Trabzon'da fındıkta 2. aşamaya geçildi

Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) koordinasyonunda sektörle ilgili tüm kesimlerin iştirak ve desteği ile geçtiğimiz yıl başlatılan “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi”nin ikinci döneminde oluşturulacak örnek bahçe sayısı arttırılacak.Aralık 2013’

Trabzon'da fındıkta 2. aşamaya geçildi

Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) koordinasyonunda sektörle ilgili tüm kesimlerin iştirak ve desteği ile geçtiğimiz yıl başlatılan “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi”nin ikinci döneminde oluşturulacak örnek bahçe sayısı arttırılacak.

Aralık 2013’de başlatılan ve Şubat 2014’e kadar yaşlı ağaçlara sahip 9 bahçenin sökülüp yeniden dikilerek Örnek Bahçe haline getirilmesiyle başlanan projenin ikinci döneminde yapılacak çalışmalar için toplanıldı.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu başkanlığında yapılan toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdür Yardımcısı Mustafa Mazlum, Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı ile uzmanlar katıldılar.

Toplantıda projenin ilk aşamasında yapılan çalışmalar ve aksaklıklar gözden geçirildi. İkinci aşama çalışmalarının hazırlıklarına da önümüzdeki Haziran ayından itibaren başlanması ve yeni örnek bahçelerin oluşturulmasına da Eylül ayından itibaren geçilmesi kararlaştırıldı.

TTB Başkanı Köleoğlu, fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için başlatılan projeye destek ve ilginin giderek arttığına işaret ederek, “Örnek bahçeler oluşturarak yaptığımız çalışmalara ilgi ve destek artıyor. TOBB başta olmak üzere bir çok kuruluş destek vereceklerini beyan ettiler. Ayrıca sektörle ilgili kamu ve özel kuruluşların da benzeri çalışmaların içine girdiğini görmekten mutluyuz. Verim ve kaliteyi arttırarak dekarda üretimi 80-90 kilodan 150-200 kiloya çıkarma hedefimizin kabul görmesi çalışma şevkimizi kamçılamıştır” dedi.

Toplantıya katılan uzmanlar birinci dönemde oluşturulan 9 bahçenin en iyi şekilde dizayn edilerek, üreticilerin görüşüne açılmasının yararlı olacağını belirttiler.
Projenin ikinci kısmında Trabzon’da 30’un üzerinde yeni örnek bahçenin oluşturulmasına karar verildi. Yapılan başvurulara bakılarak seçilecek olan ve 20 yıl süreyle koruma altında tutulacak örnek bahçelerin söküm, dikim ve gübreleme gibi tüm masrafları projeden karşılanıyor. Üreticilerden ise sadece bahçe bakımı ve işçilik katkısı bekleniyor.

Örnek bahçelerde geleneksel dikim şekli olan ocağın dışında ikili, sıralı ve tekli sistemler de uygulanıyor. Ayrıca Fındık Araştırma İstasyonu tarafından yeni çeşit olarak üretilen tescil edilen Okay 28’in de tek ağaç şekliyle dikimi gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında üreticiler için 60 sayfadan oluşan 10 bin adet fındık yetiştiriciliği kitapçığı da bu dönemden itibaren üreticilere dağıtılmaya başlanacak.

Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi’nin birinci kısmına Fındık Tanıtım Kurumu, TZOB, Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri, Ulusal Fındık Konseyi, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odaları Birliği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile bazı özel kuruluşlar da maddi destek sağlamışlardı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler