Suriye'li yetkili telekulağa takıldı!

Suriye'ye müdahale tartışmaları devam ederken, ABD kimyasal saldırısını Esad yönetiminin düzenlediğinden emin olduğunu açıkladı. Başkan Yardımcısı Joe Biden, "Suriye rejiminin sorumlu olduğuna şüphe yok" dedi. Wall Street Journal gazetesi ve Focus dergisi

Suriye'li yetkili telekulağa takıldı!

Suriye'ye müdahale tartışmaları devam ederken, ABD kimyasal saldırısını Esad yönetiminin düzenlediğinden emin olduğunu açıkladı. Başkan Yardımcısı Joe Biden, "Suriye rejiminin sorumlu olduğuna şüphe yok" dedi. Wall Street Journal gazetesi ve Focus dergisiyse, ABD'nin özellikle İsrail'den alınan istihbaratla bu sonuca vardığını yazdı. WSJ'ye konuşan yetkililere göre, ABD geçen hafta BM soruşturması ve Güvenlik Konseyi kararına öncelik veriyordu ama hafta sonunda gelen istihbarat şüpheyi ortadan kaldırdı.

SURİYELİ YETKİLİ TELEKULAĞA TAKILDI

21 Ağustos günü Suriye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, panik içinde aramalar yaparak binden fazla kişinin ölümüne neden olan sinir gazı saldırısıyla ilgili sorular soruyordu. ABD istihbarat servisleri is ebu konuşmalara kulak misafiri oldu. Amerikalı yetkililerin Suriye'de iddia edilen kimyasal saldırının "Beşar Esad'ın işi olduğuna dair kanıtlarımız var" demesinin nedeni de bu konuşma. Bu iddialar Amerikan Foreign Policy dergisinin internet adresi uzantılı 'The Cable' isimli bir bloga ait.

ÇÖL TİLKİSİ OPERASYONU

Hedeflerin medyaya açıklamasının sürpriz faktörünü ortadan kaldıracağına dikkat çekildi. Boyutu itibariyle harekat, Kosova (1999) ve Libya'yı (2011) değil, 1998'de Clinton Yönetimi'nin Irak'ta yaptığı Çöl Tilkisi Operasyonu'nu andıracak. Saddam Hüseyin'in kitle imha silahları konusunda dünyayı aldattığı ortaya çıkınca ABD ve İngiltere, Irak'ta 100 kadar hedefi vurulmuştu. Reuters'ın dünkü haberine göre Irak'ta olduğu gibi Suriye'de rejim saldırıdan önce askeri tesislerin ve savunma binalarının çoğunu tahliye etti. Silahların nakli için Şam'daki bazı ağır vasıtalara da dün el konuldu.

BM'DEN DİPLOMASİ ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, diplomatik çözüm çağrısı yaptı. BM denetçilerine 'gerçekleri belirleme' şansı verilmesi gerektiğini söyleyen Ban , Güvenlik Konseyi'ne de "Barış için birleşik tutum belirleyin" uyarısında bulundu. BM'nin Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi de, "Bir tür kimyasal kullanıldığı kesin" dese de, hukukun müdahale için Güvenlik Konseyi kararı gerektirdiğinin altını çizdi. Öte yandan, BM denetçileri, kimyasal iddialarının merkezindeki Guta bölgesinde incelemele yaptı. Muhaliflerse dün Şam'da yine kimyasal kullanıldığını ve 20 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

NATO CEVAPSIZ BIRAKMAYIZ

NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, "Kimyasal saldırıdan Esad'ın sorumlu olduğunu' söyleyerek, "Hesap sorulmalı" dedi. Rasmussen, Twitter'da, Suriye konusunda Türkiye'ye yardımların süreceğini belirtti.

İNGİLTERE BM'YE BAŞVURDU

Kimyasal saldırıdan doğrudan Şam'ı sorumlu tutan İngiltere, BM Güvenlik Konseyi'ne müdahalenin önünü açabilecek bir karar tasarısı sundu. Tasarıda "sivillerin korunması için gerekli tüm önlemlerin alınması" istendi.

ESAD İRAN'A MI GİTTİ?

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, ailesi ve üst düzey yetkililerle İran'a gittiği iddia edildi. Lübnan basını, Suriye liderinin uçağının Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havaalanı'na indiği öne sürdü. Ancak İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Arakçi haberi 'saçmalık' diye niteledi. Muhaliflerse, Suriye ordusunun kilit noktaları boşalttığını ve Şebbiha'nın silah bıraktığını öne sürdü.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler