Teşvik,istihdam ve D.Karadeniz
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı teşvik ve istihdam paketi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Gürdoğan; Doğu Karadeniz Bölgesinin merkezi konumunda bulunan ilimi
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı teşvik ve istihdam paketi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Gürdoğan;
Doğu Karadeniz Bölgesinin merkezi konumunda bulunan ilimiz Trabzon, stratejik konumu, uluslar arası ticaretteki etkinliği ve fonksiyonel kimliğiyle uluslar arası ölçekte bir ticaret kenti olmaya adaydır. Fakat yıllardır uygulanan teşvik sistemlerinden beklediğini alamayan ilimizde, coğrafi yetersizlikler nedeniyle sanayi gelişememiş, tesisler atıl kalmış ve işsizlik her geçen gün artmıştır.
Bu bağlamda, küresel krizle birlikte işsizliğin had safhaya geldiği, üretiminin düştüğü ve ülkemiz ihracatına paralel biçimde ihracatın da azaldığı, ayrıca bölgeler arası gelişmişlik farkları dikkate alındığında Türkiye ortalamasının altında kaldığı açıkça görülen ilimiz ve bölgemizin bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmak ve yeni yatırımları desteklemek amacıyla hazırlanan ve Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan Yeni teşvik ve İstihdam Paketinde teşvik desteklerinden en fazla yararlanacak olan 4. Bölge illeri arasına alınması sevinç ve şükranla karşılanmıştır.
Endüstriyel anlamda yeterli girişimi sağlamayan bölgemiz ve özellikle ilimizin uygulamaya geçirilecek Bölgesel ve sektörel teşvik sistemi ile birlikte Aktif İşgücü programlarının güçlendirilmesi ve KOBİ'lere kredi garanti desteği gibi teşviklerden de had safhada yararlanması ve bölgemizin yatırımcı açısından cazibe merkezi haline gelmesi arzulanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında en önemli görevlerden biri de bahse konu tesis yatırımları için girişimlere arsa tahsis edilmesi gereği ile yerel yönetimlere düşmektedir.
Bunun yanından krizden çıkış için uygulanacak formüller arasında ihracatın ve ihracatçının uluslar arası alanda rekabet gücünü artırmak ön sırada yer almaktadır. Bu nedenle kalkınmanın lokomotif sektörü olan ihracat için pozitif ayrımcılık yapılarak bu sektördeki teşviklerin de bir an önce hazırlanması ve uygulamaya girmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki hem küresel krizin etkilerinden mümkün olabildiğince çabuk sıyrılmak hem de güçlü bir Türkiye için gelişme ve kalkınmamızda lokomotif görevini yerine getiren, ekonomik ve sosyal yaşamın pek çok alanında bir subay görevi gören ihracat artışını istikrarlı bir şekilde sürdürülebilir kılmaktan başka bir yol yoktur.
Bu bağlamda yaşanan bu uluslar arası finansal krizde girişimci ve yatırımcılar ile halihazırda KOBİ statüsüne haiz bulunan firmalar için teşvik desteği sağlayan başta sayın Başbakanımız olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımızı sunar ihracat sektörünü içinde bulunduğu darboğazdan çıkaracak teşviklerin de ivedilikle uygulamaya konulmasını dileriz" dedi.