Tarım müdürü projelerini anlattı
Trabzon Tarım İl Müdürü Erdoğan Bektaş, hayvancılığın geliştirilmesi için süt, besi sığırcılığı, hayvan ıslahı, küçükbaş hayvancılık projelerinin geliştirilebileceğini söyledi.Bektaş, hayvancılıkla ilgili sorunlar, çözüm önerileri ve projelerle ilgili Beş
Trabzon Tarım İl Müdürü Erdoğan Bektaş, hayvancılığın geliştirilmesi için süt, besi sığırcılığı, hayvan ıslahı, küçükbaş hayvancılık projelerinin geliştirilebileceğini söyledi.
Bektaş, hayvancılıkla ilgili sorunlar, çözüm önerileri ve projelerle ilgili Beşikdüzü Halk Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, hayvancılığın çok önemli üretim ve ticari bir faaliyet olduğunu, ancak bu sektörün ihmali veya üretimdeki azalmaların önemli sıkıntılar doğurduğunu belirtti.
Bu sıkıntıları gidermek için özellikle kaliteli üretimin şart olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''İlimizde hayvancılık 193 binlerden 120 binlere düşmüş. Tabi ki bu düşüşün çok değişik sebepleri var. Bunlar sosyal, kültürel ve ekonomik sebeplerdir. Ülkemizdeki hayvancılık ile ilimizdeki hayvancılığı karşılaştırdığımızda, ilimizdeki hayvancılıkta çok büyük düşüş olduğunu görüyoruz. Bu düşüşe bağlı olarak ilk akla gelen yem bitkileridir'' dedi.
Hayvancılıkta en büyük sıkıntılarının işletmelerin küçük olması olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Küçük işletmeler, aile işletmeciliğine dönüştüğünden ticari işletmecilik yapmak mümkün olmuyor. Bu da sonuç olarak karlı bir hayvancılık yapmamızı engelliyor. Çözüm olarak üreticilerimizin, devletten teşvik ve damızlık desteği alınabilmesi için kuracakları işletmelerin mutlaka istenilen düzeyde olması gerekiyor. Bir başka sıkıntımız ise kültür ırkı sayısının yüzde 14'lerde olmasıdır. Bunu yükseltmek için mutlaka suni tohumlama yapılması ve desteklenmesi gerekir'' diye konuştu.
Asıl sıkıntılardan bir tanesinin de ürün fiyatları ile yem fiyatları arasındaki dengesizlik olduğunu kaydeden Erdoğan, ''Yem fiyatlarındaki artış bizim elimizde olmayan bir artıştır. Bunu aşmak için kendi yemimizi kendimiz üretme yoluna gitmemiz gerekir. Tarıma hizmet eden tüm kuruluşlar birlikte hareket edip bu tür etkinlikleri yapmalıdırlar. Hayvancılığı ağırlıklı olarak kadınlarımız yaptığından, kadınlarımızın eğitimine önem vermemiz gerekiyor. Hayvancılığın geliştirilmesi için süt, besi sığırcılığı, hayvan ıslahı, küçükbaş hayvancılık projeleri geliştirilebilir'' dedi.
Toplantıya, Kaymakam Alper Faruk Güngör, Belediye Başkan Vekili Ahmet Gözaçan, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.