Tüneller ışıl ışıl olacak
Karadeniz Sahil Yolu'nun Giresun-Sarp arasındaki toplam 29 tünelin aydınlatılması için çalışmalar sürüyor. Kapsamı ve teknolojisi bakımından dünyadaki en önemli projeler arasında gösterilen aydınlatma projesinin 2009 yılı içinde tamamlanmasının planlandığ
Karadeniz Sahil Yolu'nun Giresun-Sarp arasındaki toplam 29 tünelin aydınlatılması için çalışmalar sürüyor. Kapsamı ve teknolojisi bakımından dünyadaki en önemli projeler arasında gösterilen aydınlatma projesinin 2009 yılı içinde tamamlanmasının planlandığı belirtildi.
Karadeniz Sahil Yolu, Gülburnu Viyadüğü, Tirebolu Tünelleri ve Konakönü Tünelleri hariç olmak üzere büyük ölçüde tamamlanırken, söz konusu yolun Espiye-Sarp arasındaki yapımı tamamlanan veya devam eden tünellerin elektrik, elektronik, elektromekanik ve çeşitli kontrol sistemlerinin proje dahil yapım işleri Siemens firması tarafından yapılıyor. Söz konusu ihale bünyesinde Karadeniz Sahil Yolu'nun Espiye-Çarşıbaşı, Çarşıbaşı-Trabzon-İyidere, İyidere-Çayeli ve Çayeli-Ardeşen-Hopa-Sarp kesimlerindeki 29 adet (17 adet çift tüp, 12 adet tek tüp) tünelin aydınlatma çalışmaları sürüyor.
Projenin içinde Karadeniz Sahil Yolu tünellerinin enerji sistemi, aydınlatma sistemi, havalandırma sistemi, acil durum sistemi ve yangın algılama sistemi, trafik kontrol sistemi, kapalı devre televizyon (cctv) sistemi, tünel haberleşme sistemi, kamu anons sistemi, tele kontrol sistemi, alt kontrol merkezleri, Trabzon Tünel Kontrol Merkezi, tünel içi tesisler, yol ve tünel portal alanları aydınlatma sistemi, inşaat işleri, yangınla mücadele sistemi ve tünel radyo sistemi yer alıyor.
Giresun-Sarp arasındaki yaklaşık 350 kilometrelik yolda yapılan toplam 29 tünelin uzunluğu 33 kilometre olarak belirlenirken, tünellere 29 trafo merkezi, 21 jenaratör, 21 transfarmatör, 140 Jet-Fan yerleştirilecek. Toplam 433 kamera ile de tüneller kontrol edilecek.
Tüm sistemin yaklaşık 15 bin kilowattlık güçle çalışacağı ifade edilirken, enerjinin tünellere taşınabilmesi için 50 kilometre uzunluğunda enerji nakil hattı tesis ediliyor. Bunun yüzde 95'i tamamlanırken, tünellerin aydınlatılmasında kullanılacak enerjinin 2 bin konutluk bir yerleşim yerinin aydınlatılması ile eşdeğerde olduğu belirtiliyor. Aydınlatma için çekilen kablo uzunluğu bin 860 kilometre olarak ifade edilirken, bu uzunluk Edirne-Hakkari arasındaki karayolu mesafesine eş değerde.
Tüm Tüneller ve yaklaşım yollarında yaklaşık 5 bin adet aydınlatma armatürü montaj edilirken, armatür sayısının yapımı süren Galatasaray'a ait Aslantepe Stadyumu gibi 10 stadın ışıklandırılmasında kullanılacak sayıda olduğu ifade ediliyor.
TÜNELLERİN ÖZELLİKLERİ
Özellikle 800 metreden uzun tünellerin havalandırmasında toplam 140 adet Jet-Fan kullanılacak ve bunlar yangın, artan karbon monoksit seviyesi, azalan görüş mesafesi durumlarına otomatik olarak çalışacak.
Tünel içinde oluşacak bir trafik kazası veya herhangi yangın durumunda, meydana gelen sıcaklık artışıyla yangın algılama sistemi anında devreye girecek. Ayrıca oluşabilecek herhangi bin yangına, yerinde müdahale edebilmek için 500 metreden uzun tünellerde sulu yangın söndürme sistemi bulunacak. Bu sistem için yaklaşık 30 bin metre boru döşenerek 9 adet su deposu/pompa istasyonu kurulacak. Böylelikle 11 adet tünelde sulu yangın söndürme sistemi tesis edilmiş olacak.
Güzergah boyunca belirli yerlere tesis edilecek 5 adet meteoroloji istasyonları ile hava durum takip edilerek yol analizleri yapılacak ve tünel girişlerine tesis edilecek VMS (değişken trafik mesaj) sistemleri ile sürücülerin uyarılması sağlanacak.
Tünellerde bulunacak 433 adet kamera ile tünel içi ve dışı izlenecektir. Ayrıca Trabzon Karayolları 10. Bölge içinde inşa edilecek Trabzon Tünel Kontrol Merkezi'ne (TTKM) bu görüntüler aktarılacak.
Tünel içinde yalnızca Karayolları'na ait telsizler değil, emniyet, jandarma, itfaiye ve il sağlık kurumlarının telsiz sistemlerinin çalışması sağlanacak. Ayrıca FM radyo yayınları tünel içinde kesintisiz alınabilecek, radyo yayınları üzerinde tünel ile ilgili uyarılar yapılacak. Benzer şekilde cep telefonları da tünel içinden kesintisiz çalışmaya devam edecek. Toplamda uzun tünellere tesis edilecek 800 adet hoparlör ile acil durumlarda tünel içlerine gerek alt kontrol merkezlerinden, gerek Trabzon
Tüneller Kontrol Merkezi'nden anons yapılacak.
Trafik İzleme Kontrol ve Uyarı Sistemi sayesinde kurulacak otomatik olay algılama sistemi, duran veya ters yönde giden araçları, yayaları, dumanı, yol üstündeki yabancı cisimleri, yavaş giden araçları, ani hız değişikliklerini ve trafik sıkışıklıklarını tespit ederek alarm sistemlerini harekete geçirecek. Ayrıca otomatik plaka okuma sistemi ile büyük tünellerde tünelden geçen araçların plakaları okunacak ve hızları tespit edilecek.
Öte yandan bu sistemlerin tümünün tamamlanması sonucu, özellikle kaza sayılarının asgariye indirilmesi, yakıt ve araç bakımı maliyetlerinin düşürülmesi ve böylece ulaşımın daha hızlı, ekonomik ve güvenli olmasının sağlanması hedefleniyor. Dünya ve Türkiye standartlarında, en son teknolojinin kullanıldığı projenin 2009 yılı içinde tamamlanması planlanıyor. Söz konusu proje kapsamı ve teknolojisi itibariyle dünyadaki ve Türkiye'deki en büyük proje olarak nitelendiriliyor.