En uzaktaki Türkler
Dünyanın birçok yerinde Türkler var ama onlar en uzaklarda yaşayanlar. Üstelik dünyayla bağlantıları yok gibi. Dünyanın bir ucunda yaşayan Türkler onlar. Toplam sayıları 8.5 milyon civarında. Ama haklarında fazla bir şey öğrenilemiyor. Çünkü yaşadıkları t
Dünyanın birçok yerinde Türkler var ama onlar en uzaklarda yaşayanlar. Üstelik dünyayla bağlantıları yok gibi.
Dünyanın bir ucunda yaşayan Türkler onlar. Toplam sayıları 8.5 milyon civarında. Ama haklarında fazla bir şey öğrenilemiyor. Çünkü yaşadıkları topraklar Çin halk Cumhuriyeti'nin bir parçası ve bögelerine adeta hapsedilmişler.
Çin'in baskısı yıllardır sürüyor ama onlar Tibetliler'den farklı olarak dünyaya seslerini duyuracak bir Dalay Lama'ya sahip değiller. Oysa Uygur Türkleri de zaman zaman, daha fazla özgürlük ve demokratik haklar için ayaklandı. Ayaklanmalar hep bastırıldı. Kanlı olaylar yaşandı ama dünyanın bundan haberi olmadı. Çünkü Uygur Türkleri'nin yaşadıkları Sincan Uygur Bölgesi ve özellikle Doğu Türkistan'a, olaylar sırasında bir tek yabancı gazeteci sokulmadı, olayları yansıtacak tek kare fotoğraf çekilemedi.
Pekin Yönetimi, ağustos ayındaki Olimpiyat Oyunları öncesinde Tibet ile birlikte Doğu Türkistan'da yaşayan Müslüman Uygurlar'a da "terörle mücadele" adı altında baskı uyguluyor. Tibetli rahiplerin ayaklanması, insan hakları savunucularının boykotları dünyada manşetlere çıkarken, Uygurlar medyada yer bulamıyor. "Çünkü Dalay Lama gibi egzotik bir liderimiz yok" diyorlar.
Hapsedildikleri bögede, dünyadan adeta kopartılmış gibi yaşayan Uygur Türkleri'ni AP ve Reuters muhabirleri görüntüledi. "En uzaktaki Türkler"in günlük hayatını yansıtan fotoğraflar tüm dünyaya geçildi