Eğitim sisteminde radikal değişim

Başarılı öğrenci 3 yılda liseden mezun olacak 4+4+4 kademeli eğitim sisteminin son ayağını oluşturan ortaöğretim kurumlarına ilişkin yönetmelikte sona gelindi. Köklü değişiklikler içeren yönetmeliğe göre not ortalaması 90’ın üzerinde olan öğrenciler, 4 yı

Eğitim sisteminde radikal değişim

Başarılı öğrenci 3 yılda liseden mezun olacak 4+4+4 kademeli eğitim sisteminin son ayağını oluşturan ortaöğretim kurumlarına ilişkin yönetmelikte sona gelindi. Köklü değişiklikler içeren yönetmeliğe göre not ortalaması 90’ın üzerinde olan öğrenciler, 4 yıllık liseyi 3 yılda bitirebilecek. Ders süreleri 45 dakikadan 40 dakikaya düşürülüyor. 20 olan devamsızlık süresi 45 güne çıkarılıyor.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’yle ilgili yaklaşık 2 aydır sürdürdüğü çalışmalarda sona geldi. Yönetmelikle ilgili taslak, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk imzasıyla önceki gün eğitim sendikalarına gönderildi. Eğer sendikalardan bir itiraz gelmezse yönetmelik, ortaöğretimde köklü değişiklikler içeriyor. Değişiklikler şöyle:

-Yeni yönetmelik öğrencilere 4 yıllık liseyi 3 yılda bitirme hakkı tanıyor. 10. sınıf sonunda bütün derslerden başarılı olup yıl sonu başarı puanı 90 ve üzeri olan 11. sınıf öğrencileri, 12. sınıfın derslerini alarak erken mezun olabilecekler.

DEVAMSIZLIK 45 GÜN

- 20 gün olan özürsüz devamsızlık süresi, yeni yönetmelikle birlikte bir ders yılının 1/4’üne, yani 45 güne çıkarılıyor.

- Sınıf mevcutları, fen ve sosyal bilimler liselerinde daha önce en fazla 26 olabiliyorken, bu rakam 30’a çıkarılıyor. Anadolu liselerinde ise sınıf mevcudu yine 30 olacak.

- Ders saatleri 45 dakikadan 40 dakikaya düşürülüyor. Teneffüs süresi aynı kalıyor.

GEÇMEK DAHA KOLAY

-Puanla değerlendirme sisteminde de değişiklik yapılıyor. Şu anda puan olarak 0-24 “etkisiz”, 25-44 “geçmez” iken yeni şekliyle 0-44 “geçmez” oluyor. Bu sistem ilköğretim ve açıköğretim sistemiyle benzer hale getiriliyor. Artık ders geçmek daha zor, ama sınıf geçmek kolaylaşıyor. Yani normalde 6 zayıfı olan sınıf tekrarı yaparken, artık 7 zayıfı olan sınıf tekrarı yapmak zorunda kalacak.

- Yeni yönetmelikle Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde başarısız dersi olan öğrencilerin ortalama notuyla sınıfı geçmesi kolaylaşıyor. Bütün liselerde yıl sonu başarı puanı 50 olan öğrenciler, başarısız dersi olsa bile sınıfı geçebilecekler.

‘SORUMLU’ GEÇME

-Yeni yönetmeliğe göre sorumlu geçmede ders sayısı artırılıyor. Mevcut uygulamaya göre öğrenciler, alt sınıflar da dahil toplam 5 dersten fazla başarısız olunca sınıf tekrarı yaparken, bu sınır 6 derse çıkarılıyor. Bir öğrenci okuduğu sınıfta 4, alttan kalan 2 ders olmak üzere toplam 6 dersten başarısız olsa dahi sınıfını sorumlu geçebiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler