Trabzon'a demiryolu istiyoruz
Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) 07 Mayıs 2008 tarihinde KTÜ Osman Turan kongre merkezinde Bölgedeki Rekabetin Geliştirilmesi için Lojistik Stratejiler ve Fırsatlar konulu panel düzenlendi. Toplantıya Lojistik sektörünün Kamu, Özel ve Siv
Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) 07 Mayıs 2008 tarihinde KTÜ Osman Turan kongre merkezinde Bölgedeki Rekabetin Geliştirilmesi için Lojistik Stratejiler ve Fırsatlar konulu panel düzenlendi.
Toplantıya Lojistik sektörünün Kamu, Özel ve Sivil Sektörünü temsil eden konuşmacılar ve davetliler katıldı.
Trabzon SİAD başkanı Hasan Osman Sabır yaptığı açılış konuşmasında, Bölgemizde ve şehrimizde lojistiğin önemi gerçekten büyüktür. Ancak günümüzde küresel aktörlerin yer aldığı sektör kombine taşımacılık ile ayakta kalabilecektir. Trabzon'da kombine taşımacılık için tek eksiğimiz demiryoludur. Bir taraftan Erzincan'a diğer taraftan Batum'a bağlanmış demiryolu talebimizi buradan yüksek ses ile dile getiriyoruz, dedi.
İki bölüm halinde gerçekleştirilen toplantının birinci bölümünde konuşan Ulaştırma Bakanlığı Deniz ticareti Genel müdürü Mehdi Gönülalçak, yeni yatırımların sektöre can vereceğini, kurulan diyalog ortamında her sorunun üstesinden gelineceğini, UND Yön.Kur.Üyesi Fevzi çakmak ise bazı kararların geç alındığını, Trabzon'u gerçekten bir lojistik üs haline getirmek için Köstence Limanının partneri olmalıyız, dedi.
İkinci Bölümde ise UTİKAD Yön.Kur Bşk/İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Kosta Sandalcı, Plastnak Logistic Yön.kur.Bşk/, Ekol lojistik icra kurul. Bşk/İstanbul Üniverstesi öğretim üyesi Dr. Hakan Çınar, İstanbul Üniverstesi Öğretim üyesi Dr. Serdar Aydıntuğ, konuşmacı olarak katıldılar. Konuşmacılar Lojistiğin bugün yarattığı büyük hareket ve parasal büyüklükten pay almak için zamanında ve etkili politikalara ihtiyaç olduğunu, sektörün yetişmiş insan gücüne ihtiyacın ise çok önemli olduğuna vurgu yaptılar.
Her iki bölümdeki konuşmacılar Trabzon'un lojistik üs olabilmesi için fırsatlar kadar, Tehditlerin de bulunduğuna dikkat çektiler.
Yapılan değerlendirmede, Trabzon'un sektördeki önemini artırmak için, transit karayolu taşımasına da her türlü vergiden arındırılmış yakıt verilmesi halinde, Trabzon'dan İran'a, Batum üzerinden Türk Cumhuriyetlerine büyük bir hareketin başlayacağına vurgu yapıldı. Başka hiçbir sektörün özellikle istihdam konusunda lojistiğin sağlayacağı olanağı sağlamayacağı, nitelikli insan kaynağı için ise KTÜ'de Lojistik meslek yüksek okulunun açılması önerisinde bulunuldu.