Azerbaycan'da gezilecek yerler!
Beklenen oldu ve sonunda Azerbaycan ile Türkiye arasında vizeler kaldırıldı. Bununla birlikte Milyonlarca kişi Azerbaycan'a gitmek için plan yapmaya başladı. Peki Azerbaycan'da nerelere gidilir, nereler gezilir? İşte Azerbaycan'ın önemli noktaları! İşte tüm detaylar haberimizde...
Türkiye'den Azerbaycan'a vizelerin kaldırılması sonrasında milyonlarca kişi kardeş ülkemiz Azerbaycan'a gitmek için uçak biletlerine bakmaya başladı bile. Peki Azerbaycan'da nerelerde gezilir? Azerbaycan'ın tarihi ve ören yerleri nereler? Tarihi yerler hakkında bilgiler burada. Ayrıca Azerbaycan ile ilgili bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz.
AZERBAYCAN'DA GEZİLECEK YERLER!
Çoğu Bakü'de olmak üzere Alev Kuleleri, Kız Kalesi, Şirvanşahlar Kalesi gibi bir çok güzel yerini gezebilirsiniz. İşte Azerbaycan'da gezilecek yerler:
ALEV KULELERİ:
Azerice'de 'Alov qüllələri' olarak adlandırılan Alev Kuleleri, Azerbaycan'ın Bakü kentinde bulunmaktadır. Şehrin önemli yapılardan biri olan bu üç kulenin yüksekliği 190 metreyi bulmaktadır. Yapımı için 400 Bin Amerikan Doları harcanan kuleler 2013 yılında MIPIM tarafından 'En İyi Otel ve Turizm Kompleksi' ödülünü almıştır.
Dışı tamamen Led ekranlarla kaplanan Alev Kuleleri'nde birçok yabancı yapımlı film ve belgesel çekilmiştir.
KIZ KALESİ
Azerbaycan'ın Bakü kentinde bulunan Kız Kulesi, Abşeronun da en muhteşem mimarlık abidelerinden biridir. Kule şekilli abide açılmamış tarihi-mimari sorunları çoktur. Yüksekliği 28 metre, diametri birinci katında 16,5 metredir. Kalenin iç kısmında 8 kısım bulunmaktadır. Kule 1964 yılında müze olarak faaliyete başlamış ve 2000 yılında da UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.
Kız Kulesi'nin Özellikleri:
Bakü iç Kalesi, içeri şehri kuşatan surların Büyük Selçuklu öncesine indiği kabul edilmektedir. Limana hakim noktadaki Kız Kalesi malzeme ve teknik bakımından diğer bölümlerden farklıdır. 30 m. yükseklikteki kule 12. yüzyılda yapılmış olup mimarı Mesud bin Davud'dur.
Kule duvarları birkaç yapı evresi gösterir. Küçük taş sıralarının bir sıra içerde bir sıra taşkın olarak örülen kule, dairevi planlı olup sekiz katlıdır. Katlar arasındaki bağlantı minare merdiveni gibi merdivenlerle sağlanmıştır. Katlarda yer alan odacıklarda tarihi eserler sergilenmektedir. En üstte bugün dendansız bir korkuluk duvarı vardır. Mimar imzası orta kısmında batı tarafındadır.
Zamanında deniz kıyısında yer alan kulenin duvarları belirli yüksekliğe kadar kesme taş, daha üst kısımlarda küçük taş sıralarının değişimli olarak bir içerden bir dışardan örülmesiyle elde edilmiştir. Kulenin batı cephesinde tek satırlık kitabe yer alır: "Davulun oğlu Mesudun Kulesi". Bu kişinin mimar mı bani mi olduğu tartışmalıdır.
Kulenin katlarındaki mekanlar basık birer kubbeye sahiptir. Kulenin içinde 3. katta ağzı bulunan bir kuyu vardır. Ayrıca Şirvanşahlar sarayına giden gizli yolları bulunduğu söylenmektedir.
Kulenin tarihlendirilmesi tartışmalıdır. Bazıları yapıyı Sasaniler dönemine (VI-VII. y.y.) kadar indirmektedir. Bazıları ise 1192 Şirvanşahlar (Büyük Selçuklu) dönemini kabul etmektedirler. En çok kabul gören tarih, kulenin 12.yüzyılın sonlarında yapıldığıdır.
ŞİRVANŞAHLAR SARAYI
Azerbaycan'ın Bakü kentinde bulunur. 15. yüzyılda Şirvanşahlar Hanedanı'nın şahı olan İbrahim Halilullah'ın döneminde inşa edilmiştir. Bakü'nün İçeri Şeher olarak adlandırılan surlar ardındaki eski şehir bölümünde bulunur. Yakın doğunun en önemli mimari eserleri arasında yer alır. 2000 yılında Kız Kalesi gibi, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır. 1964 yılından bu yana müze olarak faaliyet vermektedir.
BİBİ-HEYBET CAMİ
Azerice'de 'Bibiheybət məscidi' olarak adlandırılan Bibi-Heybet Camii Azerbaycan'ın Bakü kentinde bulunmaktadır. 13. yüzyılda Şiranşahlar 2. Ferruhzad tarafından inşa ettirlmiş fakat 1930 yıllarında yıkılmıştır. 1990'larda benzerinin yapıldığı yapı eski camiye benzetilmiştir.
LETİF KERİMOV HALI MÜZESİ
Azerbaycan'ın Bakü kentinde bulunan Letif Kerimov Halı müzesi içinde 6000'den fazla halıyı barındırıyor. Ülkenin ünlü ressamlarından ve halıcılarından Letif Kerimov'un sayesinde inşasına başlanan yapıya Kerimov'un adı verilmiştir. Müze aynı zamanda dünyada ilk ve en büyük halı müzesidir.
MÜMİNE HATUN TÜRBESİ
Azerbaycan'ın Nahçıvan kentinde bulunan türbe, İldenizliler döneminden kalma anıtsal mezar yapısıdır. Nahçıvan kentine hakim bir noktada bulunan türbe Atabekliğin kurucusu Şemseddin İldeniz'in karısı Mümine Hatun için oğlu Muhammed Cihan Pehlevan tarafından 1186 yılında Mimar Acem bin Ebubekir'e yaptırılmıştır.
İçten silindirik, dıştan on köşeli bir yapı olan kümbet, tamamen tuğladan inşa edilmiştir. Etrafını çevreleyen kuşatma duvarı ve çifte minareli taç kapısı yıkılmış, günümüze gelememiştir. Dış sütunlarına Yasin Suresi nakşedilmiş olan yapı açık mavi veya firuze çiniler ile süslenmiştir. Bu yapıda ilk kez bütün yüzeylere yayılan çini süsleme görülmektedir. Yıldız motifleri ve sekizgenlerin ortasında bitkisel motiflerle zenginleştirilmiş "Allah" yazıları yer almaktadır. Bu yazılar bütün yüzeylerde tekrarlanmıştır.
GANJA'NIN ŞİŞE EVİ
İki katlı bu şişe ev, 1966-67 yılında Gence'de yaşayan İbrahim Jafarov tarafından farklı şekil ve büyüklükteki cam şişelerden ve Soçi'den getirilen renkli taşlardan inşa edilmiştir.
4800 şişenin kullanıldığı evde 2. Dünya Savaşı sırasında kaybolan İbrahim Jafarov'un erkek kardeşinin anısına adanmıştır.
GABALAND - KEBELE
Bazı Türk Youtuberlar'ın Azerbaycan'da çektiği videolar: