarca Böceğine Karşı Etkili Olabilir
Karadeniz Bölgesi’nde son yıllarda kahverengi kokarca böceği istilası büyük bir problem haline geldi. Fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe zarar veren bu böcekle mücadelede düşük sıcaklıkların etkili olabileceğini belirten Demir, şunları söyledi:
"Özellikle Karadeniz’de kahverengi kokarca böceği istilası büyük bir sorun oluşturuyor. Kar yağışının ve soğuk havaların bu böceklerin popülasyonunu azaltabileceğini düşünüyoruz. Bu durumun zararlı böceklerle mücadelede doğal bir avantaj sağlayacağını umut ediyoruz."
Yağışlar Umut Veriyor, Ancak Kuraklık Tehlikesi Bitmiş Değil
Karadeniz Bölgesi’ndeki kar yağışının psikolojik olarak insanları rahatlattığını ve tarımsal üretim açısından umut verdiğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Demir, uzun vadeli tarım politikalarının belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kaynak: