Türkiye için yeni şartlar

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Suriye'deki kriz nedeniyle Türkiye için NATO'nun 5. maddesinin işletilmesi olasılığına ilişkin, ''Suriye'de olanların gerçek anlamda Türkiye'ye doğrudan tehdit oluşturduğunun net olarak ortaya koyulması gerekiyor. Bu bence

Türkiye için yeni şartlar

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Suriye'deki kriz nedeniyle Türkiye için NATO'nun 5. maddesinin işletilmesi olasılığına ilişkin, ''Suriye'de olanların gerçek anlamda Türkiye'ye doğrudan tehdit oluşturduğunun net olarak ortaya koyulması gerekiyor. Bu bence şu aşamada muhtemelen zorlama (maddenin sınırlılığını aşma) olur'' dedi.

Panetta, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen, ''Suriye'' konulu oturumda açıklamalarda bulunarak, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Oturumda Demokrat Parti California Milletvekili Loretta Sanchez'in, ''Türkiye, NATO'nun 5. maddesinin işletilmesi yönünde bir talepte bulunursa ne olur?'' yönündeki sorusunu Panetta, ''Biliyorsunuz, 5. madde sadece 11 Eylül saldırılarının ardından bir kere işletilmişti.

Suriye'de olanların gerçek anlamda Türkiye'ye doğrudan tehdit oluşturduğunun net olarak ortaya koyulması gerekiyor. Bu bence şu aşamada muhtemelen zorlama olur'' diye yanıtladı.

Panetta, ABD'nin şu anda Suriye'de askeri tedbire başvurma ve tek taraflı bir harekete geçme yönünde bir kararı olmadığının altını çizdi.

ABD'nin, ancak uluslararası toplumda bir konsensüsün oluşması şartıyla askeri anlamda duruma müdahil olabileceğini belirten Panetta, ''Şunu biliyoruz ki Suriye'deki karmaşık sorunlar, ABD'nin ya da bir başka ülkenin tek taraflı eylemleriyle çözülemez.

Bunun için koordineli bir uluslararası yaklaşım gerekiyor. Bu hedefe ulaşmanın zorlu bir görev olduğunu farkındayız. Suriye'deki durum her açıdan aşırı derecede karmaşık. Sihirli bir çözüm yok. Durum Suriye halkı açısından da vahim neticeler doğurmakta'' diye konuştu.

Panetta, ABD'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimine baskıların artırılması noktasında, yaptırımlar, muhalefete ölümcül olmayan desteklerin sağlanması ve 25 milyon dolarlık acil insani yardımlar gibi adımlarından bahsettiği açıklamasında, Suriye halkını korumak için gerekli olabilecek bir dizi ilave adımı da gözden geçirdiklerini ve planladıklarını ifade etti.

-''Durum Libya'dan farklı''-

''Tereddütünüz olmasın, bu rejim nihayetinde son bulacak'' diyen Panetta, şöyle devam etti:

''Bu hedefe ulaşmak için hangi adımların gerekli olduğuna dair bazı meşru sorular mevcut, bazıları Libya'da sergilediğimiz yaklaşıma benzer bir yolu izlememiz gerektiğini savunuyor.

Ancak Suriye'deki durum, Libya'dakine göre önemli açılardan farklı. Libya konusunda, askeri müdahale için Arap dünyasında ve başka yerlerde geniş uluslararası destek ve BM Güvenlik Konseyi'nin açık yetkisi vardı.

Suriye konusunda ise şu anda böyle bir konsensüs yok. Muhalefet, iyi organize olmuş değil ve bölgenin kontrolü elinde değil.

(ABD Dışişleri Bakanı Hillary) Clinton'ın da dediği gibi, dışarıdan yapılacak bir askeri müdahalenin, zaten kırılgan durumdaki vaziyeti daha da kırılgan hale getirmesi ve daha çok sayıda masum sivili risk altına sokması ihtimalini göz önünde bulundurmalıyız''.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey de, ''Ordumuzun şu aşamadaki rolü, bölgesel partnerlerimizle bilgi paylaşımıyla sınırlı.

Ama eğer ABD'nin çıkarlarını sağlama almak için yardımımız istenirse, buna hazır olacağız. Eğer göreve çağrılırsak, sorumluluğumuz net; Savunma Bakanı ve Başkana seçenekler sunmak'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler