Trabzon'un sorunları çok
Trabzon Makine Mühendisleri Odası 16-17 Kasım tarihleri arasında Karadeniz'de Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu düzenliyor.Trabzon için önem arz eden bu organizasyonda Bölgesel kalkınmadan bölgesel sermaye birikimine : olumluluklar/ fırsatlar ve olumsuzluk
Trabzon Makine Mühendisleri Odası 16-17 Kasım tarihleri arasında Karadeniz'de Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu düzenliyor.
Trabzon için önem arz eden bu organizasyonda Bölgesel kalkınmadan bölgesel sermaye birikimine : olumluluklar/ fırsatlar ve olumsuzluklar/tehditler açısından Karadeniz Bölgesi konusunu da yer alıyor. Marmara Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinden çok sayıda uzmanın katılacağı sempozyumda bu üniversitelerin rektörleri de bir araya gelecek.
TRABZON'UN ACİL STRATEJİK PLANA İHTİYACI VAR
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon İş Adamları Derneği Genel Sekreteri Recep Ergenç, Trabzon'un bir çok sorunu olduğunu bu tür sempozyumların gerekli olduğu belirterek, Trabzon'un stratejik plana ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Ergenç, Trabzon'un ihtiyacı olan şey stratejik plandır. Bunun için taraftar bulmak ve Trabzon'un güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koymak gerekir. Avrupa Birliği sürecini de bir yerel kalkınma proje olarak yorumlayabiliriz. DOKAP çalışması bu anlamda çok önemlidir. 53 büyük proje var. Toplam 46 milyar dolarlık bir yatırım alanı var. Bütün bu yatırımların 2020 yılına kadar bitirilmesi gerekiyor. Ben burada kıt kaynakları verimsiz kullandığımızı düşünüyorum şeklinde konuştu.
SWOT VAR, STRATEJİK PLAN YOK
TEB'in hazırladığı bir Trabzon swot analizinin olduğunu ancak hayata geçirilemediğini belirten Ergenç, Sanayi Odası yaklaşık 6 yıldır Trabzon'un sorunları ve çözüm önerileri için çalışmalar yapıyor. Makine Mühendisleri Odası'nın 16-17 Kasım tarihleri arasında organize ettiği çalışma Trabzon Bölgesel Kalkınma, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Kalkınma, Sanayileşme ve Çevre başlıkları altında bir araya gelecek. Ama biz hala bölgenin bir stratejik planının yapılamadığı için bu konuda gerekli alt yapımız hazır olduğu halde bir türlü o konuya odaklanamadığımız için üzüntü duyuyoruz. Şubat ayında Türkiye Ekonomi Bankasının hazırladığı Trabzon'un swot analizi elimizde var olmasına rağmen Trabzon'da bir stratejik plan yapılmasından kaçınılıyor dedi.
TRABZON'U YENİDEN KEŞFETMEK ZAMAN KAYBIDIR
Atanma yoluyla gelen insanların Trabzon'u yeniden keşfetme gibi bir lüksünün olmadığını belirten Ergenç, Atama yoluyla gelenler planı hayata geçirmesi için çaba harcaması gerekiyor. Ama maalesef atanmışların çabası yeniden Trabzon'u keşfetmek oluyor ve bu da zaman kaybı oluyor. Bu kadar çalışma, bu kadar para neden boşa gidiyor peki. Artık Trabzon'u geleceğe taşıyacak bir planın herkes tarafından sahiplenilmesi gerekiyor. Bir araya gelemiyoruz. Gelsek bile ezberimizle geliyoruz. 2010 yılına kadar Trabzon'a yatırımcı çekmek için yapılacak olan faaliyetler şimdiden belirlenmeli.
Ayrıca bu plan mutlaka tarihlendirilmeli. Bir lokomotif sektöre ihtiyacımız var. Artık bu konuda dağınıklıktan kurtulup tek hedefe yürümemiz gerekiyor. Arazi tahsisinde bile planlamalar yok şuanda dedi.