Gürcistan yeni teşvik programını onayladı
Gürcistan Yabancı Yatırım Projelerinin Teşvik Mekanizmasını onayladı.
Dünya Covıd-19 salgını nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Pandemiye dönüşen COVID-19 salgını küresel bir sağlık krizidir. Tüm sektörler bu durumdan çok etkilendi. Krizin aşılması için her şeyden önce yabancı yatırımı çekmek ve iş sektörüne devlet düzeyinde yardımcı olunması gerekmektedir.
Uluslararası Yabancı Yatırımcılar Derneği Başkanı Osman Çalışkan Mzhavanadze “ekonomik krizin üstesinden gelmek ve Gürcistan’a yabancı yatırımı çekmek için, Gürcistan Hükümeti, yeni devlet programını "Yabancı Yatırım Projelerinin Teşvik Mekanizmasını ‘’INVEST İN GEORGİA’’ onayladı. Program ‘’Enterprise Georgia’’ (https://www.enterprisegeorgia.gov.ge/en/News/the-state-program-fdi-grant) tarafından uygulanacaktır. ‘’INVEST İN GEORGİA’’ programın amacı, ülkedeki doğrudan yabancı yatırımların büyümesini, teknoloji akışını ve yeni işlerin yaratılmasını teşvik etmektir.’’ dedi.
Programla ilgili detaylı bilgi veren Osman Çalışkan Mzhavanadze, "INVEST İN GEORGİA’’ yeni bir program aşağıdaki ekonomik sektörler için geçerlidir: Elektrik ve elektronik mühendisliği ürünlerinin üretimi Hava taşıtı parçalarının ve bileşenlerinin imalatı Makine ve teçhizatın (makinelerin) ve bunların parçalarının imalatı Ticari hizmetlerin ihracatı / iş sürecinde dış kaynak kullanımı (BPO); Depolar ve lojistik merkezler geliştirmek; Uçak tamiri ve bakımı (MRO); Yeni program "Yabancı Yatırım Projelerinin Teşvik Mekanizması", (INVEST İN GEORGİA) Gürcistan'a girmek, yeni üretim yapmak veya mevcut üretimi yeniden yerleştirmek, Gürcistan ekonomisine en az 10 milyon GEL yatırım yapmayı taahhüt eden ve en az 150 kişiyi istihdam etmek isteyen yabancı sermayeli şirketlere 1 milyon GEL'e tutarına kadar devletten destek verilecektir. Girişimci, programa dahil olmak istediği takdirde, ilgili yatırım projesinin iş planına ekli olan Gürcistan'da Üretin ‘’Enterprise Georgia’’ ajansına bir başvuru formu sunar. ‘’Enterprise Georgia’’ ile yatırımcı arasında yatırımcının yatırım taahhüdünü üstlenerek azami süresi 39 ay olan projenin uygulamasına başlamasıyla ilgili anlaşma yapılır” şeklinde konuştu.
Covid-19 pandemisi nedeniyle Gürcistan’da yabancı yatırımcıların yaşayacağı zorluklara değinen Osman Çalışkan Mzhavanadze, “yabancı yatırımcıların Gürcistan'a yatırım yapması kolay değil, yatırımcılar bir takım sorunlarla karşılaşıyorlar, bu tür sorunlardan biri kalifiye eleman sorunudur, bu yüzden işin kalitesiyle doğrudan ilgili olan kaliteli personel sayısını artırmaya çalışmalıyız. Ülkemiz ağırlıklı olarak ithalata bağımlı fakat yerel üretimi geliştirmemiz gerekiyor, yerel üretimin artırılması ülke ekonomisinin gelişmesine ve yeni istihdam yaratmasına yardımcı olacaktır. Biz Uluslararası yabancı yatırımcılar dernek olarak, Ülkede daha fazla yabancı yatırımı teşvik etmek için Gürcistan hükümetiyle ve yabancı yatırımcılarla çalışmaya hazırız. Pandemik koşullarda bile yerel üretimi artırmaya ve daha fazla iş yaratmaya çalışmalıyız bu şekilde Gürcü vatandaşlar başka ülkelerde çalışmak zorunda kalmayacaktır” ifadelerine yer verdi.