Trabzon’da artan kaçak işçiler
Türkiye’de gitgide artan yabancı uyruklu işçilerin sayısı Trabzon’da da artıyor.Gürcistan’dan ile yapılan sınır anlaşması ile kalkan ‘VİZE’ uygulaması Trabzon’da kaçak işçi sayısının artmasına neden oldu. Türkiye’ye giriş yapan işçiler Trabzon’a gelerek
Türkiye’de gitgide artan yabancı uyruklu işçilerin sayısı Trabzon’da da artıyor.
Gürcistan’dan ile yapılan sınır anlaşması ile kalkan ‘VİZE’ uygulaması Trabzon’da kaçak işçi sayısının artmasına neden oldu. Türkiye’ye giriş yapan işçiler Trabzon’a gelerek çeşitli işlerde çalışıyorlar. Mevsime bağlı olarak Trabzon’da iş bulan işçiler bölgede çalışan Türk işçileri de zor durumda bırakıyor. Sabahın erken saatlerinde Trabzon’un Çömlekçi Mevkiinde bulunan Hüsnü Gökkuş Paşa Camisinin önünde toplanan işçiler çeşitli işlerde çalışmak için alıcı bekliyor.
Türkiye’de çalışma izni olmadan çalışan işçiler hem Trabzon ekonomisine hem de ülke ekonomisine zarar verirken beraberinde de asayiş sorunları da yaratıyor. Günlük 50 TL alarak çalışan işçiler çalışmaya gittikleri yerlerde yaralanıyor, sakatlanıyorlar veya ölümcül kazalara kurban gidiyorlar. Bu işçilerin tedavileri hangi yöntemlerle yapıldığı bilenmez iken bölgede suça karışan yabancı uyruklu işçi sayısında da dikkat çeken bir artış gözleniyor.
Sorunun gitgide arttığı ülkemizde son olarak araştırma yapan İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) 'Yabancı Kaçak İşçiler ve Türkiye'ye Göç Hareketi'' adlı rapor yayınladı. Raporda en dikkat çeken bölüm ise Türkiye'de bir yılda kaçak olarak çalışan yabancı işçi sayısında gözlemlenen artış yaklaşık 200 bin işçi ülkemizde çalışarak kayıt dışı ekonomi nedeniyle işverenlere sağladığı haksız kazancın ise 15 yılda 22 milyar lirayı geçtiği öğrenildi.
Yine aynı rapordaki verilere göre, Türkiye sınırları dâhilin de 2011 yılı itibariyle legal ve illegal yollardan ülkeye giren işçi sayısı 350 bin civarında. Bu işçilerin 150 bin kadarı Türkiye'yi transit yol olarak kullanıyor. Geçici süreyle Türkiye'de bulunan ve Türkiye'de fiilen çalışan kaçak göçmen işçi sayısı ise 200 bin civarında.
Ülkemize kaçak yollarla giriş yapan işçiler başta ev hizmetleri olmak üzere tekstile, eğlence sektöründen madenciliğe kadar çok geniş bir yelpazede istihdam ediliyor. İşverenlerin bu işçileri çalıştırmasının sebebi yerli işçilerin yüzde 55-60'ı düzeyinde bir ücret almasından kaynaklanıyor. .
Ücret düzeyindeki bu düşüklük yanında kayıt dışı istihdam nedeniyle devletten kaçırılan vergi ve SSK primleri bu tür istihdamı tercih eden işverenlerin çok büyük miktarlarda haksız kazanç elde etmesine neden oluyor.
Haber : Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.NET