Bosna kasabına müebbet!

Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'in temyiz davasında müebbet hapse mahkum edilmesi Boşnak kurban yakınları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bosna kasabına müebbet!

Bosna kasabı olarak bilinen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'e müebbet cezası verildi.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 2016 senesinde 40 yıl hapis cezası verilen Bosna kasabı Karadzic'in mahkûmiyeti temyiz duruşmasında ömür boyu hapis cezasına çevrildi. Uluslararası Ceza Mahkemesi Temyiz Konseyi, eski Sırp lider Radovan Karadzic’in 1995 yılının Temmuz ayında Srebrenitsa’nın düşmesinden sonra işlenen cinayetlerden bilgisi olduğunu teyit etti.

RADOVAN KARADZİC KİMDİR?

Karadağ'ın Petnijca beldesinde 19 Haziran 1945'te doğan Radovan Karadzic, Saraybosna Üniversitesinde psikoloji eğitimi aldıktan sonra bir süre şehrin en büyük hastanesi konumundaki Kosevo'da çalıştı.  Bosna Savaşı'nda işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı hakkında Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından dava açılmıştır. Hakkında ABD hükümeti tarafından 5.000.000 dolarlık ödül vadedilmiş, 21 Temmuz 2008 tarihinde yakalanmış olup 30 Temmuz 2008'den beri Lahey'de tutuklu bulunmaktadır. Yakalandığı, Sırbistan Başbakanı Boris Tadic tarafından açıklandı. Karadzic’in Eski Yugoslavya’daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla kurulan özel Savaş Suçları Mahkemesi'ndeki yargıçların önüne çıkarıldı. Kendi savunmasında ise tarafına ceza değil, ödül verilmesi gerektiğini belirtti. 24 Mart 2016'da Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda, Srebrenitsa'da soykırım işlemek, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan suçlu bulundu ve 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Boşnak kurban yakınları Karadzic'e verilen cezadan memnun

Bosna'daki savaşta (1992-1995) Sırpların liderliğini yapan Radovan Karadzic'in temyiz davasında müebbet hapse mahkum edilmesi, Boşnak kurban yakınları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Savaşta yakınlarını kaybeden çok sayıda Bosnalı, Karadzic'in temyiz davasını Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması binasında takip etti.

Temyiz Konseyinin daha önce verilen 40 yıl hapis cezası kararını bozarak Karadzic'i müebbet hapse mahkum etmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan kurban yakınları, memnuniyetlerini dile getirdi.

Trnopolje Toplama Kampı'nın tel örgüleri önünde çekilen fotoğrafıyla "Time" dergisine kapak olarak savaşta yaşanan zulmün sembollerinde biri haline gelen Fikret Alic, müebbet hapis cezası kararının, bir daha böyle zulümlerin yaşanmaması için uyarı niteliğinde olduğunu vurguladı.

Alic, kararda memnun olmadığı tek hususun Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica ve Zvornik şehirlerinde de "soykırım" suçu işlendiğinin kabul edilmemesi olduğunu ifade etti.

Savaşın başladığı 1992'de büyük katliamların yaşandığı Prijedor şehrinden Indin Cehic ise Karadzic'in Srebrenitsa dışındaki diğer yedi şehirde de "soykırım" suçundan hüküm giymesi gerektiğini söyledi.

Cehic, "En nihayetinde çıkan bu karardan memnunum. Ben de yedi ay boyunca üç farklı toplama kampında esir tutuldum. Sırpların amaçları için neler yapabileceklerine şahit oldum." dedi.

"Bugün güneşli bir gün"

Kurban yakınlarından Satko Mujagic de müebbet hapis cezası kararının mahkeme salonunda alkışlarla karşılandığını aktararak, "Bugün güneşli bir gün. Karardan memnunum." diye konuştu.

Bosna'daki savaşta babasını ve üç erkek kardeşini kaybeden Vasvija Kadic de Karadzic'e verilen müebbet hapis cezasından memnun olduğunu aktardı.

Mahkemenin gereken cezayı verdiğini kaydeden Kadic, "Bugünün anlamı bizim için büyük. Adalet yerini buldu. Kaybettiklerimizin geri gelemeyeceğinin farkındayız, ancak dünyada başka Srebrenitsalar yaşanmasın." dedi.

Mejra Dzogaz da müebbet kararının çok daha önceden verilmesi gerektiğini savunarak, "Savaşta üç oğlumu ve eşimi kaybettim. Hasta olmama rağmen, bugün oğullarımı öldürenin gözünün içine bakmak için buraya geldim." diye konuştu.

Srebrenitsalı Aisa Omerovic ise Srebrenitsa'da yaşayan anneler için soykırımın hala sürdüğünü belirterek, "Bunu ancak orada yaşayanlar bilir. Srebrenitsa'ya kaybettiğim oğullarımı ve ailemden 42 kişiyi yalnız bırakmamak için döndüm. Karardan memnunum, ancak Karadzic tüm Bosna Hersek'te soykırım yaptı." ifadelerini kullandı.

 40 yıl hapis cezası müebbete çevrildi

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması Temyiz Konseyi, Karadzic hakkında 2016'da verilen 40 yıl hapis cezası kararını bozarak, uluslararası kamuoyunda "Bosna Kasabı" olarak da bilinen Karadzic'i müebbet hapse mahkum etti.

Yaklaşık üç yıldır süren temyiz davasında Karadzic, Srebrenitsa'daki soykırımın yanı sıra Bosna Savaşı'nda işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan da sorumlu tutuldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler