İsrail'den Rusya'ya açık tehdit
Rusya, Suriye'ye dünyanın en gelişmiş füzelerinden olan Yakhont füzelerini satmaya hazırlanıyor. Moskova'yı bu satışı durdurması konusunda ikna edemeyen İsrail ise Rusya'yı, "Biz de sizin düşmanınıza silah satarız" diye tehdit ediyor.İsrail'in uzun bir sü
Rusya, Suriye'ye dünyanın en gelişmiş füzelerinden olan Yakhont füzelerini satmaya hazırlanıyor. Moskova'yı bu satışı durdurması konusunda ikna edemeyen İsrail ise Rusya'yı, "Biz de sizin düşmanınıza silah satarız" diye tehdit ediyor.
İsrail'in uzun bir süredir engellemeye çalıştığı Rusya'nın Suriye'ye füze satma kararı, İsrail'de öfke ve tepkilere neden oldu.
İsrail'in Yedioth Ahranot gazetesi, Rusya'nın "Suriye'ye gelişmiş Cruise füzeleri sağlayacağını" manşetten duyururken, haberi, "Rusya ile Füze Krizi" başlığı altında verdi.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın 1.5 hafta önce Moskova ziyaretinin ardından gelen kararı, "İsrail'in yüzüne bir tokat" olarak nitelendiren gazete, Rusya'nın, donanma gemileri için tehlike yaratacak Yakhont füzelerini satış kararını açıkladığını belirterek, buna karşın İsrailli yetkililerin de "Biz de onların (Rusya) düşmanlarına silah sağlayacağız" tehdidinde bulunduğunu duyurdu.
İsrailli bir yetkili gazeteye, İsrail'in üçüncü dünya ülkelerine "stratejik", dengeyi bozacak silahlar satmaktan kaçındığını ifade edip, bu nedenle Rusya'nın da aynı şekilde davranması beklentisinde olduklarını kaydetti.
İsmi verilmeyen İsrailli yetkili, "Tam da Filistinlilerle barış müzakerelerine başlandığı sırada, (Lübnan'daki) Hizbullah'ın iki önemli destekçisinden biri olan Suriye'ye gelişmiş silahların sağlanması, Ortadoğu'daki ılımlı güçleri cesaretlendiren bir hareket olmamıştır. Bu daha çok aşırıcı devletlere bir ödüldür" dedi.
NETANYAHU: RUSYA'YI İKNA EDEMEDİK
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise süpersonik Yakhont füzeleri satışıyla ilgili olarak "yoğun diplomatik çabalara rağmen, Rusya'yı, Suriye'ye füze satışını durdurma konusunda ikna edemediklerini" söyledi.
Netanyahu, bugün toplanan haftalık olağan Bakanlar Kurulunun basına kapalı bölümünde, Rusya'nın P-800 olarak da bilinen füzelerin Suriye'ye satılmasını, İsrail için bir "sorun" olarak nitelendirdi.
Haaretz gazetesinin internet sitesine göre, Netanyahu, Rus yetkililerle konuyla ilgili her düzeyde müzakereler yapıldığını söyleyerek, "üzgünüz ki anlaşma aşamalar halinde yürüyor ve bu da İsrail için sorun yaratıyor" dedi.
Netanyahu, İsrail'in kısa süre önce hava kuvvetlerini ABD'de yeni geliştirilen F-35 uçaklarıyla güçlendirme kararında, Suriye füzelerinin etkili olduğunu sözlerine ekledi.
RUSYA İLE SURİYE 2007'DE ANLAŞMIŞTI
Rusya ile Suriye arasındaki anlaşma 2007'de imzalanmış, geçen ay Netanyahu, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile konuşup, silahların Hizbullah'ın eline geçeceği gerekçesiyle, anlaşmayı iptal etmesini istemişti.
İsrail Savunma Bakanı Barak da geçtiğimiz günlerde aynı misyon doğrultusunda Moskova'ya bir ziyarette bulunmuş ve Putin'in yanı sıra Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov ile görüşmüştü.
Bazı İsrail basın organları, P-800 füzelerinin 2006'da Hizbullah'la girişilen ikinci Lübnan Savaşı sırasında bir donanma gemisini vuran füzeden çok daha tehlikeli olduğunu, bu füzelerin nihayetinde Hizbullah'a ulaşacağı iddiasında bulundu.
Yakhont füzelerinin hızı nedeniyle dünyanın en gelişmiş füzelerinden olduğu belirtilirken, 300 km'yi bulan menziliyle İsrail'in Akdeniz'deki gemileri için bir risk oluşturduğu savunuluyor.
Rusya Savunma Bakanı Serdyukov, resmi bir ziyaret için gittiği Washington'da, Suriye ile yapılan "Yakhont satışıyla ilgili sözleşmenin gereğini yerine getireceklerini" söylemiş, "Suriye'ye benzer bir sistem daha önce verildi. Yakhontlar ise daha önce verilen sistemin daha moderni. Önceki sistem teröristlerin eline geçmediyse, bu vereceğimiz yeni sistem niye geçsin?" demişti.