Okul kıyafetini dikkatli seç

Uzmanlar, 20 Eylül Pazartesi günü başlayacak 2010-2011 eğitim öğretim yılına sayılı günler kala henüz okul kıyafeti almayan velileri kumaş seçimi konusunda uyardı. Öğrencileri hastalıklardan korumak için teri iyi çeken yün ve pamuk ağırlıklı kumaşlardan ü

Okul kıyafetini dikkatli seç

Uzmanlar, 20 Eylül Pazartesi günü başlayacak 2010-2011 eğitim öğretim yılına sayılı günler kala henüz okul kıyafeti almayan velileri kumaş seçimi konusunda uyardı.

Öğrencileri hastalıklardan korumak için teri iyi çeken yün ve pamuk ağırlıklı kumaşlardan üretilmiş giysilerin tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul formalarının seçiminin, öğrencilerin sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Kıyafet seçiminde öğrencileri kış mevsiminde üşütmeyecek, terlediklerinde terlerini çekebilecek nitelikteki kumaşlardan üretilmiş olanların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Topbaş, ''Bu nedenle okul kıyafetleri alınırken kıyafetlerin iç yüzlerine yerleştirilmiş etiketlerde yer alan yapım malzemeleri kontrol edilmeli, yün ve pamuk ağırlıklı kumaşlardan imal edilmiş kıyafetler tercih edilmelidir'' dedi.

Polyester, naylon, akrilik gibi ipliklerle dokunmuş kumaşların, özellikle çocuklarda teri iyi çekmediği için vücut ısısını dengesini bozabileceğini söyleyen Topbaş, ''Bu da halk arasında yaygın ismiyle üşütme, soğuk algınlığı olarak bilinen gribal enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir'' diye konuştu.

Alınan giysinin kumaş kalitesinin bu açıdan son derece önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Topbaş, şunları kaydetti:

     ''Pamuk ve yünlü haricindeki kumaşlar, belki maliyetlerinin ucuz olması ya da ütü tutmaları nedeniyle tercih ediliyor olabilir, ancak bu kumaşlar vücut sıcaklığını koruma ve kontrol altında tutmakta sorun oluşturur. Bu da hastalığa davetiye çıkarır. Bu nedenle okul üniformaları sadece renk ayırımlarıyla belirlenmemeli, kumaş nitelikleri de göz önünde bulundurulmalıdır.''

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler