Karadeniz'de ziyaretçilerin doğa içerisinde ulaşım sağlaması için uygulanan Yeşil Yol Projesi kapsamında geçen yıl 87 kilometrelik yolun standardı yükseltildi.
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca sürdürülen proje ile Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin'deki yayla yollarının birbirine bağlanması amaçlanıyor. Proje ile yerli ve yabancı turistlerin Samsun'dan Artvin'e kadar daha konforlu ve güvenli ulaşım sağlamaları da hedefleniyor.
DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca kaynak aktarılan belediyeler ve il özel idareleri, toplam uzunluğu 4 bin 631 kilometre olan yol ağında planlama dahilinde asfalt ve beton kaplama ile altyapı çalışmaları gerçekleştiriyor.
DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, Yeşil Yol Projesi'nde çalışmalara 2013 yılında başlandığını söyledi.
Proje kapsamında geçen yıl belediye ve il özel idarelerine 266 milyon lira aktarıldığını belirten Gültekin, kaynakla planlanan çalışmaların gerçekleştirildiğini ifade etti.
Gültekin, proje çalışmaları çerçevesinde 2013'ten 2022'ye kadar 1 milyar 150 milyon lira kaynak kullanıldığını belirterek, "2023 yılında da ilk etapta 200 milyon liraya yakın kaynak kullanılacak. Bu yıl toplamda 500 milyon lira kaynak kullanmayı hedefliyoruz." dedi.
Geçen yıl ayrılan kaynağın tamamının, yaylalardaki kar yağışı nedeniyle kullanılamadığına işaret eden Gültekin, şu değerlendirmede bulundu:
"Kar varken beton dökemezsiniz, asfalt kaplayamazsınız, sanat yapılarını yapamazsınız. Bu yıl 2022'den kalan kaynağı da kullandığımızda birinci öncelikli yollarımızda yüzde 65'leri yakalamış olacağız. Birinci öncelikli yollarda işimizi kolaylaştıktan sonra, ikinci ve üçüncü öncelikli yollardaki etapları ekleyeceğiz. Şu anda toplamda tam bitmiş haliyle ilgili yüzde 50'ler seviyesindeyiz."
"1500-2 bin rakımlı bölgelerde nisana kadar mola verdik"
Gültekin, Yeşil Yol Projesi güzergahından yaz aylarında arazi şartlarına uygun araçla Samsun'dan Artvin'e kadar gittiğine dikkati çekerek, "Yollar yüzde 99 bitti ancak standardının geliştirilebilmesi için kaynak aktarıyoruz. İlgili kurumlarımız da yolların altyapısını ve üstyapısını bitiriyor. '3-3,5 yıl içerisinde Yeşil Yolu yüzde 80-90 oranında tamamlayacağız' diye kendimize hedef koyduk." ifadelerini kullandı.
Düşük rakımlı bölgelerde çalışmaların kuzey ve güney akslarında devam ettiğini anlatan Gültekin, "Ağırlıklı çalışmalarımız yaylaların bulunduğu yüksek rakımlı bölgelerdeydi. 1500-2 bin rakımlı bölgelerde nisana kadar mola verdik. İnşallah nisan ayından sonra kaldığımız yerden devam edeceğiz." diye konuştu.
Hakan Gültekin, Yeşil Yol Projesi'ne destekleri dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a teşekkür etti.
Bu asfaltlar nereye döküldü. Kadırga -zigana arası toprak yol.kimse görmedi herhalde
Yanıtla (0) (0)Fatih Sultan Mehmet’in mescit yaptırdığı Kadırga yaylasına Zigana’dan giden yol hala yapılmayı bekliyor. Daha önemli yayla mı var…
Yanıtla (0) (0)@ali Trabzon Çaykara Sultanmurat - Limonsuyu yaylaları arası bu sene döküldü
Yanıtla (0) (0)Desene yaylalarida maf edeceğiz el birliğiyle.. Yazık edecekler dağlara ve yaylalara heryer beton dereler lağım akıyor bunu hizmet bence Karadeniz'e ihanet projesi bu tıpkı HES gibi..
Yanıtla (1) (0)besıkdüzü köylere gıdemıyoruz yollar perişan ama kime anlatacazkı
Yanıtla (0) (0)Hadi yolu yaptınız o yolların işler kalabileceğine ihtimal vermiyorum doğa koşulları yolları çabucak bozacaktır. Alt yapısını yapmadan İnce çakıl asfaltla dağ başında yol hizmeti sunamazsın. Biz merkeze bağlı dere yataklarındaki bir çok ilçe yollarını işler tutmakta zorlanıyoruz. Gereksiz milli servet gidecek yol diye doğaya verdikleri zararda ayrı bir yönü
Yanıtla (1) (0)Biz yolların bozuk olması yüzünden yıllardır yaylalarımıza gidemiyoruz siz kimin devleti kimin memurusunuz kime yol yapıyorsunuz en kısa zamanda inşallah sizden kurtulup sultanmuratran başkası yapılmayan yayla yollarını yapan insanları göreve getireceğiz bu şehrin insanlarına hizmet edecek insanları
Yanıtla (0) (0)Çok beğendim bu projeyi. Samsun dan başlayarak Artvin'e kadar dağlardan ve doğanın ve yeşilliğin merkezinden yapacağımız seyahat muhteşem olacak. Bu güzel projeye eleştiriler yapan ve kendi yaylalarına gidecek yollarının olamadığını söyleyen güzel vatandaşlarımızın da bu isteklerini yerine getirebilirsek işte o zaman hep birlikte güleceğiz, hep birlikte mutlu olacağız ve bu güzel vatanımıza canla, başla sahip çıkacağız. Allah cc yardımcımız olsun.
Yanıtla (0) (0)Betonsever iktdarın yaylaları betonlaştırma çalışmaları. Yaylalar mahvoluyor. Yaptığınız yollar yörenin coğrafi şartlarına uygun değil. Hayvancılığa zarar veriyor. Hiç bir iş plan program dahilinde yapılmıyor. Boşa harcanan paralar bunlar. Yazık.
Yanıtla (0) (0)Yeşil yolda ağaç yokk birazda ağaç dikseniz keşkeee çam fidanlari oyle bomboş tepeler itici
Yanıtla (0) (0)