"Trabzon Benim Şehrim"
Ali Eyüpoğlu, Milliyet Gazetesi'nde "Trabzon yeniden sanat şehri oluyor" başlıklı yazısı ile ilginç konulara yer verdi.İşte Trabzonlu Ali Eyüpoğlu'nun o yazısı:"Trabzon, bir zamanlar 10'dan fazla ülkenin konsolosluğunun olduğu bir şehirdi. Cumhuriyetin il
Ali Eyüpoğlu, Milliyet Gazetesi'nde "Trabzon yeniden sanat şehri oluyor" başlıklı yazısı ile ilginç konulara yer verdi.
İşte Trabzonlu Ali Eyüpoğlu'nun o yazısı:
"Trabzon, bir zamanlar 10'dan fazla ülkenin konsolosluğunun olduğu bir şehirdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Trabzon'da kadın müzisyenler resitaller verirdi. Aradan geçen yıllar, birçok şehir gibi Trabzon'u da değiştirdi.
Trabzonspor'un üst üste kazandığı lig şampiyonluklarından sonra kentin adı Trabzonsporla birlikte anılır oldu.
Son yıllarda ise şehrin üstüne bir türlü geçmek bilmeyen bir barut kokusu sindi.
Santa Maria İtalyan Kilisesi'nin rahibi Andrea Santoro'nun 16 yaşındaki bir çocuk tarafından öldürülmesi, İstanbul'da öldürülen gazeteci Hrant Dink'in katilinin ve cinayeti planlayanların Trabzon'dan çıkması, insanlardaki Trabzon algısını da değiştirdi.
Türkiye'nin gurur duyduğu birçok bilim adamı, sanatçı, iş adamı ve siyasetçisini yetiştiren şehre, birkaç tetikçinin sıktığı mermi, izleri kolay kolay kapanmayacak derin yaralar açtı.
Şimdiye kadar birçok Trabzonlu, bu algıyı değiştirmek için uğraştı.
Ama şu bir gerçek ki, birkaç tetikçinin Trabzon'a verdiği hasarın izlerini silmek belki de yıllar alacak.
Kısa adı TİAB olan Trabzonlu İş Adam-ları ve Bürokratlar Derneği'nin bu uğurdaki çabası ise bu süreyi bir hayli azaltacak.
Baba tarafından Trabzon Sürmeneli olan Kadir İnanır da bu derneğin yöneticilerinden. TİAB'ın Sanattan Sorumlu Başkan Yardımcısı İnanır, Trabzon'un bu algısını değişmek ancak sanatın gücüyle olur. Bu amaçla projeler hazırla da, onları hayata geçirelim deyince kolları sıvadım.
Trabzon Benim Şehrim
Trabzonlular sanatçısına, sanatçılar Trabzon'a sahip çıkıyor. Trabzon yeniden sanat şehri oluyor parolasıyla hazırladığım Trabzon Benim Şehrim projesi önce İnanır'ı, sonra da Yönetim Kurulu'nu bir hayli heyecanlandırdı.
Ardından ressamından heykeltıraşına, yönetmeninden oyuncusuna, müzisyeninden ses sanatçısına, şairinden yazarına, gazetecisinden televizyoncusuna Trabzonluların envanterini çıkarıp, bunların bir kısmıyla Büyük Kulüp'te bir fikir jimnastiği toplantısı yaptık.
TİAB Başkanı Atalay Şahinoğlu yönetimindeki toplantıya katılan Kadir İnanır, Alper Kul, Sema Öztürk, Abdurrahman Yıldırım, Arslan Bulut, Gürkan Zengin, Hayri Köklü, Musa Alioğlu, Mustafa Karaalioğlu, Haslet Soyöz, İbrahim Can, Serdem Coşkun, Sümer Ezgü, Yusuf Katipoğlu, Sali Turan, Perihan Sadıkoğlu gibi oyuncu, basın mensubu, karikatürist, ses sanatçısı ve ressam bu amaçla bir dizi proje ortaya attı.
Trabzon'da düzenlenecek bir kültür ve sanat festivali, müzik ve film yarışması, Sümela Manastırı'nda Trabzon'luların yanı sıra dünyaca ünlü ressamların da katılacağı resim sergileri, bienal gibi etkinlikler bu projelerden bazıları.
Türkiye'yi derinden etkilemeye başlayan ekonomik krize rağmen bunlardan hangileri hayata geçer şimdiden kestirmek zor.
Bunlardan birkaçının hayata geçmesi bile Trabzon'un makus talihini yenmeye yeter...