Trabzon'da fındık üreticileri uyarıldı
Trabzon Ticaret borsası Fındık üretecilerini uyardı. Borsa’dan yapılan açıklamada Fındık hasadı elde edilirken Ağustos ayında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda üreticiler uyarılarıldıFındık hasadının başladığı bu günlerde, üreticinin fındık ha
Trabzon Ticaret borsası Fındık üretecilerini uyardı. Borsa’dan yapılan açıklamada Fındık hasadı elde edilirken Ağustos ayında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda üreticiler uyarılarıldı
Fındık hasadının başladığı bu günlerde, üreticinin fındık hasat ederken bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmesi için, fındığın tam hasat olgunluğuna gelmiş olmasına önem vermesi gerektiği belirtildi.
Trabzon Ticaret Borsası’ndan yapılan açıklamada, tam olgunlaşmadan hasat edilen fındıkların iç randımanın düşeceği ve buruşuk oranı artıp depolanma sürelerinin kısalacağı kaydedildi. Daldan ve dalların silkelenmesiyle yere düşürülenlerin elle toplanmasıyla hasat edilen fındıkların harmanlamasında da kalitenin korunması için belirlenen şartlara uyulmasının hem üreticinin hem de ülkemiz ekonomisine sağlayacağı katkının unutulmaması vurgulandı.
Fındık üreticisinin fındığını pazara daha kaliteli ulaştırabilmesi, ülke fındığının hak ettiği değeri bulabilmesi ve ihracatının devamlılık göstermesi için şu hususlarda duyarlı olması istendi:
- Hasat mevsiminden en az 5-10 gün önce fındık bahçelerindeki yabancı otları temizlemelisiniz.
- Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen, farklı çeşitleri ayrı ayrı hasat ediniz.
- Hasadı, yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapınız. Çünkü; olgunlaşmadan hasat edilen fındıklar hem çabuk bozulacak hem de randımanı düşük olacaktır.
- Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıkları diğerlerinin de dökülmesini beklemeden toplayınız.
- Hasat ettiğiniz fındıkları jüt çuvallar içerisinde, aynı gün harmana getiriniz, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletmeyiniz. Çünkü; bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar.
- Harmana getirdiğiniz zuruflu fındıkları büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığıp bekletmeyiniz.
- Zuruflu fındıkları toprakla temas ettirmeyip, yağmurdan koruyunuz. Ancak, kızışma olmaması için de fındıkların üzerine örttüğünüz naylon örtüleri, yağmur nedeniyle uzunu süre havasız bırakmayınız.
- Zuruflu fındıklar, beton harmanlara 15-20 gün soldurduktan sonra patoza verilir.
- Fındığı verdiğiniz patozun fındıkları zurufundan tam olarak ayırmasına fakat fındık kabuğuna zarar vermemesine dikkat ediniz.
- Zurufundan ayrılmış dane fındıkları, hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutunuz, eğer harmanınız beton değilse fındığınız toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanınız.
- En fazla 5 cm kalınlıkta beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bıraktığımız dane fındıkları, yağmurdan korumak için üzerine örteceğiniz naylon örtüyü direk fındığın üzerine değil en az 30-40 cm yükseklikte yaptığınız çardağın üzerine örtmelisiniz.
- Tam olarak kuruttuğunuz kabuklu dane fındıkların içindeki patozun kırdığı fındıklarla yabancı maddeleri seçiniz, çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenecektir. Kuruyan fındıkları iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara doldurunuz.
- Naylon çuvallara fındık koyulduğunda kızışma yapmakta, bunun sonucunda da küflenen fındıklara kanser yapıca etkisi olan aflatoksin maddesi oluşmaktadır ki bu madde hem fındığınızın kalitesini hem de insanların sağlığını etkileyecektir.
- Kuruyan kabuklu fındığınızı hemen pazara götürmeyeceksiniz. Temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza ediniz.