Akçaabat'ta hızlı okuma kursu
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bu yıl eğitim-öğretime açılan Şehit Gökhan Uzun Fen Lisesi'ne kayıt yaptıran öğrencilere eğitim ve sınavlarda başarıyı artırmak amacıyla ''hızlı okuma kursu'' verildi.Toplam 16 saatte tamamlanacak kursla liseye yeni adım atan
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bu yıl eğitim-öğretime açılan Şehit Gökhan Uzun Fen Lisesi'ne kayıt yaptıran öğrencilere eğitim ve sınavlarda başarıyı artırmak amacıyla ''hızlı okuma kursu'' verildi.
Toplam 16 saatte tamamlanacak kursla liseye yeni adım atan 104 öğrenci, hem eğitimlerinde hem de üniversite sınavlarında avantaj sağlamayı hedefliyor.
Okul Müdürü Süleyman Gerigelmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yapımı tamamlanan okullarında 4 şubede toplam 104 öğrenciyle eğitim-öğretime başladıklarını söyledi.
Eğitime ''farklı bir giriş'' yapmak için zihin jimnastiği yaptıklarını, bunun sonucunda da öğrencilerine yaşamları boyunca hiç unutmayacakları bir teknik kazandırmak için ''hızlı okuma'' kursu düzenlediklerini belirten Gerigelmez, ''İyi yetişen, okuyan, okuduğunu anlayabilen, soru soran gençler yetiştirmenin anahtarının 'hızlı okunma' olacağını düşündük'' dedi.
Halk eğitim merkezinden destek alarak 2 uzman öğretmenle 104 öğrenciye 4 hafta boyunca 16 saat hızlı okuma tekniklerini öğrettiklerini ifade eden Gerigelmez, ''Burada asıl hedef, öğrencilerimizin daha fazla okumalarını ve girecekleri sınavlarda rakiplerine göre avantajlı olmalarını sağlamaktı. Öğretmenlerimiz artık öğrencilerin ellerinde fazla kitap gördüklerini belirtiyorlar'' diye konuştu.
Kursun Türkçe öğretmeni Serkan Şahin ise okumanın bir kültür, hızlı okumanın ise bu kültürün en gelişmiş hali olduğunu vurguladı.
Kursta işin mantığını kavratmaya çalıştıklarını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:
''Genellikle algı, hızlı okumanın zor veya imkansız olduğunu düşündürür. Öncelikle öğrencileri klasik okuma alışkanlığından sıyırma gayretindeyiz. Biz işin teorik kısmını öğrencilerimizle paylaşıyoruz. Ama yol alabilmeleri için uygulamalarını kendileri yapması gerekiyor.''
-''ÖNCELİKLE GÖZLERİN HIZ KAZANMASI GEREKİYOR''-
Tekniğe ilişkin bilgi veren Şahin, ''Öncelikle gözlerin hız kazanması gerekiyor. Bunun için bazı egzersizler var. Konsantrasyon üzerine yapılması gereken göz egzersizleri var. Öncelikle gözün belli bir esnekliğe ve hıza kavuşması, kavrama gücünün artmış olması gerekiyor. Ardından kişi 'gruplandırarak, seçmeli ve dikey' dediğimiz tekniklerle hızlı okumayı gerçekleştiriyor'' dedi.
Şahin, asıl hedeflerinin, öğrencileri normal okuma aralığına çıkarmak olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
''Eğitim alan, belli bir kültür seviyesine çıkan insanların okuma aralığı 1 dakikada 400-1000 kelime arasında. Normalde bizim öğrencilerimiz gibi yaş grubundakiler 300 kelime civarı okur. Bu vasat bir okuma. İlk hedefimiz bunu 2 katına, 800-1000 kelimenin üstüne çıkabilmektir. Okumanın her kelimeyi görmek demek olduğunu düşünüyoruz ama nihayetinde amacımız okuduğumuzu anlamaksa bunun için her kelimenin tek tek görülmesine gerek yoktur. Normal okuma yapan bir insanın hızlı okuma yapan bir insanla anlama boyutu kıyaslandığında her kelimeyi görmenin çok da bir anlamı olmadığını rahatlıkla fark edebiliriz.''
-''BU TEKNİKLE OKUNANLAR HAFIZADA DAHA İYİ KALIR''-
Şahin, hedeflerinden birinin de genel ders ve sınav başarısını artırmak olduğuna dikkati çekerek, ''Girecekleri üniversite sınavında zaman sorunu yaşamamaları, okuduklarını hafızalarında daha iyi tutmaları için de bu teknikler yardımcı olacaktır. Meslek yaşamlarında da bunun katkısı görülecektir'' diye konuştu.
Öğrencilerden Kardelen Sarı ise hızlı okumanın her zaman bir avantaj olacağını belirterek, ''Bir kitap okurken hızlı olabilir ve zaman kazanabiliriz. Ayrıca sınavlarda etkili olabilir, sınavı tekrar kontrol etme şansı da bulabiliriz. Her zaman her alanda vakit kazanabiliriz. Bu kurstan sonra okuduğum kitap sayısı arttı'' dedi.
Gökhan Göksu da hızlı okuma tekniklerini öğrendikten sonra derslerini ve okuduklarını kısa sürede anlamaya başladığını belirterek, ''Bu kursa girmeden bir şeyleri anlamakta zorlanıyordum ama kurstan sonra bu arttı. İleride tıpta okumak ve cerrah olmak istiyorum. Bunun alt yapısını okuma anlamında hazırlıyorum'' diye konuştu.
-''PARAGRAF SORULARINDA ÇOK VAKİT KAZANACAĞIM''-
Ahmet Furkan Çil ise özellikle üniversite sınavındaki paragraf sorularında kazanacağı süreyi şimdiden düşünüp mutlu olduğunu ifade ederek, ''Birçok rakibim 6-7'nci sorudayken ben yüksek ihtimalle 20'nci soruyu geçmiş olacağım. Bu da bana, sınavımı kontrol edeceğim zaman olarak geri dönecek'' dedi.
Uzmanlar da hızlı okuma tekniklerini bilen öğrencilerin saatlerce masa başında oturmak yerine kısa zamanda daha çok okuduğunu, ders çalışırken ve sınavlarda test çözerken ciddi anlamda kazanım sağladıklarını belirtiyor.
Bir öğrencinin 5-6 saatte çalıştığı dersi, bu teknikleri kullanarak rahatlıkla 2-3 saate indirebileceği ve bunu daha iyi anlayarak yapabileceği, üniversiteye giriş sınavında diğer öğrencilere göre ortalama 20 ile 40 dakika zaman kazandırabileceği belirtiliyor.