Cuma namazını kadın kıldırdı

Kanadalı yazar Raheel Raza, Oxford'a sonradan Müslümanlığı seçmiş bir cemaatin isteği üzerine kadın-erkek karışık cemaate namaz kıldırdı, hutbe okudu, İngiltere'e Cuma namazı yöneten ilk kadın oldu. Kanada'nın Toronto kentinde yaşayan ve insan hakları sav

Cuma namazını kadın kıldırdı

Kanadalı yazar Raheel Raza, Oxford'a sonradan Müslümanlığı seçmiş bir cemaatin isteği üzerine kadın-erkek karışık cemaate namaz kıldırdı, hutbe okudu, İngiltere'e Cuma namazı yöneten ilk kadın oldu. Kanada'nın Toronto kentinde yaşayan ve insan hakları savunucusu olan Raheel Raza, Müslüman bir aileden geliyor ve 5 yıl önce Toronto'ya Cuma namazını kıldırdığında ölüm tehditleri almıştı.

İslam dininin en hararetli tartışmalarına sebep olan kadınların Cuma namazı kıldırması konusu, Kanadalı yazar Raheel Raza'ın bugün kıldırdığı namazla tekrar gündeme geldi. İngiltere'ye ilk defa Cuma namazını 2008 yılında sonradan Müslümanlığı seçen Amerikalı Amina Wadud kıldırmıştı ancak Raheel Raza Müslüman bir aileden gelerek İngiltere'ye Cuma namazı kıldıran ilk kadın oldu.

Raheel Raza, İslam dininde kadının liderlik rolü konusundaki düşüncelerini İHA'ya anlattı. Kanadalı yazar Raza, "Kanada'da namaz kıldıran ilk kadındım. Bu çok tartışılan bir konu, kadının namaz kıldırması dinimizde günah değil hatta peygamberimiz izin vermiş. Ancak bazı imamlar bunu doğrularken diğerleri yanlış olduğunu ileri sürüyorlar. Ben kararımı vermeden önce araştırmamı yaptım ve doğru olduğuna karar verdim. Bana çok tehdit edici emailler geldi. Ölümle korkutuldum, bir daha yapmamam için tehdit ediyorlar. İmamlık asıl işim değil ve buraya insanların isteği üzerine geldim" dedi.

Raheel Raza'yi Oxford'a davet eden, Oxford İslam Cemiyeti Başkanı Dr. Taj Hargey ise İHA'ya yaptığı açıklamada, "Kadının cemaat yönetmesi tartışma konusu değildir. Çünkü Kuran'a hiç bir ayet kadına cemaat yönetmeyi yasaklamıyor. İslam'a erkek ve kadın eşittir. Eğer kadın camide eşit olamazsa toplumda da eşit olamaz. Suudi Arabistan ve Pakistan'a bu uygulanmıyor olabilir ama yanlış olduğu anlamına da gelmez. 21. yüzyılda kadının imam olmaması çok yanlış. İslam'ın günümüze uygulamamız lazım. Bugün hiç bir protesto olmadı bu demektir ki değişim geliyor. Artık bunu daha çok tekrarlamamız gerekiyor" dedi.

Oxford Üniversitesinde mühendislik okuyan Marzyeh Ghasseni isimli öğrenci ise, "Bugünkü olayın tartışma konusu olduğu gerçek ancak İslam'a tartışılacak bir çok konu var. Kendi araştırmalarıma göre kadın namaz kıldırabilir, bu özelliği kendinde görebiliyorsa yapmasında hiçbir sakınca yoktur" şeklinde kendi görüşlerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler