Müdür Sandıkçı'dan uyarı
Trabzon Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, ailelerin sınav konusunda gösterdikleri aşırı kaygı ve panik durumunun çocuklarının başarısını artırmak yerine ciddi derecede azalttığını ifade etti. Sandıkçı, yaptığı yazılı açıklamada, sınav sistemi nede
Trabzon Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, ailelerin sınav konusunda gösterdikleri aşırı kaygı ve panik durumunun çocuklarının başarısını artırmak yerine ciddi derecede azalttığını ifade etti.
Sandıkçı, yaptığı yazılı açıklamada, sınav sistemi nedeniyle gençlerin tam bir yarış havasına girdiğini, bulundukları rekabet ortamının gençleri daha da huzursuz hale getirdiğini, ailelerin çocuklarının ne denli zor bir dönem yaşadığının farkında olması gerektiğini belirtti.
Kimi zaman ailelerin çocuklarını teşvik etmek, hırslandırmak amacıyla kullandığı yöntemlerin sınav kaygısının kaynağını oluşturabildiğine dikkati çeken Sandıkçı, şöyle devam etti:
''Örneğin 'komşunun kızı/oğlu tıp fakültesine girdi. Sen hiç çalışmıyorsun. Bakalım ne yapacaksın', 'Biz senin için her türlü özveriyi gösteriyoruz, aman bizi mahcup etme', 'Sen çok çalışıyorsun. Biz sana güveniyoruz. Kesinlikle kazanırsın' Bu tür ifadeler genci teşvik etmez, tersine kaygıdan kıpırdayamaz hale getirir. Sınava olduğundan fazla anlam yüklemek genci kaygılandıracak ve sınavdaki performansını olumsuz etkileyecektir. Okula ek olarak dershaneye gitmek zorunda kalındığından bu konuda aileler o dönem için maddi zorluğa girmekte ve bunu çocuklara sürekli hatırlatabilmektedir. Bu hatırlatmalar gençler üzerindeki stresi büyüterek onların bu konudaki çözümsüzlük duygularını çoğaltmaktadır.''
Bazı ailelerin sınavı ''olmak ya da olmamak'' gibi algıladığını ve ciddi derecede kaygılı davrandığını kaydeden Sandıkçı, ailelerin sınav konusunda gösterdikleri aşırı kaygı ve panik durumunun çocuklarının başarısını artırmak yerine ciddi derecede azalttığını ifade etti.
Anne ve babanın yüksek düzeyde başarı beklentisinin, gençlerin endişelerini önemli ölçüde artırdığına işaret eden Sandıkçı, kendi istediği meslek ve okul haricinde, anne, baba ve çevrenin istediği meslek ve okul seçimine zorlanan gençlerde sınav performansının azaldığını belirtti.
Sandıkçı, olumsuz deneme sınavı sonuçları dolayısıyla bekleneni elde edemeyen gençlerde suçluluk ve yetersizlik duyguları yaşanabildiğini kaydederek, ailenin bu dönemde genci, iyi olduğu konularda cesaretlendirip olumlu özelliklerini vurgulaması gerektiğini ifade etti.
Bazı anne babalar tarafından yapılan önemli hatalardan birinin de çocuğunu daha önce başarıyı yakalamış farklı kişiler ile sürekli kıyaslamak olduğunu belirten Sandıkçı, şunları kaydetti:
''Çocuklarınızı hiçbir zaman başkalarıyla kıyaslamayın. Çocuğunuzun tek, diğerlerinden farklı bir kişiliğe ve kapasiteye sahip olduğunu unutmayın. Sınav döneminde sakin ve huzurlu bir aile ortamına sahip çocuklar, verimli bir sınav dönemi geçireceklerdir. Sorumluluklar yerine getirildikten sonra sonuç ne olursa olsun 'hayırlısı buymuş' şeklinde düşünülmesi en doğru ve makul olan davranış biçimidir.''