Kalıcı yaz saati uygulamasını onlar da istiyor

Türkiye'de kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasını onlarda istiyor.

Kalıcı yaz saati uygulamasını onlar da istiyor

Türkiye'de 2016 yılında sona eren kış saati uygulamasının Avrupa'da da kaldırılması gündemde. AB üyesi ülkelerin vatandaşları, yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesini istiyor.

Kış saati uygulaması 2016 yılında Türkiye'de kaldırılmış ve yaz saati kalıcı hale getirilmişti. Kimini sevindiren, kimini kızdıran kalıcı yaz saati uygulaması, şimdi Avrupa'nın da gündeminde.

Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen kamuoyu yoklamasına katılan kişilerin yüzde 80'i, kalıcı yaz saati uygulamasına destek verdiklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu tarafından düzenlenen ve 4.6 milyon kişinin katıldığı kamuyou yoklamasında, katılımcılara AB'nin yaz saati yönergesi soruldu.

Kamuyou yoklamasından çıkan sonuçlara göre, Finlandiya, Litvanya, İsveç ve Polonya'da yaşayanların çoğunluğu, uzun ve karanlık kış dönemi sebebiyle kalıcı yaz saati uygulamasını desteklediklerini belirtti.

Bu ülkelerde yaşayanlar, kış saati uygulamasının kısa süreli uyku sorunlarına, iş hayatında verimliliğin azalmasına ve sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.

BAKALIM NE YAPACAKLAR?

Fakat 2014 yılında Avrupa Komisyonu öncülüğünde yapılan bir başka çalışmada, AB üyesi ülkelerin çoğunluğunun kış saati uygulamasından memnun olduğu ortaya çıkmıştı.

Yeni düzenlenen araştırmanın bulgularına göre alınacak tedbirler şimdiden merak konusu oldu.

Araştırma hakkında açıklama yapan bir temsilci, yoklamanın referandum yerine geçmediğini fakat sonuçların masaya yatırılacağını söyledi.

Kış saati uygulaması Kuzey Amerika ve Avrupa kıtasında uygulanıyor. 

Yaz saati ilk olarak 1980 yılında Almanya'da uygulamaya konulmuştu. Bu tarihten daha önce bazı AB ülkeleri de enerji tasarrufu için benzer uygulama önerilerinde bulunmuştu.

2002 yılından bu yana AB üyesi ülkelerin tümü her yıl mart ve ekim aylarında yaz ve kış saati uygulaması yapıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler