Ağız kopuzu veya Damboi nedir? Hangi ülkenin çalgısıdır nasıl çalınır?
Ağız kopuzu olarak da bilinen Damboi çalgısı son günlerde ülkemizde oldukça popüler. Orta Asya coğrafyasında hala kullanılan eski Türk çalgılarından olan Ağız Kopuzu 6 bin yıllık geçmişe sahip.
Yayınlanma:
İsmini, çıkarttığı sesten alan Ağız Kopuzu çalgısının bir diğer ismi Damboi'dir. İlginç çalgının kökenleri Orta Asya coğrafyasına dayanır. 6 bin yıllık geçmişe sahip çalgı, Orta Çağ'dan günümüze kadar gelmiştir. Ağız kopuzu Orta Asya Türklerinin Şamanizme inandığı dönemlerde kullandığı bir çeşit çalgıdır.
Ağız Kopuzu, ismini "dammm dammmmm" şeklinde çıkardığı sesten alır. Orta Asya Türk cumhuriyetleri ve Kuzey Moğolistan taraflarında çeşitli alaşım metallerden, Hindistan ve okyanus adalarında ise bambu sıyırmasından yapılan türleri bulunmaktadır. Özellikle etnik müziklerin ve şaman ayinlerinin vazgeçilmezi olan ağız kopuzu, Türk kültüründe izlerini tarak çalınması olarak gösterir.
Bu enstrüman ilginç bir şekilde dünyanın hemen her ülkesinde geleneksel çalgılar arasında yer alır. Çeşitli boylarda ve şekillerde bulunan bu çalgıya Avrupa ve Amerika'da ise "ağız arpi" denmektedir. Geçmişte Şaman ayinlerinde kullanılan bu aygıt, eğlence ve müzik yapımında da kullanılmıştır. Özellikle yerlilerin kullandığı bu çalgı, son dönemde ülkemizde yeniden popüler hale gelmiştir.
AĞIZ KOPUZU NASIL ÇALINIR
Metal bir çatalın arasına yine metalden esnek bir dil yerleştirilmesiyle çalınır. Çatal ön dişlere dayanır ve parmaklarla metal dil titreştirilir. Ağız boşluğunun rezonans kutusu gibi kullanılması ile çalınır.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.