Uzungöl için yeni bir proje
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl'de turistlere, hazırlanan ''Uzungöl'de Ekolojik Tarım Turizmi'' projesiyle, doğal güzelliklerin yanı sıra organik tarım ürünlerinden tatma fırsatı da sunulacak. Proj
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl'de turistlere, hazırlanan ''Uzungöl'de Ekolojik Tarım Turizmi'' projesiyle, doğal güzelliklerin yanı sıra organik tarım ürünlerinden tatma fırsatı da sunulacak.
Proje Teknik Koordinatörü Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, turizm etkinliklerini çeşitlendirerek kırsala yaymak amacıyla Çaykara Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından hazırlandığını ve AB hibe fonlarınca desteklendiğini söyledi.
Beldenin Gölbaşı, Büyükköy, Çamlık ve Silak mahallelerinde uygulanacak proje için seçilen 40 çiftçinin, ocak ayından itibaren teorik eğitimden geçirildiğini belirten Ayan, ''Bundan sonraki aşamada çiftçilerimize uygulamalı eğitim verilecek. Bu eğitimleri de çiftçilerimizi ülkenin farklı coğrafyalarındaki ekolojik tarım yapılan çiftlikleri gezdirerek yapacağız'' dedi.
Ayan, projeyle, beldede var olan turistik potansiyelle ekolojik tarımı birleştirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, ''Bu sayede beldede refah seviyesi yükselecek. Ayrıca mevcut tarım ve turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, bölgenin imajının geliştirilmesi, turistlerin memnun edilmesi ve dolayısıyla gelen turist sayısının ve turizm gelirinin artmasına katkıda bulunmak da hedeflerimiz arasında'' diye konuştu.
Projeyle, ekolojik tarım yapan işletmelerin aynı zamanda pansiyon işletmeciliği şeklinde evlerinin bir kısmını veya uygun bir alanı turizme açmasının sağlanacağını belirten Ayan, şöyle devam etti:
''Gelen turistlerin hem ekolojik ürünü tüketme imkanı bulması hem de işletmede bizzat çalışarak zaman geçirme ve üretime katkı yapma imkanı bulması sistemi, 'ekolojik tarım turizmi' olarak ortaya çıkmıştır. Bu sistem ülkemizde de Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin organizasyonuyla hayata geçirilmiş ve bir ağ oluşturulmuştur. Şu anda bu sistem çalışmakta ve ağa üye çiftlikler misafir kabul edebileceği sezonları ve sayıları önceden tespit etmek suretiyle faaliyetlerini sürdürmektedir. Uzungöl'de de ortaya çıkacak kapasite, bu ağa üye olmak suretiyle faaliyet gösterebilecektir.''
Doç. Dr. Ayan, 62 bin avro bütçeli projenin yıl sonunda tamamlanacağını belirterek, ''Özellikle yaz aylarında beldeye gelen günlük 5 bin yerli ve yabancı turist, projenin 'hizmet alan' kesimini, beldede bulunan işletmeler ve çiftçiler ise projenin nihai faydalanıcılarını oluşturacak'' dedi.
-''İLK TOHUMLARIMIZI EKİP, FİDANLARIMIZI DİKTİK''-
Projeye katılan çiftçilerden Fatma İnan ise teorik bölümde çok şey öğrendiklerini vurgulayarak, ''Biz şimdiye dek kendi usullerimizle tarım yapıyorduk. Ama aldığımız eğitimlerle bilimsel yöntemleri öğrendik. Şu anda bu bilgilerimizle ürün yetiştirmek için ilk tohumlarımızı ekip fidanlarımızı diktik. Tarlalarımızı da organik tarım için sertifikalandırmaya çalışıyoruz'' dedi
Organik tarım ürünleri yetiştirmeye çalışacaklarını anlatan İnan, şunları söyledi:
''Biz öteden beri zaten kimyasal gübre, ilaç kullanmıyorduk. Ancak bu proje sayesinde, zaten organik olarak yaptığımız üretimin turizm değerini ortaya koymaya çalışacağız. Fidelemeden seracılığa, gübrelemeye kadar pek çok yeni bilgi aldık. Başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Artık insanlar sadece Uzungöl'ü seyretmek için değil, Uzungöl'ün organik tarım ürünlerinden yapılmış yemekleri de tatmak için buraya gelecek.''