Yunanistan ve Malta'ya sürpriz
İki sezon önce Atay Aktuğu başkanlığında Trabzonspor'un yönetiminde yer alan Trabzon iş adamı Metin Akbaşoğlu büyük işlere imza atıyor. Akbaşoğlu Denizciliğin yanı sıra Adana Yumurtalık Akdeniz Tersanesi Türkiye'nin güneyinde Ceyhan-Yumurtalık bölgesinde
İki sezon önce Atay Aktuğu başkanlığında Trabzonspor'un yönetiminde yer alan Trabzon iş adamı Metin Akbaşoğlu büyük işlere imza atıyor. Akbaşoğlu Denizciliğin yanı sıra Adana Yumurtalık Akdeniz Tersanesi Türkiye'nin güneyinde Ceyhan-Yumurtalık bölgesinde toplam 275.000 m² alanda, gemi inşa ve bakım, onarım hizmetlerini vermek üzere 2007 yılında kurulmuştur.
Şu an özel sektörde yüzölçümü ve kapasitesi itibari ile Türkiye'nin ve Doğu Akdeniz'in en büyük tersanesi olma özelliğini taşımaktadır.Gemi ve denizcilik alanında Akbaşoğlu Grubu'nun 35 yıllık emek ve tecrübe rüzgarını arkasına alan Akdeniz Tersanesi yelkenlerini bölgedeki gemi inşa sektöründe liderlik hedefine doğru açmıştır
BU PROJE KEYİFLERİNİ KAÇIRDI
Tuzla tersanelerinin taşınması gündemdeyken, Yumurtalık yeni tersane bölgesi olarak dikkati çekiyor. İSDEMİR`in yassı çelik üretimine başlaması 7 grubun bölgede dev tersane yatırımını gündemine almasına neden oldu. Tersanelerde hem yeni gemi inşa edilecek hem de tamir ve bakım yapılacak.
BTC`ye gelen dev tankerlerin bölgede kurulacak tersanelerde bakıma alınması halinde Akdeniz çanağında Yunanistan ve Malta`nın hâkimiyeti de son bulacak İskenderun Demir Çelik Tesisleri`nin (İSDEMİR) yassı çelik üretimine başlaması, bölgede bambaşka bir sektörün tetiklenmesine neden oldu. Tam 500 yıldır tersanesi olmayan Adana bölgesinde şimdi 7 grup dev tersaneler kurmak için harekete geçti. Bu yatırımcılar içinde Kalkavanlar ve Azeri işadamı Mübariz Mansimov`a ait Palmali Group da var.
Akbaşoğlu Holding`e bağlı Akdeniz Tersanesi ise Yumurtalık Serbest Bölge`de yaklaşık 300 dönümlük alanda Akdeniz çanağının en büyük özel sektöre ait tersanesini kısmi olarak tamamladı ve hizmete aldı.
Tersanede ek yatırımlar ise devam ediyor. Akbaşoğlu Holding`e bağlı Akdeniz Tersanesi`nin Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akbaşoğlu, Yumurtalık bölgesinin Akdeniz`in en önemli tersane bölgesi haline gelmeye aday olduğunu söyledi.
Bakü-Tiflis-Ceyhan(BTC) petrol boru hattının devreye girmesi, ardından İSDEMİR`in yassı çelik üretimine geçmesinin yatırımları tetiklediğini kaydeden Akbaşoğlu, `Burada dev tankerler inşa edilebilecek. Ancak asıl hedef gemi bakım ve onarımı. Biz bu yatırımla bu alanda Türkiye`nin ufkunu ve önünü açmış olduk` diye konuştu.
Uluslararası yük taşıyan dev gemilerin 2.5 yılda bir havuza girmesinin zorunlu olduğunu kaydeden Akbaşoğlu, `Biz de bu durumu dikkate alarak bölgede iki dev havuz inşa ediyoruz. Havuzlardan biri 330 metre boyunda, 60 metre genişliğinde olacak. Bir de 250 metre boyunda 50 metre genişliğinde ikinci bir havuz yapacağız.
Böylece başta BTC`ye gelen gemiler başta olmak üzere bölgede tüm bakım ve onarıma talip olabileceğiz. Ayrıca BOTAŞ`a ve termik santrallere kömür taşıyan gemiler de önemli bir potansiyel oluşturuyor. Bölge ile ilgili hedefler çok büyük` dedi.
50 bin kişiye istihdam
Akbaşoğlu, planlarına göre tersanenin cirosunun üçte ikisinin bakım ve onarımdan geleceğini söyledi. Türkiye`nin büyük gemilere bakım ve onarım hizmeti verecek sadece Pendik tersanesinin olduğunu hatırlatan Akbaşoğlu şöyle devam etti: `Türk gemileri de dahil olmak üzere Akdeniz`de dolaşan neredeyse tüm gemiler bakım ve onarım için ya Yunanistan`ın Simi adasına gidiyor ya da Malta`ya.
Suriye, İsrail, Mısır kıyılarında böyle bir hizmet verecek tersane yok. Şimdi biz Yumurtalık bölgesini gemi bakım onarımında yeni cazibe merkezi haline getireceğiz. Bölgenin ekonomisi için de büyük bir proje. Tüm yatırımlar bittiğinde 50 bin kişi iş bulacak.
Çin`e yatırım yapacaktı yüzde 49 şartına takıldı
Gemi ve denizcilik alanında 35 yıllık geçmişi olan Akbaşoğlu Holding`in ağırlıklı olarak kimyasal ürünler taşıyan 8 tane gemisi bulunuyor. Metin Akbaşoğlu öncelikle tersane yatırımını Çin`e yapmayı planladığını söylüyor. Çin`de gemi yaptırdıklarını belirten Akbaşoğlu, `Biz Çin`e gide gele bir yatırımcı grup ile yakınlaştık. Bizimle ortak tersane işine girmek istediler. Biz de Çin`e yatırıma sıcak bakıyorduk.
Zira Çin bu alanda büyük ancak sorunlu bir ülke. Biz 8 tane gemi yaptırdık hepsinde de sorun yaşadık. Kaliteli bir tersane yapmayı kafamıza koymuştuk. Ancak Çin`in kuralları gereği kurulacak şirkette bizim yüzde 49 ortaklığımız olabileceğini anlayınca bu işten vazgeçtik. Kontrolü bizde olmayan bir iş için Çin`in ticaret kurallarına güvenemezdik. Belki o iş olsaydı, bugün Yumurtalık`ta böyle devasa bir yatırımı yapamayacaktık` diye konuştu.
Malta`nın ekonomisi, gemi bakımı ile ayakta duruyor
Akdeniz`de Sicilya`nın 100 kilometre güneyinde bulunan Malta Adası, turizmden sonra en büyük gelirini gemi bakım ve onarımından sağlıyor. 400 bin nüfuslu bu küçük adada bulunan 30`a yakın dev tersanede uluslararası yük taşıyan dev tankerler periyodik bakımlarını yaptırıyor.
Uluslararası kurallara göre her geminin 2.5 yılda bir havuza girmesi gerekiyor. Yunanistan ise Simi adasında kurduğu dev tersanelerle bölgenin bu alandaki ikinci büyük ekonomik gücü. Sözkonusu iki ülkenin gemi bakım ve onarımından yıllık kazançları 6 milyar doları buluyor.