TOKİ'ye paralar nereden geliyor?
Fırat Üniversitesi’nde (FÜ) öğrenciler arasında yapılan anket sonucu, Elazığ’da 8 Mart’ta yaşanan deprem sonrasında, duyarlı tutumu ve başarılı kurumsal yöneticiliği vasfı sebebiyle TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’a yılın bürokratı ödülü verildi.Bayraktar,
Fırat Üniversitesi’nde (FÜ) öğrenciler arasında yapılan anket sonucu, Elazığ’da 8 Mart’ta yaşanan deprem sonrasında, duyarlı tutumu ve başarılı kurumsal yöneticiliği vasfı sebebiyle TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’a yılın bürokratı ödülü verildi.
Bayraktar, Bahaddin Ögel Konferans Salonu’nda gerçekleşen törende, ödülünü Vali Muammer Erol’dan aldı. TOKİ Başkanı Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, öğrenciler tarafından yapılan ankette TOKİ’nin takdir edilmesinin kendisini mutlu ettiğini belirterek, teşekkür etti.
Zonguldak’taki maden ocağında hayatını kaybeden 30 işçiye rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Bayraktar, afetlerde can kayıplarının yaşanmaması dileğinde bulundu.
Elazığ’da 8 Mart’ta meydana gelen depremde, hükümetin duyarlılık gösterdiğini, kısa sürede deprem bölgesine ulaşarak, ev inşaatlarına başladıklarını anlatan Bayraktar, "İnşallah önümüzdeki 5 ay içerisinde bunları bitirip yaklaşık 1500 konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yine Valiliğimiz tarafından ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda köylerde münferit şekilde afette yıkılan evleri de yapmak için yeni bir çalışmamız var. Bunların yasal süresi nedeniyle tespitlerimiz devam ediyor" diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Bayraktar, konuşması sırasında Rektör Prof. Dr. Feyzi Bingöl’ün "Deprem yönetmeliği yayınlanmadan önceki yapılarda bir çarpıklaşma, dayanıksızlık var.
Acaba bu konuda belediyelerle ne tür ilişki içerisindesiniz? " sorusu üzerine şunları söyledi: "Deprem riski altında bulunan binaların tespiti noktasında da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile yeni bir çalışma başlattık. TBMM’de bir deprem komisyonu kuruldu. Bu komisyon da çalışmalarını devam ettirmektedir. TOKİ olarak zaten Cumhuriyet tarihinde görülmeyecek derecede 150 belediye ile deprem dönüşüm ve kentsel dönüşüm noktasında çalışmalarımız var. Fakat bu çok zor bir şey.
Sadece kaynak gerektirmiyor. Aynı zamanda insanlar deprem riski altında bulunan evlerde otursalar bile bu insanları o evlerden çıkartmanız zor. İnsan bulunduğu evden başka bir semte başka bir yöreye gitmek istemez. İnsanları kendi bulundukları yerlerde ev sahibi yapmak durumundasınız." Kentsel dönüşüm işi devletin, hükümetin, yerel yönetimlerin üniversite ve ilgili odaların birlikte yapması gereken bir iş. Bu şekilde bunun üstesinden gelebiliriz. İlk etapta belki 20 milyar dolar kaynak gerekmektedir. Ama devletin otoritesi, kararlılığı, ciddiyeti ve sahip çıkması, mahalli idarelerin bu işe sarılması ve halkın nabzını tutması ve halkın bu konuda çok ciddi bilinçledirilmesi ve ilgili tüm aktörlerin millete anlatması ve tetiklemesi gerekmektedir."