Bosna Türklerden intikam içindi

Yeni Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in de Srebrenica soykırımını reddettiğine işaret edilen makalede "AB'nin soykırımı reddeden bir Sırbistan'ın üyeliğe bir adım daha yakınlaşıp yakınlaşamayacağına karar vereceği" belirtildi.Savaş suçundan tutuk

Bosna Türklerden intikam içindi

Yeni Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in de Srebrenica soykırımını reddettiğine işaret edilen makalede "AB'nin soykırımı reddeden bir Sırbistan'ın üyeliğe bir adım daha yakınlaşıp yakınlaşamayacağına karar vereceği" belirtildi.

Savaş suçundan tutuklu "Bosna kasabı" lakaplı eski Boşnak Sırp ordu komutanı Ratko Mladiç'in Lahey'deki yargılanmasının yankıları sürerken 17 yıl önce Srebrenica'yi ele geçirirken sarfettiği "Bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Türklerden intikam alma zamanı geldi" yönündeki ifadelerine vurgu yapılıyor. Los Angeles Times tarafından yayımlanan bir makalede yeni Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in de Srebrenica soykırımını reddettiğine işaret edilirken "AB, soykırımı reddeden bir Sırbistan'ın üyeliğe bir adım daha yakınlaşıp yakınlaşamayacağına karar verecek" denildi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times'in, Mladiç davasına ve Sırpların Srebrenica soykırımına ilişkin tavırlarına dikkat çekildiği bir makale yayımladı. Wake Forrest Universitesi öğretim üyelerinden Sarah Kenyon Lischer imzalı makalede Mladiç'in 1995 yılında Srebrenica'yı ele geçirirken sarfettiği "Bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz.... Türklerden intikm alma zamanı geldi" ifadeleri anımsatılarak, "17 yıl sonra bu sözler, Srebrenica'da hala zehirli gaz gibi hissediliyor" denildi.

Mladiç'in konuşması ile 8 binden fazla Boşnak Müslüman erkek ve erkek çoğu hakkında ölüm cezasını verdiğini vurgulayan Sarah Kenyon Lischer, 200 yıl önce Osmanlıya karşı meydana gelen bir Sırp ayaklanmasının bastırılması nedeniyle "kürban" gibi hisseden ve "intikam" duygusu ile yanıp tutuşan Sırplarca, aslında etnik olarak Slav olan 20. yüzyıldaki Müslüman Boşnaklarını hedef alan herhangi bir eylemin, geçmişteki "haksızlıklar" için "Türklerden intikam" algılandığına dikkat çekti.
Kenyon Lischer, Mladiç'in Lahey'de soykırım gerekçesiyle yargılansa da hiç pişmanlık göstermediğini belirterek "Tek başına da değil" dedi.

Lahey'de de yargılanan Boşnak Sırp lideri Radovan Karadziç'in öldürmelerde rol oynadığı suçlamasını reddettiğini, Sırbıstın'da kısa bir süre önce cumhurbaşkanlığına getirilen Tomislav Nikoliç'in de Srebrenica soykırımının olmadığını savunduğunu anımsatan Sarah Kenyon Lischer, "Birçok Boşnak için Sırp Mladiç, uluslararası adaletin kürbanı olan bir kahramandır" dedi.

"Srebrenica dulları, Sırp politikacıları ve Lahey'deki avukatlarca anlatılan 1995 öyküleri hala hafızalarda" ifadesinin kullanıldığı makalede bu öykülerin "adalet, konsensus ve barışma"yı teşvik etmesi öneminin altı çizildi.

Lahey mahkemesinin, Mladiç'in, olup bitenlerine ilişkin versiyonu konusunda bir hükmü vereceği belirten yazar, "AB, soykırımı reddeden Sırbıstan'in üyeliğe daha da yakınlaşın yakınlaşamayacağına karar verecek. ABD de, Bosna'da liberal demokrasiyi destekleyen programları sürdürup sürdürmeme kararını verecek. Gelecekteki barış, geçmişteki vahşete ilişkin anlatıklamıza bağlı" sözlerine ekledi

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler