Kritik LYS uyarısı
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, hafta sonu yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) öncesi görevlileri ve vatandaşları gürültü konusunda uyardı.ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir yaptığı açıklamada LYS-1'e 646 bin 193 adayın,LYS-5'e 53 bin 304 adayın,
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, hafta sonu yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) öncesi görevlileri ve vatandaşları gürültü konusunda uyardı.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir yaptığı açıklamada LYS-1'e 646 bin 193 adayın,LYS-5'e 53 bin 304 adayın, LYS-4'e 349 bin 721 adayın, LYS-3'e 649 bin 716 adayın ve LYS-2'ye 332 bin 284 adayın başvuruda bulunduğunu söyledi.
LYS'lerin, Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) gibi büyük sınavlardan biri olmadığını, il merkezlerinde yapılacağını dile getiren Demir, sınavların toplam 6 bin 579 bina ve 96 bin salonda gerçekleştirileceği bilgisini verdi.
Adayların daha önce başvurularını yapmışlarsa beş oturumun hepsine girebileceğini belirten Demir, LYS-5’in dışındaki sınavların saat 10:00’da başlayacağını ifade etti.
ÖSYM'nin "emeğiniz emanetimizdir" düşüncesiyle hareket ettiğini anlatan Demir, "Sınav güvenliğini, sınavlarda hak ve adaletin tesisi olarak algılıyoruz. Bunun için gerekli güvenlik tedbirini aldık. Tüm hazırlıklarımızı yaptık ve tüm koordinatörlerimizle sınava hazırız" dedi.
Her adaya farklı soru kitapçığı uygulamasının artık benimsendiğini dile getiren Demir, uygulamanın sınav adaletini, güvenliğini sağlayan, haksız menfaat peşinde olanların önüne geçen bir unsur olduğunu bildirdi.
Demir, geçen yıllarda olduğu gibi soru kitapçıklarının sadece adayın açabileceği şekilde poşetlendiğini, soru kitapçıklarının aday sayısı kadar binalara gönderildiğini ve rastgele dağıtıldığını vurguladı.
Adayların önüne kesinlikle açılmış, yıpranmış soru kitapçığı gönderilmediğine dikkati çeken Demir, bu durumla karşılaşan salon görevlilerinin konuyu ivedilikle ÖSYM’ye bildirmelerini ve durumu derhal tutanak altına almalarını söyledi.
Demir, YGS'de "karekod" uygulamasına başladıklarını, uygulamaya LYS'de de devam edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Karekod, soru kitapçığını takip etmemizde yardımcı oluyor. Ayrıca sonuçların açıklanmasında da ÖSYM’yi önemli düzeyde hızlandırıyor. Uygulamanın başarılı olduğuna YGS’de herkes şahit oldu. Bu nedenle bu sınavda da her test türü için karekod etiketi ayrıca uygulanacak. Aynı şekilde kamera uygulaması yine bu sınavda olacak. Bu kamera konusunda bir şeyi özellikle vurgulamak isterim. Bizim izlediğimiz salonlarda ve yaşanan bazı sorunlarda aslında kamera bir nevi sigorta ya da delil özelliği taşıyor. Bununla sınava ilişkin tüm tespitleri yapabiliyoruz. Aday, görevliden şikayette bulunabiliyor. O zaman fikir almak ya da delil olarak kullanmak için biz kameraya yöneliyoruz. Bu sınavda yeni bir değişiklik yok. YGS’deki tüm uygulamalara devam edeceğiz."
Demir, YGS'deki kuralların LYS'de de aynen geçerli olduğunu belirterek, sınavların sabah yapılan oturumlarının saat 10.00'da başladığını, sadece bu Pazar günü yapılacak olan LYS-5 Yabancı Dil sınavının 14.30’da başlayacağını söyledi.
Sade kıyafetle gelin
Adayların sınava sade kıyafetle gelmeleri gerektiğini vurgulayan Demir, sınavda kullanılacak kırtasiye setini ÖSYM’nin verdiğini adayların isterlerse yanlarında şeffaf bir şişe içerisinde su getirebileceklerini de söyledi.
ÖSYM Başkanı Demir, adayları sınav giriş belgeleri konusunda uyardıklarını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu anda hangi adayların sınava giriş belgesini döktürmediğini bilme olanağımız var. Ben buradan LYS’lere girecek ve özelikle bu hafta sonu yapılacak oturumlara katılacak adaylara hatırlatmak istiyorum. Sınava giriş belgelerini bir an önce ÖSYM sisteminden alsınlar. Nüfus cüzdanlarını ve sınava giriş belgelerini sınav günü mutlaka yanlarında bulundursunlar. Aday, hangi oturuma katılacaksa, onun giriş belgesini yanına alsın. Geçmişte yaşadık. Aday, Pazar günü yapılacak LYS-1’in sınava giriş belgesini yanına alıp, LYS-4'e girmeye çalışıyor. Bu mümkün değil. Evden çıkmadan giriş belgelerini mutlaka kontrol etsinler. Evden çıkarken özelikle trafik yoğunluğuna göre zamanı ayarlasınlar ve sınavdan 1 saat önce girecekleri binada olsunlar. Sınav sırasında sorun yaşamaları durumunda bunu sınavdan hemen sonra bize iletsinler. Soru kitapçığı kodunu cevap kağıdına doğru kodladıklarından emin olsunlar. Sınav bittikten sonra soru kitapçıklarını ve cevap kağıtlarını kesinlikle salon görevlilerine teslim etsinler.”
Adayların paniğe kapılmadan rahat bir psikoloji ile sınava girmelerinin onların başarısı üzerinde olumlu etkisi olacağını anımsatan Ali Demir, tüm adaylara başarı diledi.
Sınav görevlilerine ve vatandaşlara çağrıda bulunan Demir, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu hafta sonu gençlerimizin ve ülkemizin geleceğini etkileyecek çok önemli sınavları yapacağız. Ben görevlilerden sınav görevlerini yaparken dikkatli olmalarını, adayların motivasyonunu bozacak fiillerden uzak durmalarını rica ediyorum. Biliyorum ki tüm görevli arkadaşlarım, sınav adaleti konusuna gereken hassasiyeti gösterecek, sınava giren her adayın kendi yakını olabileceğini düşünerek hareket edecektir. Kamuoyundan da sınav süresince duyarlı olmalarını, gürültü kaynaklarını bu iki hafta sonunda 10.00- 13.00 arası susturmalarını rica ediyoruz. Unutmasınlar ki bu çocuklar bizim çocuklarımız. Onlar başarılı olursa ülke başarılı olacaktır.”