Türk jeti binlerce parçaya ayrılmış..
ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Suriye'nin düşürdüğü Türk uçağının pilotlarının naaşlarının yerini ünlü araştırmacı Bob Ballard ve ekibinin saptadığını yazdı.Uçağın enkazı için aramaların sürdüğüne de yer verilen haberde, Türk subaylar
ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Suriye'nin düşürdüğü Türk uçağının pilotlarının naaşlarının yerini ünlü araştırmacı Bob Ballard ve ekibinin saptadığını yazdı.
Uçağın enkazı için aramaların sürdüğüne de yer verilen haberde, Türk subayların naaşlarının uluslararası sularda mı, yoksa Suriye kara sularında mı bulunduğuna dair detay verilmedi.
Daha önce Titanic batığını da bulan Bob Ballard'ın başında bulunduğu ünlü Nautilus arama gemisi, çalışmalarına dün başladı. Gemide Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan üst düzey subaylar da bulunuyor.
ENKAZ PARÇALANMIŞ OLABİLİR
Benzer arama çalışmalarına katılan araştırmacı Charles Royce, Washington Post'a uçağın nasıl bulunmuş olabileceğini anlattı.
Daha önceki deneyimlerinden yola çıkan Royce, önce geminin uçakla temasın kesildiği son noktaya ulaştığını ve burada deniz dibinin "Towfish" adı verilen güçlü bir sonar cihazı ile tarandığını söyledi.
Royce uçağın enkazının çok fazla parçalanmış olmasının muhtemel olduğunu ve ortaya çıkarılmasının son derece güç olacağını söyledi. Araştırmacı, pilotların naaşlarına ulaşmanın daha da zor olabileceğini de sözlerine ekledi.
ENKAZ ÖNEMLİ
Suriye yönetimi uçağın kendi hava sahasında uçaksavarla düşürüldüğünü iddia ederken, Türkiye'ye göre olay uluslararası hava sahasında gerçekleşti. Bu menzile ise ancak bir füzenin ulaşabileceği biliniyor. Bu nedenle uçağın enkazı, neyle düşürüldüğünü göstermesi ve tarafların iddialarının sınanmasını sağlaması açısından önemli.
TITANIC'İ DE O BULDU
Uzunluğu 65 metre, genişliği 10 metre olan dünyanın en ünlü araştırma gemisi Nautilus'un sahip olduğu donanım, Titanic başta olmak üzere Bismark, Lusitania gibi birçok tarihi geminin bulunmasında da kullanıldı. Çok güçlü bir sonarı olan gemi ayrıca derin sularda hareket edebilen ve yüksek çözünürlüklü görüntü aktarabilen iki adet araca sahip.
Türkiye'nin geminin sahibi olan şirketle Ankara'daki ABD Büyükelçiliği aracılığı ile temas kurduğu belirtilirken, Nautilus'un günlük ücreti oldukça yüksek. 48 mürettabatı bulunan geminin günlük masrafı 70 bin ila 100 bin dolar arasında değişiyor.
Nautilus, Ege ve Akdeniz'de araştırmalar yapmak amacıyla 2008 yılından beri Türkiye'deydi.