Rum lider Papadopulos öldü

Uzun bir süredir akciğer ve gırtlak kanseri nedeniyle tedavi gören, eski Rum Lideri Papadopulos hayatını kaybetti. Papadopulos Annan Planı'nın kabul edilmemesi için yoğun bir çaba sarf etmişti.

Rum lider Papadopulos öldü

Kıbrıslı Türkleri imha planı olarak bilinen "Akritas Planı'nın hazırlayıcısı ve KKTC'yi izole eden adam eski Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, tedavi gördüğü hastanede öldü.

Rum Radyosu, Lefkoşa Rum Genel Hastanesinde akciğer kanseri tedavisi gören Papadopulos'un 74 yaşında hayatını kaybettiğini bildirdi.
Papadopulos, solunum yetmezliği şikayetiyle 22 Kasımdan bu yana Lefkoşa Rum Genel Hastanesi Yoğun bakım servisinde tutuluyordu.
Eski Rum liderinin durumunun sabah saatlerinde ağırlaştığı ve öğle saatlerinde öldüğü bildirildi.

'HAYIR' İÇİN GÖZYAŞI DÖKMÜŞTÜ

24 Nisan 2004'te yapılan Annan Planı referandumunda Papadopulos, televizyondan ağlayarak yaptığı konuşmada, Rum halkının plana "hayır" demesini istemişti. Sonuçta da Rum tarafı onun tercihine uydu. Referandum öncesi televizyonda Rum halkına seslenirken gözyaşı döken Papadopulos, "Devlet teslim aldım eyalet teslim etmem" demişti.

RUMLAR YÜZDE 76 İLE 'HAYIR' DEMİŞTİ

24 Nisan 2004'te Kuzey ve Güney Kıbrıs'ta yapılan referandumlar ile oylamaya sunulan plan, Türk tarafından % 65 kabul gördüğü halde Rum oylarının % 76 ret şeklinde olduğundan hayata geçirilemedi. Kıbrıs'ta Rumların "hayır" oyuna rağmen Avrupa Birliği, Kıbrıs Rum kesimini adeta ödüllendirerek birliğe almıştı.

TÜRKLERİ İMHA PLANININ HAZIRLAYICISI

Kıbrıslı Türkleri imha planı olarak bilinen "Akritas Planı"nın hazırlayıcısı olan Tasos Papadopulos, 7 Ocak 1934'de doğdu.
16 Şubat 2003'te yapılan başkanlık seçimini kazanarak, Kıbrıs Rum yönetiminin 5. lideri olan Papadopulos, bu görevini şubat 2008'e kadar sürdürdü.

Papadopulos, Londra'daki Gray's Inn Barrister-at-law okulunda hukuk eğitimi gördü.

Ada'ya 20 yaşında geri döndü ve EOKA'nın, İngiliz sömürge idaresine karşı mücadelesinin siyasi sorumlularından oldu.
Papadopulos, Şubat 1959'da Zürih Anlaşması'nın imzalanması için Londra konferansı toplandığında, tavsiyelerini almak üzere Makarios tarafından Londra'ya çağırdığı kişiler arasında yer aldı.

Zürih anlaşmasının imzalanmasından sonra kurulan geçici hükümette Makarios tarafından, yeni devletin iç güvenliği ve örgütlenmesi sorumluluklarını da barındıran İçişleri Bakanlığı'na atandı.

16 Ağustos 1960'da Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğunda Makarios tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine getirildi.
Papadopulos, "bağımsızlık için geçiş döneminde", Rum tarafının 4 kişilik komisyonunda yer aldı, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası görüşmelerini yaptı ve hazırladı.

Kıbrıslı Türklerin 1963'te ortaklık cumhuriyetinden dışlanmasının ardından, Sağlık, Tarım ve Maliye bakanlıkları da yaptı.

Temmuz 1970'te bakanlıktan ayrılarak, Glafkos Klerides'le birlikte merkez sağ görüşlü Birleşik Parti'yi kurarak, milletvekili seçildi.
Zamanın BM Genel Sekreteri Kurt Waldeim başkanlığında, Anayasal sorunların çözülmesi için Haziran 1968'deki müzakereler başladığında; zamanın meclis başkanı olan Rum müzakereci Glafkos Klerides'in danışmanıydı.
15 Temmuz 1974'te Makarios'a karşı girişilen darbede tutuklandı.

DARBEDEN SONRA MÜZAKERECİ OLDU

Müzakerecilik görevini Klerides'ten 1976'da devraldı ve Temmuz 1978'e kadar bu mevkide kaldı.
Müzakerecilik görevi sırasında, 1977'de, kurduğu Ulusal Konsey Üst Komitesi Başkanı olarak Viyana Konferansı'nda, coğrafi bir haritanın da eşlik ettiği, iki bölgeli iki kesimli federasyon çözümü önerisini sundu.

1976'da yeniden milletvekili seçildi ve 1981'de Birleşik Kıbrıs partisini kurdu. Bu parti 1988'de merkez Demokratik Parti'yle (DİKO) birleşti ve 1991'de bu partinin ilk milletvekili seçildi, 1996'da da aynı partiden milletvekili oldu. Ekim 2000'de, eski Rum lider Spiros Kiprianu'nun ölümünden sonra, Rum meclisindeki üçüncü büyük siyasi güç olan DİKO Başkanlığı'na seçildi.

Fotini Mihailidi ile evli olan Papadopulos, Konstantino, Maria, Nikola ve Anastasia adında 4 çocuk babasıydı.
Şubat 2008'deki Rum başkanlık seçimini birinci turda kaybeden Papadopulos, başkanlık görevini, seçimi ikinci turda kazanan AKEL Genel Sekreteri Dimitiris Hraitofyas'a devretmişti.

1964'te, "Türk donanması adaya geldiğinde kurtaracak tek bir Türk bile bulamayacak" sözünü söyleyen Papadopulos, "Türk kasabı" olarak da anılıyor.

Papadopulos'un sahibi olduğu hukuk bürosunun, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in yurtdışına kaçırdığı paraların aklanmasına karıştığı iddia edildi.

RUMLAR DEDİĞİNİ YAPTI

24 Nisan 2004'te yapılan Annan Planı referandumunda Papadopulos, televizyondan ağlayarak yaptığı konuşmada, Rum halkının plana "hayır" demesini istemişti. Sonuçta da Rum tarafı onun tercihine uydu.

"Devlet teslim aldım eyalet teslim etmem" diyen Papadopulos, 7 Nisan 2004 akşamı yaptığı söz konusu tarihi konuşmasında özetle şöyle demişti: "Bugün Kıbrıs'ın yarını için karar vereceksiniz, neslimiz için karar vereceksiniz. Gelecek nesiller için karar vereceksiniz. Yargınıza itimadım var. Sahte ikilemlere girmeyeceğinizi, tehditlerden korkmadığınıza inanıyorum. 'Son şans' diyenlere inanmadığınızı biliyorum. Rum halkı seni 24 Nisan'da güçlü bir 'hayır' demeye davet ediyorum. Adaleti savunmanı, onurunu savunmanı istiyorum. 'Hayır' desek de bir hafta sonra AB üyesiyiz. Devletimizi ortadan kaldırmak istiyorlar. Annan planı bir uzlaşma sonucu ortaya çıkmadı."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler