Dershaneler özel okul oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı, dershaneleri 2014 sonuna kadar özel okula çevirmek için çalışma başlattı. Bu kapsamda dershanelere arsa tahsisi ve vergi muafiyetini de içeren teşvikler sağlanacak. Eğitimciler ise bu projeyi gerçekçi bulmadı Milli Eğitim Bakanlığı

Dershaneler özel okul oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı, dershaneleri 2014 sonuna kadar özel okula çevirmek için çalışma başlattı.

Bu kapsamda dershanelere arsa tahsisi ve vergi muafiyetini de içeren teşvikler sağlanacak. Eğitimciler ise bu projeyi gerçekçi bulmadı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2010-2014 Stratejik Planı'na göre, 2014 sonuna kadar dershanelerin yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesi için, arsa tahsisi ve vergi muafiyetini de içeren çeşitli teşvikler sağlanacak. Ancak, plandaki bu madde, özel okul ve dershane sahipleri tarafından yeterli desteği görmedi.

Bakan Nimet Çubukçu, MEB'in önümüzdeki dört yıllık icraatını içeren 2010-2014 Stratejik Planı'nı onayladı.

Planın, “Özel Öğretim” başlıklı bölümünde, “Ortaöğretim ve yükseköğretime hazırlık dershanelerinden özel okula dönüştürülebileceklerin tespit edilerek, 2014 yılı sonuna kadar yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesinin teşvikini sağlamak” ifadesine yer verildi.

“Diğer kamu kuruluşlarıyla işbirliği içinde dershanelerin okula dönüşümüyle ilgili teşvikleri (arsa tahsisi, vergi muafiyeti) içeren yeni mevzuat geliştirilecektir” denilen planda, vergi muafiyetinin hangi oranda olacağının ilerleyen günlerde açıklanacağı belirtildi.

Plana göre, bağımsız bir binaya sahip olmayan dershanelerin ve personelinin okula dönüşümünde uzlaşmacı yöntemler oluşturulacak. Bağımsız binada faaliyet gösteren dershanelerin okula dönüştürülmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Dershane personelinin, dönüşümden olumsuz etkilenmemesi sağlanacak. Dönüşüm çalışmalarında, dershane ve sivil toplum temsilcileriyle işbirliği yapılacak.

MEB, halen yüzde 5.21 olan örgün özel öğretim kurum oranını, dört yıllık plan dönemi sonuna kadar yüzde 9'a çıkartmayı amaçlıyor. Dershanelere, seviye belirleme sınavları ve öğrenci seçme sınavı için yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci devam ediyor. Dershane sektöründe yaklaşık 50 bin öğretmen ile 20 bin personel çalışıyor. Türkiye'de toplam 4083 dershane faaliyet gösteriyor.

Erdoğan anlamakta zorlanıyor

MEB, “Dershaneler kaldırılacak” diyerek önce OKS'yi değiştirdi. Bakanlık tek sınavı kaldırarak 6, 7, ve 8. sınıflarda uygulanacak ve merkezi sistemle yapılacak üç sınav getirdi. Ancak, bakanlığın “reform” olarak nitelediği uygulama, dershanelere talebi önemli oranda artırdı ve dershaneye başlama dönemi 5'inci sınıfa indi.

Son olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Niçin acaba öğrenciler üniversite hazırlık kurslarına giderler? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Anlıyorum da, bu sistem nasıl oluşturulmuş? Bunu kaldırmaya kalktığınız zaman acaba hangi bariyerlerle karşı karşıya kalacaksınız?” demesi, dershane sahipleri tarafından tepkiyle karşılandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler