Trabzon'da balık ölümleri

Alabalık araştırmasının yapıldığı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'ndeki araştırma merkezinde bulunan havuzlarda yüzlerce anaç alabalık, havuza karışan kirli su nedeniyle telef oldu. Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi B

Trabzon'da balık ölümleri

Alabalık araştırmasının yapıldığı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'ndeki araştırma merkezinde bulunan havuzlarda yüzlerce anaç alabalık, havuza karışan kirli su nedeniyle telef oldu.

Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd.Doç. Dr. Nadir Başçınar, son derece üzgün olduğunu belirterek telef olan balıkların sekiz yıldır büyütüldüğünü söyledi.

Balıklar üzerinde çok önemli araştırmalar yapan bilim adamları, olayın şaşkınlığını yaşarken jandarma olaya el koydu. Balıkların, Trabzon Katı Atık Deposu'ndan alınan kirli suyun havuzları besleyen dereye dökülmesinden kaynaklandığı ileri sürüldü. Ancak, tesis yetkilileri suçlamaları kabul etmedi.

Yrd.Doç. Dr. Mehmet Kocabaş, sabah araştırma merkezine geldiklerinde havuz çevresinde ağır bir koku hissettiklerini belirterek balıkların ölümüyle karşılaştıklarını söyledi. Havuzdaki balıkların çoğunun ters dönmüş vaziyette olduğunu ifade eden Kocabaş, gördükleri manzara karşısında büyük üzüntü yaşadıklarını anlattı. Burada gerçekten çok ama çok önemli araştırma yapıldığını anlatan Kocabaş, şöyle konuştu: "Bolu'dan Erzurum'a kadar yurdun dört bir yanından getirdiğimiz dere alabalıkları vardı. Yine yurt dışından getirttiğimiz balıklar da aynı havuzlardaydı. Çoğu boğularak öldü. Halbuki, daha önce de benzeri olaylar meydana gelmişti. Trabzon Katı Atık tesisinin yöneticilerini uyarmıştık."

Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı İlhan Altınok, alabalık üzerinde Türkiye'de araştırma yapılan tek yerin kendi fakültelerinin olduğunu hatırlatarak balıkların ölümüyle en az beş yıl geri gittiklerini söyledi. Altınok, balıkların ölümüyle ülkemizin bu alanda en az beş yılının kaybolduğunu belirterek "Bu balıkların değeri asla parayla ölçülemez" dedi.

Yurt içi ve yurt dışından getirilen balıklar üzerinde gen araştırması yürüten Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Nadir Başçınar da gördüğü manzara karşısında son derece üzgün olduğunu belirterek telef olan balıkların sekiz yıldır büyütüldüğünü söyledi.

Gen bankası ve gen havuzu kurmaya çalıştıklarını anlatan Başçınar , sözlerine şöyle devam etti: "Alabalıkları çoğaltmak için çaba harcıyorduk. Çok önemli doktora çalışmaları yürütüyorduk. Birçok projemiz bitme aşamasına gelmişti. Maalesef hepsi yok oldu. Bu balıkları biz sekiz yıldan bu yana büyütüyorduk. Tam sonuç alacağımız zaman bu olay meydana geldi."

Fakülte yetkilileri, balıkların Çamburnu'ndaki Trabzon Katı Atık Birliği'ndeki atık suların balıkları besleyen dereye dökülmesiyle meydana geldiğini ileri sürdü. Olaya el koyan jandarma, araştırma merkezinde kapsamlı bir çalışma yürüttü. Havuzdan örnek sular alan jandarma, ölü balıkları tek tek görüntüledi. Jandarma, fakülte ve katı atık tesisinin yetkilileri, dere yatağında araştırma yaptı.

Trabzon Katı Atık Tesisinin işletme yetkilileri ise, tesisin atık sularının bir bölümünü arıttıklarını, bir bölümünü de başka Yomra'da başka bir alana döktüklerini dile getirdi. Tesis yetkilileri, kokunun çöp değil kanalizasyon kokusu olduğunu ileri sürerek suçlamaları reddetti. Balıkların neden öldüğünün, jandarmanın aldığı örneklerin incelemesinden sonra ortaya çıkacağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler