Af popülizme dönüşmemeli

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenci affını düzenleyen tasarının siyasi popülizme dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, öğrenci affına ilişkin bilgi veren Çelik, 1981 yılından bu yana 400 bind

Af popülizme dönüşmemeli
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenci affını düzenleyen tasarının siyasi popülizme dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, öğrenci affına ilişkin bilgi veren Çelik, 1981 yılından bu yana 400 binden fazlası açıköğretimde olmak üzere, 600 binden fazla insanın değişik nedenlerden dolayı üniversitelerden ilişiğinin kesildiğini bildirdi.

Çelik, özellikle CHP'li milletvekillerinin affın başlangıç tarihinin, 12 Eylül 1980 sonrasına çekilmesine yönelik ısrarlı talepleri üzerine, daha önce çıkartılan bir çok afta bunun yapıldığını belirtti.

“Bu işi sulandırmanın hiçbir anlamı yok” diyen Çelik, tarihin 1980'e çekilmesi durumunda üniversitelerin ciddi bir kırtasiyecilik yapılacağını bildirdi.

Kanun tasarısını hazırlarken, affın başlangıç tarihinin 2005 yılı olarak belirlendiğini ancak Bakanlar Kurulunda bu tarihin 2000 yılına çekildiğini anlatan Çelik, ilke olarak tarihin çıkartılan en son af kanunundan sonra başlatılması gerektiğine işaret etti.

Af meselesinin siyasi popülizme dönüştürülmemesini isteyen Çelik, “Burada gençler adına iş yapmış olacağız” dedi.

“1980 SONRASI İÇİN 7 KANUN”

Üniversitelerden 1980 sonrası ilişiği kesilenlerle ilgili 7 defa kanun çıkartıldığını belirten Çelik, düzenlemede, bu aflardan hiç faydalanmayanlara bir hak verilebileceğini söyledi. Çelik, tüm grupların mutabakat sağlamaları durumunda af tasarısının başlangıç tarihinin geriye alınabileceğini bildirdi.
Bunun üzerine AKP, CHP, MHP ve DTP'li milletvekilleri bu öneriyi kabul etti ve ortak değişiklik önergesi verdi. Önergenin kabul edilmesinin ardından Çelik, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay'a “CHP'liler de bazen doğru yapar” diye takıldı. Bunun üzerine Altay, “CHP her zaman doğru yapar” karşılığını verdi.

“YÖK İÇİME SİNEN BUR KURULUŞ DEĞİL”

CHP'li Engin Altay, görüşmelere, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın katılmamasını eleştirdi. Öğrencileri ilgilendiren af yasalarının Mecliste görüşülmemesi gerektiğini, bu işin YÖK'e, Üniversitelerarası Kurul'a ya da üniversitelerin senatolarına bırakılması gerektiğini vurgulayan Engin, “YÖK ile ilgili çok didiştik. YÖK içime sinen bir kuruluş değil. Daha önceleri siz eleştiriyordunuz biz sahip çıkıyorduk, şimdi ise biz eleştiriyoruz siz sahip çıkıyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.

Engin, YÖK sisteminin mutlaka düzeltilmesi gerektiğini ifade ederek, Meclisin kanun yaptıktan sonra bu işi üniversitelere bırakması gerektiğini sözlerine ekledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Osman Çakır da düzenlemenin, hırsızlık, gasp, adam öldürme gibi disiplin suçu işleyenleri de kapsadığına dikkati çekerek, bunun düzeltilmesini istedi.

BBP Genel Başkanı Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu da 1980 sonrası yaşanan travmalar dikkate alınarak, affın başlangıç tarihinin geriye çekilebileceğini söyledi.

Tasarı üzerindeki değişiklikler, AKP, CHP, MHP ve DTP'li milletvekillerinin uzlaşmasıyla yapıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler