Samsun’da yaşayan 15 yaşındaki Asel Sena Tengiz, dünyada nadir görülen hastalığın kendisinde farklı şekillerde ortaya çıkmasıyla tıpta bir ilk oldu. Köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemde kendiliğinden çıkık yaşayan tek vaka olarak kayıtlara geçen Asel, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi sürecine başladı.
Dünyada Nadir Görülen Bir Hastalık
Atakum ilçesinde yaşayan Asel Sena Tengiz, 'Spontan bilateral sternoklavikular eklem dislokasyonu' olarak bilinen, dünya genelinde çok az rastlanan bir hastalığa sahip. 1 yıl önce, hiçbir sebep yokken köprücük kemiğinin göğüs kemiğine bağlandığı eklem ve köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemde çıkık meydana geldi. Bu durum, Asel’in sosyal hayatını olumsuz etkilerken yaşam kalitesini düşürdü.
Ailesiyle birlikte çözüm arayan Asel, birçok hastane ve doktora başvurmasına rağmen kalıcı bir çare bulamadı. Cerrahi operasyon önerilen Asel, ileride karşılaşılabilecek risklerden dolayı bu yöntemi tercih etmedi ve OMÜ Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne başvurdu.
"Dünyada Tek Vaka"
OMÜ Tıp Fakültesi Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. İlker İlhanlı, Asel Sena Tengiz’in tıpta çok özel bir vaka olduğunu belirtti. İlhanlı, “Hastamız çok nadir görülen bir duruma sahip. 1979 yılından bugüne kadar dünyada 60 vaka rapor edilmiş, ancak bu vakaların yalnızca 10’u çift taraflı çıkık durumu içeriyor. Asel Sena Tengiz, bu çift taraflı çıkığa ek olarak köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemde de kendiliğinden çıkık yaşayan dünyadaki tek vakadır. Kişiye özel tedavi ve rehabilitasyon uyguladık ve başarılı sonuçlar elde ettik. Artık herhangi bir çıkık hadisesi yaşamıyor. Duruşu ve eklem sağlığı oldukça iyi bir seviyeye geldi” dedi.
Prof. Dr. İlhanlı, bu vakayı uluslararası tıbbi literatüre kazandırmak için vaka çalışması başlatacaklarını ve bunun birçok hekim için yol gösterici olacağına inandıklarını belirtti.
Asel Sena Tengiz: "Durduk Yere ve Sebepsiz Bir Şekilde Oldu"
Yaşadığı süreçten bahseden Asel Sena Tengiz, “Kolumu kaldırdığımda bu durumu fark ettim. Durduk yere ve sebepsiz bir şekilde gerçekleşti. Çok fazla doktora gittik ve genelde cerrahi operasyon önerildi. Ancak cerrahinin ileride sıkıntılar yaratabileceğini öğrendik.
Son olarak İlker Hocama başvurduk. 1 yıldır uygulanan fizik tedavi sayesinde önemli bir gelişme sağladık. Dünyada tek vaka olmam nedeniyle akademik araştırmalar yapıldı ve deneme niteliğindeki tedavilere rağmen çok iyi sonuçlar elde edildi” diye konuştu.
Fizyoterapist: "Asel’e Özgü Tedavi Uyguladık"
Asel’in tedavisini üstlenen fizyoterapist Elif Ulukan, “Tamamen Asel’e özgü bir tedavi programı geliştirdik. Solunum egzersizlerini tedavi sürecine dahil ettik ve bantlama tedavisi uyguladık. Asel, dünyada çift taraflı eklem çıkığı yaşayan ve hiçbir neden göstermeyen tek vakadır. Çok güzel ilerlemeler kaydettik” dedi.
Kaynak: