"İsviçre Sızıntıları"nın faili hakkındaki iade talebi

Vergi kaçakçılığı belgelerini sızdırdığı için İsviçre'nin 5 yıl hapis cezası verdiği eski HSBC çalışanı Herve Falciani, yaptıklarıyla Avrupa ülkelerinin vergi yolsuzluklarını ortaya çıkarmaya yardımcı olduğunu belirterek hakkındaki iade talebinin reddini istedi. 

"İsviçre Sızıntıları"nın faili hakkındaki iade talebi

Falciani, İsviçre'nin iade talebi çerçevesinde İspanya Yüksek Mahkemesi'ndeki duruşmada savunmasını yaptı. İspanya'da geçen nisan ayında pasaportuna el konulan 46 yaşındaki Fransız ve İtalyan uyruklu Falciani, savunmasında, Avrupa ülkelerinin vergi yolsuzluklarını ortaya çıkarmaya yardımcı olduğuna işaret ederek yolsuzlukları soruşturan savcılarla iş birliği yaptığına dikkat çekti.

Özgür olmasının Fransa'nın milyonlarca avroyu kurtarmasını ve Belçika'nın da elmas pazarına ilişkin büyük bir soruşturma açmasını sağladığını vurgulayan Falciani, iade talebinin reddedilmesini istedi.

Savcı Teresa Sandoval da banka sunucularından veri almanın soruşturulmaması gerektiğini çünkü Falciani'nin bunları kişiler ile değil muhtemel ekonomi suçlarını ortaya çıkarmak için mahkemeler ve vergi yetkilileriyle paylaşmayı tercih ettiğini söyledi. 

Mahkemenin iade talebine ilişkin kararını yakın zamanda vermesi bekleniyor. 

222 milyar dolarlık vergi kaçakçılığı

Falciani, HSBC'nin İsviçre şubesi için çalışırken 2008'de, bankanın, müşterilerin 222 milyar dolara varan vergi kaçırmasına yardım ettiğini gösteren bilgileri sızdırmıştı.

"İsviçre Sızıntıları" olarak bilinen skandal sonrası "zenginleri korkutan adam" olarak ünlenen Falciani, 2015 yılında bir İsviçre mahkemesi tarafından casusluktan suçlu bulunmuş ve gıyabında 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Belgeleri sızdırdıktan sonra İspanya'ya kaçan Falciani'nin iadesi, 2012'de İspanya mahkemesi tarafından reddedilmiş ancak İsviçre, 2015'teki hapis kararının ardından bir kez daha iade talebinde bulunmuştu. 

Bu talep çerçevesinde nisan ayında bir konferans öncesi Madrid'de gözaltına alınan Falciani, pasaportuna el konularak ve haftada bir imza verme zorunluluğu getirilerek serbest bırakılmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler