Sadece 1 tercih hakkı var
Yedek yerleştirmeler ilk tercih listesine göre yapılacak. Bunun için tercihlerinizi iyi analiz edin ve işleminiz onaylandıktan sonra geri dönemeyeceğinizi bilin. Gitmeyi düşünmediğiniz okulları yazmayın.Bazı okulların benzer isimler taşıması kodlama hatas
Yedek yerleştirmeler ilk tercih listesine göre yapılacak. Bunun için tercihlerinizi iyi analiz edin ve işleminiz onaylandıktan sonra geri dönemeyeceğinizi bilin. Gitmeyi düşünmediğiniz okulları yazmayın.
Bazı okulların benzer isimler taşıması kodlama hatasına yol açabiliyor, buna dikkat edin.Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte sınava giren 1.054.508 adaydan 196 ya da üzerinde puan alarak tercih yapmaya hak kazanan 1.009.569 aday için tercih süreci de başlamış oldu. 20 Temmuz'a kadar devam edecek bu süreç adaylar ve velileri için çok önemli.
Tercih sürecini bu yıl daha da önemli hale getiren faktör ise bakanlık tarafından bu yıl tercih sisteminde yapılan değişiklikler. Bilindiği gibi bu yıl tercih ve yerleştirme sisteminde geçen yıldan farklı olarak köklü değişiklikler oldu. Geçtiğimiz yıl okullarda beklenenden daha fazla kontenjan açığı olması ve okulların tahmin edilen taban puanlarından daha düşük puanlı öğrencilerin bu kontenjanlara yerleştirilmesi ile ortaya çıkan çeşitli sorunlar, sistemin değişmesine yol açtı.
Bu yıl yapılacak olan asil ve dört yedek yerleştirme işleminde de aynı tercihler kullanılacak ve adaylar yedek yerleştirme döneminde yeni bir liste yapmayacaklar. Yapılan tercih listesi ya da tercih sıralaması değiştirilemeyecek. Dolayısıyla tercihler çok dikkatli yapılmalı, hata yapmamaya özen gösterilmelidir.
TÜM DEĞİŞİKLİKLER "ONAY" İŞLEMİNDEN ÖNCE
Tercihler öğrenci velisi tarafından, yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacak. Bireysel tercih yapamıyorsanız herhangi bir okul müdürlüğüne giderek yardım alabilirsiniz. Okulda dolduracağınız forma göre tercihiniz kayda geçecek.
Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılmalı. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacağından düzeltme işlemi söz konusu olmayacak.
Özellikle yapılacak lise seçiminin öğrencinin öncelikle gelecek 4 yılına, daha geniş bir açıdan bakıldığında okuyacağı üniversiteye ve hayatına önemli oranda etkisi olacağı bir gerçektir. Bunları da göz önüne alarak tercihlerin aceleye getirilmemesi, üzerinde iyi düşünülmesi, tercih edilecek okullarla ilgili bilgi sahibi olunması, okulların artı ve eksilerinin çok iyi değerlendirilmesi gerekir.
Benzer isimli okullara dikkat!
Tercihleri yaparken gerçekçi olun, yüzdelik dilimi esas alın
Gerçekçi olun: Tercih döneminde gerçekçi olmak gerekli. Popüler, herkes tarafından çok istenen okullar yerine öğrencinin puanına, yüzdelik dilimine ve genel başarı sırasına en uygun okulları yazmak kazanma şansını fazlasıyla yükseltecektir. Üst sıralara birkaç tane yüksek puanlı okul yazılabilir ancak yapılması gereken geçen yılın verileri incelenerek puanınıza, yüzdelik diliminize ve başarı sıranıza en uygun okulları tercih etmek. Milli Eğitim Bakanlığı 2010 verilerine göre okulların puanlarını ve yüzdelik dilimlerini yayınlar. Gerçekçi tercih yapabilmek için bu verileri incelemek faydalı olacaktır.
Kontenjanlar arttı: Bu yıl yeni okullar açıldı ve kontenjanlarda da önemli bir artış yapıldı. Bu yıl 45 binden fazla kontenjan artışı olacak. Geçen yıl 5.502 olan okul ve bölüm sayısı bu yıl 6.156'ya yükseldi. Yeni fen liseleri, Anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu öğretmen liseleri açıldı. Bu da daha fazla öğrencinin kazanma şansı var demek.
Yeni okulları hangi sıraya koyalım?: Yeni açılan okulların taban puanı genellikle kendilerine yakın çevrelerde bulunan okulların puanlarına benzer olmaktadır. Dolayısıyla yeni açılan bir okulu yakın çevredeki okulların altında tercih etmek mantıklı olabilir. Ayrıca okulun coğrafi konumu, ulaşım imkânları vb. de göz önüne alınmalı.
RECEP UYSAL SORULARI CEVAPLIYOR RECEP UYSAL SORULARI CEVAPLIYOR
Tercihler için herhangi bir ücret ödenecek mi?
OYP'ye göre tercih yapacak her öğrenci, okul aile birliğine makbuz karşılığı 5 (beş) TL yatıracaktır.
Tercih edeceğim okulun koduna ve kontenjanına nasıl ulaşabilirim?
Asil yerleştirme sonucuna göre kazandığım okula kayıt yaptırmadan yedek yerleştirmeleri beklemeyi düşünüyorum. Eğer yedek yerleştirmede bir okula yerleşemezsem asilden kazandığım okula geri dönebilir miyim?
Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuzda şu ifadedeler yer alıyor: "Asil listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler 01- 05 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar kayıt yaptırmamaları durumunda bu haklarını kaybederler." Dolayısıyla kazandığınız okulu da kaybetmemek ve çok önemli bir riske girmemek için asil yerleştirmeden kazandığınız okula kayıt yaptırıp beklemeniz çok önemli. Herhangi bir okulun yedek listesinde yer alsanız ve okulu bekleyecek olsanız bile kazandığınız okula mutlaka kayıt yaptırın. Aynı durum yedek yerleştirme dönemleri için de geçerli. 2 yedek döneminde bir okula yerleşip 3. yedek dönemini bekleyecek olsanız bile her zaman yerleştiğiniz son okula kayıt yaptırıp yeni dönemi beklemek mantıklı olacaktır.
Yerleştirmede tercih sırası ne kadar önemli? Benden daha düşük puanlı bir öğrenci benim daha alt sıralara yazdığım bir okula yerleşebilir mi?
Yerleştirmede birinci öncelik puan üstünlüğüdür. Dolayısıyla sizden daha düşük puan alan bir öğrenci ilk sıralarda tercih ettiği için sizin alt sıralara yazdığınız bir okula yerleşirken sizden daha avantajlı olamaz. Puanınız daha yüksek olduğu için siz her zaman ondan daha öncelikli olursunuz.
Tercih yaparken üst sıralara daha çok istediğim okulları yazıp alt sıralara daha yüksek puanlı ama daha az istediğim okulları yazmayı düşünüyorum. Bu doğru olur mu?
Tercihler yapılırken öğrencinin gitmeyi istediği okulları üst sıralara yazması öğrenci açısından tabii ki önemli. Ancak alt sıralara daha yüksek puanlı okullar yazmak tercih listesini doldurmaktan başka bir işe yaramayacak ve ölü tercih olacaktır. Yapılması gereken okulları puan ve yüzdelik dilimleri göz önüne alarak sıralamaktır. İstediğiniz okulların altına onlardan daha düşük puanlı okullar yazmak kazanma şansınızı artıracaktır.
Tercih sistemi geçen yıldan biraz farklı? Geçen yıl olduğu gibi ikinci kez tercih yapmak daha avantajlı olmaz mıydı?
Bu yıl 12 okulun yer aldığı tek tercih listesi hazırlanacak. İlk yerleştirmeden sonra 4 yedek yerleştirme daha olacak. Yedek yerleştirme yapılırken de yine aynı 12 tercih kullanılacak. Bunun sonucu olarak bu yıl geçen yıl olduğu gibi okullarda büyük kontenjan açıklarının kalmayacağını ve düşük puan alan öğrencilerin bu kontenjanlara yerleştirilmeyeceğini düşünüyorum. Bu durum da okulların taban puanlarını daha ideal bir noktada tutacaktır.
Tercihlerimi bireysel olarak internetten yaptım. Yapmam gereken başka bir şey var mı?
Tercihlerinizi bireysel olarak yapmış olsanız dahi tercih işlemlerinin tamamlanabilmesi ve tercihlerinizin geçerli sayılması için mutlaka öğrenim gördüğünüz okula ya da herhangi bir ilköğretim okuluna onaylatmanız gerekmektedir. Tercihleriniz onaylanmadığı takdirde geçersiz sayılacaktır.