“Trabzon Okuyor” Projesi tam gaz

Ortahisar’da “Trabzon Okuyor” Projesi tüm hızıyla sürüyor.

“Trabzon Okuyor” Projesi tam gaz

Trabzon Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi iş birliğinde ve koordinasyonunda yürütülen “Trabzon Okuyor” projesi tüm hızıyla sürüyor.

Trabzon Okuyor projesi  ile okuyucunun; düşünme, karşılaştırma yapma, metinsel bağlam ve genel bağlam içinde akıl yürütme, yazar ve eser merkezli anlam evrelerini farklı açılardan kucaklama gibi “üst okur” kimliğine ve “derin okuma” tekniğine erişmeyi amaçlanıyor.

Projenin yürütücülüğünü ise Karadeniz Teknik Üniversitesi  Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Ülkü Eliuz, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro Görevlisi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ali Kemal Mutlu ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür- Sanat Şube Müdürü Cemil Uzun yapıyor. 

“Trabzon Okuyor” Projesi tam gaz

Çok Amaçlı Bir Proje

Her eğitim öğretim yılının başında belirlenen edebiyat, tarih, felsefe, psikoloji ve sosyoloji  alanındaki 7 eserin konuşulacağı Trabzon Okuyor projesi, okuyuculara önceden duyurularak ayda bir olmak üzere yedi aşamalı söyleşi ve sunum programı ile ve moderatörler (akademisyen, öğretmen, öğrenci) eşliğinde Trabzon’un tarihi/ turistik yerlerinde kitapseverlerle buluşturduğunu belirten Müdür Şükür Köse konuşmasını şöyle sürdürdü:  

“Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Eliuz öncülüğünde ve rehberliğinde 2008’den beri yapılan bir okuma ve anlamlandırma etkinliği olan Büyüyorum’un devamı niteliğindeki bu proje; tüm kesimlerden okuru düşünmeye, yorumlamaya, hatırlamaya, onaylamaya veya reddetmeye, karşılaştırma yapmaya davet ediyor. Toplantılar, metinsel bağlam ve genel bağlam içinde sürekli akıl yürütme çağrısına kulak verebilme, yazar ve eser merkezli sunulan anlam evrelerini farklı açılardan kucaklayabilme amacına yönelik uygulamalardan oluşuyor. Böylece okur olmayı kitap tüketicisi haline gelmekten çıkarma ve okura eserin ne söylediğini anlayarak onu yeniden kurma becerisi kazandırma hedefleniyor. İşin bir diğer önemli yönü ise, projenin Trabzon’un Atatürk Köşkü, Kanuni Evi, Ayasofya Müzesi, Ganita, Zağnos Vadisi gibi tarihi/turistik yerlerinde yürütülmesi ve bu sayede şehrin tanıtımına katkı sağlanmasıdır.”dedi. 

“Trabzon Okuyor” Projesi tam gaz

24 Okuldan 300 Öğrenci Katıldı

Projede şimdiye kadar 24 farklı okul, 300 öğrenci, 20 akademisyen, 40 öğretmen/idareci ve misafir katılımcılar olmak üzere 500’ü aşkın kitapseverle buluştuğunu belirten Müdür Şükür Köse, “ 4 kitap bitirmiş ve söyleşilerini yapmış bulunuyor.
Proje ile önceki aylarda Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”, Rasim Özdenöreni’in “Hastalar ve Işıklar”, Sezai Karakoç’un Hızırla Kırk Saat” ve Cemil Meriç’in “Mağaradakiler” adlı eserleri okunmuş ve sırasıyla Atatürk Köşkü, Kanuni Evi, Ayasofya Müzesi ve Ganita’da söyleşileri yapılmıştır.”şeklinde konuştu.

“Trabzon Okuyor” Projesi tam gaz

Projenin 22 Mart 2019 tarihindeki beşinci toplantısında Feridun M. Emecin’in “Osmanlı Sultanları- 1” eseri tahlil edilecektir.

Proje ile Nisan ayında Atatürk Köşkü’nde, Kemal Tahir’in “Devlet Ana”, Mayıs ayında Zağnos Vadisi’nde Hasan Ali Toptaş’ın “Ben Bir Gürgen Dalıyım” adlı eserleri okunup söyleşileri gerçekleştirilecektir.

“Trabzon Okuyor” Projesi tam gaz

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler