Trabzon'a bomba gibi Akademi!
Trabzon’un tarih kokan sokağında tarihi taş binada hizmete giren ‘Akademi Trabzon’un çok farklı bir portföyle ortaya çıktı.Basın Yayın Enformasyon Trabzon eski İl Müdürü olan ve şimdi Akademi Trabzon’un Genel Koordinatörlüğünü yapan Özer Çağlayan, önemli
Trabzon’un tarih kokan sokağında tarihi taş binada hizmete giren ‘Akademi Trabzon’un çok farklı bir portföyle ortaya çıktı.
Basın Yayın Enformasyon Trabzon eski İl Müdürü olan ve şimdi Akademi Trabzon’un Genel Koordinatörlüğünü yapan Özer Çağlayan, önemli mesajlar verdi.
“Trabzon bir sanat ve kültür şehridir diyoruz ama bu konuda Trabzon’da sadece Sanatevi var. Orası Trabzon açısından önemli bir eksikliği gideriyor” diyen Çağlayan, Akademi Trabzon’un farklı bir boyut olduğunu belirterek, “Akademi Trabzon özel bir şirket, burası bir ‘Cast ajans…’ Hem bürokrasinin hem de sanatın içerisinden gelen arkadaşlar oturduk, konuştuk, tartıştık. Trabzon adına son zamanlarda çok önemli gelişmeler var. Bunlardan birisi Trabzon teşvik kapsamına alındı. Bu çok önemli. Bu teşvik sayesinde Trabzon’da ard arda filmler ve TV dizileri çekilmeye başlandı. İkinci önemli sebep şudur: 2013 yılından itibaren aralarında Trabzon’un da bulunduğu 5-6 şehirde kültür bakanlığı tarafından sinema ve televizyon için Hollywood tarzında çekim stüdyoları oluşturulacak. O zaman Trabzon isteseniz de istemeseniz de sanatçı yuvası olmak zorunda. Bu hem ekonomik hem de turizm anlamında gelişme getirecektir” dedi.
MÜZİSYEN VE MANKEN GELDİĞİNDE SÖZLEŞME İMZALANACAK
Çağlayan, Trabzon’a ünlü bir sanatçının geldiğinde kentte çalışacağı bir alan olmadığını belirterek, “Cast ajans olarak, bir oyuncu, bir müzisyen ya da bir manken bize geldiğinde bir sözleşme imzalıyoruz. Biz bu sözleşme ile onun tüm hukuki haklarını korumak üzere yola çıkıyoruz. Bu arkadaşımızın kendi dalı dışında başka bir dalda eğitilmesi gerekiyorsa o eğitimi de veriyoruz. Bu eğitimler için çok önemli müzik ve tiyatroculardan destek alıyoruz. Eğitici kadromuz dallarında kendilerini kanıtlamış, başarılı insanlardan oluşmaktadır. Biz bir kalite ve standardı tutturmak için yola çıktık. Bu kalite öncelikli olarak eğitimi verecek kişilerden başlar. Mutlak olması gerekenler, kalite ve sürekliliktir. Mademki biz bir akademiyiz, o zaman bir sürekliliğimiz olmak zorundadır. Bir kişi oyuncu olacaksa, diksiyonunun çok düzgün olması gerekiyor, her rolün altından kalkması gerekiyor, müzik konusunda eğitim alması gerekiyor. Oyuncuların alt yapılarının olması gerekiyor. İşte biz ‘Akademi Trabzon’ olarak bütün bu eğitimleri veriyoruz. Trabzon, sinema ve televizyon şehri olma yolunda ilerliyor, biz de buradaki var olan potansiyeli değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu.
ŞARTLAR NELER?
Çağlayan, “Biz de yaş sınırı yok ama yaşlar arasında kategorize etme durumu var. Bu şu demektir, 8-13 yaş arasındaki çocukları 49-50 yaşındaki insanlarla aynı eğitime sokamam. Elbette ki her yaştan insana istediği eğitimi vereceğiz ama doğru eğitim verebilmek için yaş guruplarına göre bir kategorize yapacağız. Bizler sadece bir adım attık, bu adımların yürüyüşe dönüşecektir. Biz, bize benzer kurumların çoğalmasını istiyoruz. Biz, iyide güzelde ve eğitimde rekabete hazırız” dedi.
‘AKADEMİ TRABZON’UN AMACI VE MİSYONU!
Akademi Trabzon’un amacı ve misyonundan da bahseden Çağlayan, “Akademi Trabzon’ nitelikli ve kaliteli eğitim vermeyi amaç edindi. Misyonu ise, ‘Hayallerimiz geleceğimizi şekillendirir.’ Hepimiz eski, ahşap bir eve yahut antik zamandan kalma yerleşim yerlerine bakarken; “Kimler burada yaşamış. Neler yaşanmıştır kim bilir.” Demekten kendimizi alamayız. Bizler; binlerce yıllık tarihi olan kentimize işte tam da bu merakla bakan farklı alanlarda, aynı işe gönül vermiş bir topluluğuz. Hemen hepimiz konumuz ile ilgili akademik eğitim almış yahut yeterlik sahipliğimiz ispatlanmış sanatçılarız.
Uzun zamandır ne yaşanıyor, neler oluyor diye sessizce kentimizi izliyor, kentimizi dinliyoruz. Ne yazık ki artık “çok geç” olmak üzere. Bu nedenle ortaya çıkma, güç birliği etme zorunluluğu hissettik. Bireysel olarak birçok kez elimizden geleni yapsak dahi gelinen noktada tek başınalığın bizi güçsüz bıraktığını gördük, öğrendik. Bugün bu topraktan yetiştiğimiz gerçeğiyle yeni bir birliktelik kuruyoruz.
Bu kentin “Akademik Eğitim almış yahut alanında yeterliğini ispatlanmış evlatları” olarak eski bir evden geçmişe değil geleceğe bakıyoruz” ifadelerini kullandı.
Eğitim kadrosu
Oyunculuk: Kadri Özcan, Emre Ön, Diksiyon: Başak Anat Özcan
Drama: Melek Tunceli (Okul öncesi öğretmeni ve Drama hocası), TV ve Sinema Oyunculuk: Nazlı Ceren Argon, Yaratıcı Yazarlık: Serkan Türk, Yazarlık: Nazlı Ceren Argon, Modern Dans: Dalya Kilimci (Devlet Tiyatrosu), Hayat Koçu: Göksel Aksel. Body Percussion: Emin Serdar Kurutcu, Fotoğraf: Ali Mermertaş (Fotoğraf Sanatçısı), Konservatuara Hazırlık: Ceyhun Gen, Başak Anat Özcan, Emre Ön, Kadri Özcan, Keman (Batı Müziği), Keman (Türk Müziği): Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akat, Bağlama: Yrd. Doç. Ersen Varlı, Piyano: Arş. Gör. Burcu Kalkanoğlu, Klasik, Pop ve Elektro Gitar: Göksal Öztür, Ud: Gökhan Macit, Şan: Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akat, Yrd. Doç. Dr. Özlem Doğuş Varlı, Türk Müziği Solfej ve Teorisi (THM): Yrd. Doç. Dr. Özlem Doğuş Varlı, Türk Müziği Solfej ve Teorisi (TSM) ve Batı Müziği Solfej ve Teorisi: Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akat.
Fotoğraflar için diğer sayfaya geçiniz...