LGS tercihlerinde yüzdelik dilim nasıl hesaplanır? Sihirli katsayı ile doğru tercih

Milyonlarca öğrencinin girdiği LGS sonuçları açıklandı. Şimdi ise öğrencileri ve ailelerini tercih yapma telaşı sardı. Peki tercih yaparken nelere dikkat edilmeli. LGS tercihlerinde yüzdelik dilim nasıl hesaplanır? Sınav Kolejinin sihirli katsayı formülü ile tercihler daha isabetli. İşte detaylar…

LGS tercihlerinde yüzdelik dilim nasıl hesaplanır? Sihirli katsayı ile doğru tercih

Türkiye’de İlköğretimden Orta öğretime geçiş için yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından tercih yapma telaşı başladı. Öğrencilerin ve ailelerin tercih yaparken dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Bunlardan en önemlisi ise Yüzdelik dilim. Yüzdelik dilim hesaplamasında ve tercih yapma aşamasında ise Sınav Kolejinin ‘sihirli katsayı formülü’ daha isabetli tercih yapılmasına olanak sağlıyor. İşte detaylar…

LGS tercihlerinde yüzdelik dilim nasıl hesaplanır? Sihirli katsayı ile doğru tercih

Çocuklarının iyi bir liseye gitmesini ve iyi bir eğitim almasını isteyen aileler LGS tercihlerinde birçok noktaya dikkat etmek zorunda. Bu noktaların en önemlisi olan yüzdelik dilim hesaplamasında daha isabetli tercih yapabilmek için Sınav Koleji tarafından hazırlanan ‘sihitli Katsayı Formülü’ daha isabetli tercih yapılmasını sağlıyor. 

Tercih yapma süreci ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Trabzon Sınav Koleji Rehberlik Servisi Uzmanı Umut Şahin “2021 LGS sonuçlarına göre adayların sınav sonuç belgelerindeki puanlar ve yüzdelik dilimler yanıltıcı. Üstüne üstlük 2020 LGS sonuçlarına göre liselerin son kontenjanına yerleşmeyi başarmış öğrencinin yüzdelik dilimi de yanıltıcı” dedi.

Şahin şunları söyledi;

“MEB uzun zamandır başarı sırası yayınlamıyor. Sadece yüzdelik dilim ve sınav puanı yayınlanıyor. Ancak her yıl, sınava giren öğrenci sayısındaki farklılıklar, başarı sıralarının yüzdelik dilimlerinde küçük farklılıklar yaratıyor. Ancak 2021 LGS bu süreçteki en kritik yıl. 2006 yılında okula başlama yaşı 60 aylık çocuklara kadar indirildiği için 2020 yılında sınava giren aday sayısında patlama yaşanmıştı. 2021 yılında ise aday sayısı, 2020’ye göre yaklaşık %30 azaldı. Bundan ötürü 2021 LGS sonuçlarına göre adayların sınav sonuç belgelerindeki puanlar ve yüzdelik dilimler yanıltıcı. Üstüne üstlük 2020 LGS sonuçlarına göre liselerin son kontenjanına yerleşmeyi başarmış öğrencinin yüzdelik dilimi de yanıltıcı. Ancak bunu aşmanın basit bir yolu var:

2020 LGS’de puanı hesaplanan aday sayısı: 1.470.000

2021 LGS’de puanı hesaplanan aday sayısı: 1.084.000

Bu noktadan sonra yapmamız gereken işlemin amacı en basit izahı ile şudur: 2020 LGS’ye göre liselerin taban puanlarına tekabül eden yüzdelik dilimlerini, bu yıl ki adaylar için anlamlı hale getirmek.

1.084.000/1.470.000= 0.737

0.737, bizim için sihirli dönüştürücü katsayı olarak kullanılacak. Her aday, kendi yüzdelik dilimini bu katsayı ile çarpınca, 2020 LGS’ye göre liselerin taban puanına karşılık gelen yüzdelik dilimlerine kendi yüzdelik dilimini uyarlamış olacak. 

Bir örnek verelim; 2021 LGS’ye göre Türkiye bazından %2.2’lik dilimdeki bir öğrenci, 1.084.000 aday arasında yaklaşık olarak 23.850’ncidir. Geçen yıl 23.850’nci öğrencinin kazandığı okullara bu yıl biz de aday olduğumuza göre, Geçen yıl 23.850’nci öğrencinin, 1.470.000 aday arasındaki yüzdelik dilimi ise %1.62’dir. Adayımız geçen yılın yüzdelik dilimlerine bakarak tercih yapacağı için, sınav sonuç belgesindeki %2.2’yi değil, %1.62’yi kullanarak hem daha isabetli tercih yapacaktır hem de daha gerçekçi beklentiler üretecektir.  Ancak şu da unutulmamalıdır ki her lise her yıl aynı başarı sırasındaki öğrenciyi alır diye bir kaide bulunmamaktadır. Liselerin gördüğü talep düzeyindeki değişimler yüzdelik diliminin aşağı yukarı oynamasına sebep olabilir.

Kısacası adaylarımıza şu müjdeyi verelim. 2020 verilerine bakarak kendinize okul seçerken, tahmin ettiğinizden daha iyi bir yüzdelik dilimine sahipsiniz. Mevcut yüzdelik diliminizi, sihirli katsayımız ile çarparak daha isabetli tercihler yapabilmeniz dileğiyle."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler