Yakıt problemine Karadeniz usulü çözüm

Samsun’da yaşayan Sinan Erdoğan isimli vatandaş, yetiştirdiği hayvanların gübresini değerlendirmek amacıyla ilkel şartlarda kurduğu tesiste biyogaz üretti ve adını da ‘Möögaz’ verdi.Evinde beslediği 6 büyükbaş havanın gübresini değerlendirerek, evinin bah

Yakıt problemine Karadeniz usulü çözüm

Samsun’da yaşayan Sinan Erdoğan isimli vatandaş, yetiştirdiği hayvanların gübresini değerlendirmek amacıyla ilkel şartlarda kurduğu tesiste biyogaz üretti ve adını da ‘Möögaz’ verdi.

Evinde beslediği 6 büyükbaş havanın gübresini değerlendirerek, evinin bahçesine kurduğu biyogaz deposu ile elde ettiği metan gazını bir düzenekle evine bağlayan ve çıkan gaza ‘Möögaz’ ismini koyan 24 yaşındaki Sinan Erdoğan, evinin şimdilik 30 dakikalık gaz tüketimini karşıladığını ve yeni yaptığı düzenekle günlük gaz ihtiyacını karşılayacağını söyledi.
Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Beylerce köyünde oturan ve 2009 yılında Ordu Üniversitesi Endüstriyel Elektronik Bölümü mezunu olan Sinan Erdoğan, “Hayvansal atıklardan metan gazı üretiyorum.
 
Bu projeyi 1.5 yıl önce internette tesadüfen gördüm. Oradan yola çıkarak ufak bir portatif oluşturdum. Oda günlük 25-30 dakika gaz çıkartacak şeklinde üretim yapıyor. Tüp ihtiyacını karşılamaya yeterli olmadığı için de sistemi büyütmeye karar verdim. Yeni yapmış olduğum sistemle günlük gaz ihtiyacımı karşılayabilecek” dedi.
 
Gazın kendilerine ait olan 6 büyükbaş hayvanlardan sağladığını belirten Erdoğan, “Onlardan elde ettiğimizin atıkların yüzde 50 suyla karıştırıp sisteme ilave ediyoruz. Sistemde 36 derecelik bir ısı ve karıştırmayla birlikte 40 günlük fermantasyon süreci sonrası her attığımız sıvı, gaz olarak dışarı çıkıyor ve depoluyoruz. Bunu da direkt olarak ocaklara bağlayıp kullanıyoruz.
 
Çevremde yapılmış irili ufaklı bunun gibi projeler var. Ama Çarşamba ilçesinde böyle bir projeyi ilk ben yapıyorum. Yaptığımız sistem hayvan atıklarının bertaraf edilmesini sağlıyor. Yani çevreye veya doğaya yayılan sera gazlarını kontrollü bir şekilde hem gaz elde edip hem de toprağa yüzde 100 organik gübre elde etmiş oluyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler